Antanas Katinas prieš „Klaipėdos energiją”: 0:1

Svarbu, Verslas

Antrai kadencijai įgaliojimų vadovauti uostamiesčio savivaldybės valdomai AB „Klaipėdos energija” nebegavęs ir dėl to į kovą trimis frontais pakilęs Antanas Katinas trečiadienį turėjo nuryti pirmą karčią piliulę.  

Antanas Katinas. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau nekart rašė, kad „Klaipėdos energijos” valdyba, kurioje tuo metu buvo Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis ir UAB „Gren Lietuva” logistikos vadovas Rimantas Tenenė bei bendrovės finansų direktorius Kęstutis Jonkus, balsų dauguma (du prieš vieną) nusprendė, jog A. Katino kadencija nebebus pratęsiama. Kaip pagrindinės priežastys buvo įvardintas aktyvesnių bendrovės veiksmų vykdant senosios katilinės Danės gatvėje konversijos projektą trūkumas, valdybos netenkino ir įmonės finansiniai rezultatai.  

Šį klausimą vėliau svarstė ir įmonės Stebėtojų taryba. Balsams pasiskirsčius po lygiai ir lemiama tapus pirmininkės, Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės pozicijai, buvo nuspręsta, kad valdybos pozicija yra pagrįsta ir argumentuota. 

A. Katinas nusprendė savo tiesą bandyti įrodyti teisme ir užvedė net dvi bylas. Vienoje iš jų jis prašo panaikinti įmonės valdybos sprendimą nepratęsti jo įgaliojimų antrai kadencijai. Šioje byloje dar liko baigiamosios kalbos. 

Kita byla, kurioje A. Katinas siekia, kad darbo sutarties nutraukimas su juo būtų pripažintas neteisėtu, jis būtų grąžintas į darbą ir priteistas vidutinis darbo užmokestis už priverstinės pravaikštos laiką, yra sustabdyta, kol įsigalios sprendimas dėl pirmojo ieškinio.  

Buvęs įmonės vadovas buvo atidaręs ir trečiąjį teisinės kovos frontą.  

A. Katinas pateikė skundą Darbo ginčų komisijai dėl naujojo „Klaipėdos energijos” vadovo atrankos.  

Žinia, jis buvo patvirtinęs, kad joje dalyvavo (iš viso dokumentus teikė 33 pretendentai) bei buvo patekęs į antrą etapą, bet naujuoju įmonės vadovu buvo išrinktas Rolandas Baltuonis. Su juo darbo sutartis buvo pasirašyta balandžio viduryje, dar iki prisiekiant naujai Klaipėdos miesto tarybai ir meru išrinktam Arvydui Vaitkui, kuris pagal naująjį teisinį reglamentavimą yra savivaldybei priklausančių įmonių akcijų valdytoju.  

Naująjį įmonės vadovą rinko atnaujinta įmonės valdyba – į ją vietoje atsistatydinusio E. Simokaičio ir įmonės finansų direktoriaus Kęstučio Jonkaus, laikinai vadovavusio „Klaipėdos energijai”, buvo išrinkti Savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Smaguris ir Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė, vėliau paskirta valdybos pirmininke. 

Tiek A. Katinas, tiek dar vienas kandidatu buvęs asmuo „Atvirai Klaipėdai” dėstė, jog jiems kyla įtarimų dėl konkurso skaidrumo. A. Katinas sakė, kad dėl ligos negalėjo sudalyvauti pokalbyje su valdyba, o kitas laikas jam taip ir nebebuvo paskirtas. Tiek jis, tiek ir minėtasis kitas kandidatas sakė pirmiausia pasigedę valdybos patvirtintino vadovo atrankos aprašo, kuriame būtų įtvirtinti aiškūs reikalavimai, kandidatų vertinimo kriterijai. Vien tai jau esą liudijo skaidrumo stoką. 

Tuo metu K. Petraitienė „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad pokalbis su 12 į kitą etapą patekusių pretendentų nebuvo privaloma atrankos dalis ir jis esą tikrai nesuteikė jokio pranašumo. Ji nesureikšmino ir aplinkybės, kad nebuvo patvirtintas vadovo atrankos aprašas. Pasak valdybos pirmininkės, visos sąlygos, vertintini dalykai ir būtini pateikti dokumentai buvo nurodyti skelbime. 

A. Katinas dėl šio konkurso pateikė skundą Darbo ginčų komisijai. Valstybinės darbo inspekcijos pateikiamame išaiškinime yra nurodyta, kad jei pretendentas į darbo vietą valstybės ar savivaldybių įmonėje nesutinka su konkurso rezultatais, jis turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją Darbo kodekso IV dalyje „Darbo ginčai“ nustatyta tvarka.  

A. Katino skundą ėmėsi nagrinėti III Klaipėdos darbo ginčų komisija, kuriai vadovauja Vitalija Mardasaitė. Komisija nusprendė, kad skundas bus nagrinėjimas šalims nedalyvaujant.  

Trečiadienį ši komisija nuotoliu paskelbė, jog vienbalsiai nusprendė atsisakyti nagrinėti A. Katino ieškinį.

Toks sprendimas motyvuotas Darbo kodekso (DK) nuostata, kad ginčai dėl atsisakymo sudaryti darbo sutartį nagrinėjami teisme. Konstatuota, kad tokio reikalavimo nagrinėjimas nepriskiriamas darbo ginčų komisijos kompetencijai.

DK nurodo, jog darbo ginčo šaliai nesutinkant su komisijos sprendimu ji gali pareikšti ieškinį dėl darbo ginčo dėl teisės išnagrinėjimo teisme. 

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, konkurso eiga nusprendė pasidomėti ir naujoji miesto valdžia – mero pavedimu sudaryta darbo grupė „bendrovės vadovo atrankos proceso ir procedūrų peržiūrai”.

2 Comments

  1. Pensininkas.

    Antraštė klaidinanti.
    Administracinių ginčų komisija rankas nusiplovė, klausimo nenagrinėjo, tai ir jokios piliulės nebuvo. Tegyvuoja Lietuviškas veiksmažodis, KREIPKIS Į TEISMĄ.

    Reply
    • Benderis

      Kisa, nebvark.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This