Konfliktas Priekulėje: vicemerė ir mokytoja nepasidalina įtakos bažnyčioje?

Svarbu, Temos

Priekulės gyventojai jau ne pirmus metus stebi keistą tarp dviejų moterų besitęsiantį konfliktą, į kurį praėjusį šeštadienį buvo įtraukti ir policijos pareigūnai.

Tuo metu Priekulės klebonas teigia nesuprantantis konfliktuojančių moterų, nors pripažįsta, jog nesutarimo priežastys gali būti susijusios ir su nevienoda moterų įtaka vietos katalikų parapijoje.

Konfliktas tarp dviejų priekuliškių šeštadienį įsiplieskė per talką šalia Šv. Antano Paduviečio bažnyčios. Google maps nuotr.

Užsitęsusio konflikto dalyvės nėra eilinės provincijos miestelio gyventojos: juoda katė dėl taip iki galo ir nepaaiškėjusių priežasčių yra perbėgusi tarp Klaipėdos rajono vicemerės Violetos Riaukienės ir Klaipėdos Baltijos gimnazijos anglų kalbos mokytojos Lilijos Grigaitytės, kuri, kaip ir vicemerė, gyvena Priekulėje.

Pavydi veiklos bažnyčioje?

Šeštadienį Priekulėje katalikų bažnyčios iniciatyva buvo organizuota bendruomenės talka. Pasak vienos iš talkos dalyvių, jos metu V. Riaukienė esą dėl neaiškių priežasčių užsipuolė ir ranka per galvą trenkė L. Grigaitytei. Pastaroji iškvietė policiją, tačiau pakalbėjusi su pareigūnais rašyti pareiškimą atsisakė. Iš pradžių jo nerašė ir V. Riaukienė, tačiau vėliau, apmąsčiusi kilusį incidentą, visgi pareiškimą parašė.

Nors po talkos vicemerė turėjo nedarbingumą, ji pati, per sekretorę sužinojusi, kad jos ieško „Atviros Klaipėdos” žurnalistė, paskambino ir išdėstė savo įvykių versiją.

V. Riaukienė teigė nežinanti, dėl kokių priežasčių ji ir jos šeima yra užsitraukusi L. Grigaitytės nemalonę, esą nuolat iš jos pusės sulaukia užgauliojimų bei patyčių.

Vicemerė spėjo, jog taip gali būti dėl to, jog ji visuomeniniais pagrindais vadovauja Priekulės Caritui, aktyviai savanoriauja, o L. Grigaitytė, kuri irgi yra aktyvi bažnyčios lankytoja, galbūt jai ir jos dukrai šių veiklų pavydi.

„Su ja yra sena istorija, aš esu Carito vadovė savanorė ir labai daug kartų esu rašiusi pareiškimų policijai, bet reikia įrodymų, reikia liudininkų, nes ji mane ir mano dukrą persekioja, tyčiojasi, koliojasi ir šita situacija buvo jos išprovokuota. Atėjom į parapijos talką su kita savanore, pasisveikinau, tai ji pasistaipė ir pradėjo visokiais žodžiais vadinti, bet mes stengiamės išvengti tų konfliktų, nenusileisti iki jos lygio (…). Ji norėjo griebti iš manęs telefoną, aš patraukdama mostelėjau ranka, besiginant gal ir kliudė jos plaukus. Norėjau filmuoti, ką jinai kalba, nes reikia įrodymų, reikia kažkaip apsiginti”, – šeštadienį kilusį incidentą komentavo V. Riaukienė.

Jos teigimu, L. Grigaitytė visaip užgaulioja ne tik ją, bet ir jos dukrą, esą tą daro net bažnyčioj, „prunkščia, kai eina pro šalį”.

„Aš esu visai rami, nes su tokiais žmonėmis nėra įrankių, kaip tvarkytis, galvojau, rašyti ar nerašyti pareiškimą, bet pagalvojusi namuose parašiau. Ginsiuosi visada ir patyčių nepakęsiu”, – kalbėjo vicemerė.

„Bažnyčioj vicemerių neturi būti”

Savo ruožtu L. Grigaitytė pateikė kitokią užsitęsusios nesantaikos tarp jos ir vicemerės versiją.

„Patyriau smurtą – galingą smūgį į pakaušį iš nugaros”, – teigė ji, tvirtinusi, jog talkos metu ją esą užsipuolė V. Riaukienė.

Kartu ji sakė apie tai kalbėti nenorinti, nes „viskas vyko šventoj žemėj”.

Paprašyta patikslinti, kokia galėjo būti tokio keisto V. Riaukienės elgesio priežastis, J. Girgaitytė sakė, jog „esu nepatogi, esu ne toj vietoj, trukdau”. Tačiau ji pripažino, jog prieš tai „buvo susižodžiavimas”.

„Jinai šeštadienį pradėjo šaukti tenai, kad aš jai neleidžiu ateiti į bažnyčią. Čia man briedas yra, visiškas briedas. Ir dar buvo grasinimai, kad aš iš teismų neišeisiu ir kalėjime supūsiu”, – virpančiu balsu kalbėjo mokytoja.

Ji prisipažino, jog šeštadienį pareiškimo policijai neparašė, bet teigė ketinanti parašyti – sakė turinti medikų išvadą apie patirtą smurtą, kurio pasekmes dar pirmadienį esą pajutusi mokykloje – pradėjo pykinti, svaigo galva.

Paklausta, ar konflikto priežastis negali būti pavydas, kad vicemerė vadovauja Priekulės Caritui, tokią prielaidą mokytoja paneigė.

„Aš turiu veiklos Klaipėdoje, Karalienės bažnyčioj [Marijos Taikos Karalienės bažnyčia]. Aš neturiu, ko jai pavydėti. Ten yra žmogus, kurio taip nepaliesi. Ji yra su nagais ir ragais. Aš esu vyresnė už Riaukienę, aš dirbu mokykloj ir mano išsilavinimas šiek tiek aukštesnis už jos yra ir aš daugiau metų bažnyčioj esu negu Riaukienė. Man vienodai rodo jos caritai. Bažnyčioj vicemerių išvis neturi būti. Yra žmonės, kurie meldžiasi. Čia mano tokia nuomonė. Ten yra daug visokių niuansų”, – kalbėjo J. Grigaitytė.

Priekulės Šv. Antano Paduviečio bažnyčios klebonas Viktoras Ačas:

Nieko ten nebuvo, ta Grigaitytė turi senų nuoskaudų, ji tiesiog prisikabino dėl tų senų nuoskaudų, žinot, kaip moterys, kai sueina į krūvą. Kadangi Riaukienė išsitraukė telefoną filmuoti, kad ji tokių bjaurių žodžių nesakytų, ta norėjo paimti, ta stumtelėjo biškelį, krepštelėjo, bet jokio smurto nebuvo, o ta [Grigaitytė] ant emocijos policiją išsikvietė. Gavosi tokia visiška nesąmonė. Lilija Grigaitytė pastoviai kabinasi prie tos šeimos, apkalbos buvo ir visa kita. Kadangi ta [Riaukienė] yra paskirta atsakinga parapijoje, o ta [Grigaitytė] yra nepaskirta. Grynai dėl įtakos yra, aš tų moterų dalykų nesuprantu, man jie keisti yra, man asmeniškai yra ten sunkiai suvokiami dalykai. (…) Tas policijos iškvietimas man buvo gėda, tos talkos pažeminimas, tokiu kilniu tikslu susirinkome pasigražinti aplinką, toks didžiulis žmonių būrys. O ką aš galiu kaip klebonas padaryti? Tai yra baisiausia, kas gali nutikti bendruomenėje.

20 Comments

  1. Nuomonė

    O gal čia visai kitos priežastys slypi, gal vyksta kova dėl kokios nors asabos dėmesio? Nereikėtų kreipti dėmesio ir abi konkurentes ištūrinti iš bažnyčios aktyvisčių sąrašo, tai neduoda garbės nei parapijos grietinėlei, nei pačioms moterims. Sunku čia eiliniam žmogeliui susigaudyti, dažnas mąsto jog teisus tas , kas yra valdžioje, nors ne visada gyvenime taip būna. Bet kokiu atveju vicemerei nederėjo paleisti į darbą rankų, anot jos, kepštelėti.

    Reply
  2. Valerija

    Kažkas su ta ponios Lilijos būsena tikrai yra blogai. Švietimo skyrius turėtų susidomėti. Nesuprantu kiek ji gali terorizuoti Violetą. Metai iš metų. Jai tikrai turėtų pašlyti sveikata.Kur žiūri teisėsauga. Kiek ilgai dar galimai psichinė ligonė siautės ir šmeiš Violetą. Kas ją apgins. Juk žmonės už ją balsavo, reiškia ja pasitikėjo.

    Reply
  3. vaje vaje

    Pirma,mokytoja marš į mokyklą dirbti,o ne blogą pavyzdį rodyti ir kariauti su bobom…antra, turbūt pelninga galimai ta Carito veikla,kad jūs riejatės…trečia,baisi gėda..palikite nors bažnyčią ramybėje ,eikit kitur veiklos ieškoti

    Reply
  4. Anonimas

    na čia daug komentuojančių, kas nežino situacijos realios, neinat į parapiją ir nematot, kaip yra iš tiesų. Kiek žinia, Grigaitytė nuolat provokuoja konfliktus, tai čia išprovokavo irgi, nes baisus pavydas vicemerei, jau šitiek metų, gėdų gėda, ir tokie mokytojai dirba mokykloj mokytoja ir katechete dirba???
    vicemerė visada buvo ir yra solidi ir matom jos darbus, o ne ką papezėjo čia žurnalistė su klaidom straipsnį surašydama. GĖDA IR ŽURNALISTEI. Žemas lygis.
    Kas neturit kritinio mąstymo, tai tikėsit ką parašo. Bet žemiau plintuso….

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Prašyčiau nurodyti, kur matote klaidų. Ačiū.

    • anonimui

      Tai nurodykit klaidas,ir nekomanduokit,ką kam rašyti, jūs savo klaidas pirma išsitaisykite-visur varote su baisiom klaidom

  5. Leo

    „Nenorejau nusileisti iki jos lygio” bet nusileido?? ir tai vicemere..:D juokas per asaras. Neblogai reprezentuoja savivaldybe ir tokias pareigas. Gal kita karta issikvieskit Tv pagalba, ar dar kokia laida kaimo pletkams issiaiskinti, nes labai tapatus siuzetas. Geda…turetu buti geda o ne teisintis….

    Reply
  6. Tiesiog

    Kam čia viešinti tokias nesąmones, dar su vardais ir pavardėm. Kunigas daro gražius darbus, o kažkas sugalvojo įvelti į tokį š… Būtų daaaaaaug naudingiau paskaityti apie įdomesnius darbus, kuriuos šis kunigas atlieka. Gal galėtų autorė pasidomėti ir paskleisti kokie įspūdingi įvykiai ten vyksta.

    Reply
    • To tiesiog

      Matom? yyyyspudinga. Kaip daznai realybes sou vyksta?
      P.s. ne apie baznycia kalba. Ir p.s.s. o jei apie baznycia…kunigas turetu susilaikyti nuo vertinimu, nes tai kunigas ir neutralumas geriausia ka galejo pakomentuoti

  7. Anonimas

    Toks elgesys tiek mokytojai, o juo labiau vicemerei yra rajono GĖDA.

    Reply
  8. Lina

    Pritariu p. Jorei ir p. Jonui ?

    Reply
  9. Iš Priekulės

    Šita ponia Grigaitytė mėgsta šmeižti ne tik ponią Riaukienę, bet ir kitus jai neįtinkančius. Girdėjau ne kartą, tai stengiuosi su ja ne susitikti, nes nemalonu su ja bendrauti, nes sugeba tik negatyvą skleisti. Manau nuo ilgo mokytojavimo, jai pradėjo stogelis važiuoti. Gyvena viena, neturi ant ko išsilieti, tai kenčia kaimynai ir kiti Priekulės gyventojai, kurie jai užkliūva.

    Reply
  10. Priekulės gyventojas

    Ponia Grigaitytė šmeižia Riaukienę visiems,kas tik jos klauso,jau seniai.Pagal jos elgesį ,(ne tik su Riaukiene)manau,kad jos sveikata pašlijusi(švelniai pasakius),reikalinga gydytojo koncultacija.Manau,kad daugelis priekuliškių tai žino,bet šitai poniai mokytojai į akis nepasako,tai stengiasi bendrauti minimaliai,dar netyčia ne taip supras…

    Reply
  11. Priekuliškis

    Visur lenda Grigaitytė, yra psichinė ligonė. Trūksta žodžių. Ir niekas nieko nedaro, jau girdėta šita situacija plačiai, kaip ji persekioja Riaukienę ir šmeižia. GĖDA.

    Reply
    • jore

      Jeigu nebūtų naudinga nei viena nei kita nesipeštų

  12. Jonas

    Gal jau per daug ponia vicemerė lenda į parapijos gyvenimą. Kol nebuvo politikoje, valdžioje, bažnyčios taip nelankė. Per tikinčiuosius norisi prisitraukti balsų. Gera taktika pasirinkta.

    Reply
    • Gelyte

      Pritariu Jums, bažnyčioje turi būti visi lygūs ir melstis .

    • Anonimas

      Lilė yra intrigantė. kuo toliau nuo tokių. Grigaitytės visi nenori akyse matyti.

    • As

      Ji tokia pat parapijos gyventoja, kaip ir Jūs. Jūs tikrai jos nepalaikėte ir niekada ne balsavote. Ar ji ėjo į bažnyčią ar ne. O Jums linkiu daugiau lankytis bažnycioj, gal praregėsit.

    • Anonimas

      vicemeras irgi žmogus, kaip ir jūs ir visi. visi turi teisę eit į bažnyčią nepriklausomai nuo pareigų. O iš kalbos eina suprasti, kad esate netikinti persona. Visi esame broliai, seserys ir visi esame lygūs.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Naujasis ministras liko patenkintas Vakarų Lietuvos šaulių pasirengimu

Šeštadienį Klaipėdoje ir Priekulėje lankėsi naujasis Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Vizito metu vyko Vakarų (jūros) šaulių 3-iosios rinktinės kovinės ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdos rajone religinėms bendruomenėms skirta 75 tūkst. eurų

Net septynioms Klaipėdos rajone veikiančioms tradicinėms religinėms bendruomenėms įvairioms iniciatyvoms įgyvendinti paskirstyti 75 tūkstančiai eurų. Taip siekiama prisidėti prie joms ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Regionas

Vakarų Lietuvos savivaldybių kreipimasis į ministerijas dėl potvynių valdymo

Pastaruoju metu potvyniai Vakarų Lietuvos regione intensyvėja, apima vis naujas teritorijas, todėl net keturios savivaldybės – Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Šilutės ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This