Klaipėdietis laimėjo administracinę bylą prieš „Sodrą”

Konsultacijos

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija trečiadienį paskelbė sprendimą byloje, kurioje ginčas kilo dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros”) valdybos sprendimų pagrįstumo.

Pareiškėjas kreipėsi į teismą, prašydamas panaikinti „Sodros” Klaipėdos skyriaus ir jos valdybos sprendimus, kuriais buvo nurodyta sumokėti socialinių draudimo įmokų skolą ir netenkintas pareiškėjo prašymas dėl socialinių draudimo įmokų nemokėjimo lengvatos.

Pareiškėjas skunde nurodė, jog turi teisę vienerius metus nuo pakartotinai pradėtos veiklos nemokėti socialinio draudimo įmokų, nes iš įstatymo matyti, jog įstatymų leidėjas siekė suteikti vienodą lengvatą tiek pirmą kartą savarankišką veiklą pradedantiems verstis asmenims, tiek ir tiems asmenims, kurie kažkada praeityje iki įstatymo įsigaliojimo vertėsi savarankiška veikla, ir nuo tokios veiklos pabaigos praėjo daugiau nei 10 metų.

Pirmosios instancijos teismas pareiškėjo skundą atmetė.

Išnagrinėjęs administracinę bylą apeliacine tvarka, LVAT konstatavo, kad pareiškėjas nuo 2009 m. sausio 17 d. iki 2019 m. birželio 14 d., t. y. daugiau nei 10 metų, nebuvo savarankiškai dirbantis asmuo.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą – Valstybinio socialinio draudimo įstatymas numato, kad individualių įmonių savininkai bei asmenys, vykdantys individualią veiklą, vienerius metus nuo pirmosios veiklos pradžios socialinio draudimo įmokų gali nemokėti, taip pat ši nuostata taikoma asmenims, kurie po 2018 m. sausio 1 d. per ne mažesnį kaip dešimties metų laikotarpį nebuvo savarankiškai dirbančiais asmenimis.

LVAT teisėjų kolegija nusprendė, kad aktualaus įstatymo straipsnio paskutinio sakinio sąlyga – per ne mažesnį kaip dešimties metų laikotarpį nebuvo savarankiškai dirbančiais asmenimis – yra prilyginama įstatyme vartojamai sąvokai „pirmoji veikla“ bei „pirmą kartą tampa savarankiškai dirbančiu asmeniu“.

Teisėjų kolegija nesutiko su pirmosios instancijos teismo ir atsakovo argumentais, kad įstatyme įtvirtinta sąlyga taps aktuali tik po 10 metų, t. y. nuo 2028 m. sausio 1 d. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nei įstatyme, nei jo aiškinamajame rašte tokia nuostata nėra įtvirtinta, todėl toks aiškinimas nėra pagrįstas.

„LVAT teisėjų kolegija, įvertinusi byloje surinktus įrodymus bei bylos dalyvių pateiktus argumentus dėl bylos faktinių ir teisinių aplinkybių, nutarė panaikinti pirmosios instancijos teismo sprendimą ir priimti naują sprendimą – tenkinti pareiškėjo skundo reikalavimus ir panaikinti skundžiamus Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos sprendimus”, – rašoma teismo pranešime.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas: smėlio ir žvyro karjero Klaipėdos rajone projektas sustabdytas teisėtai

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija trečiadienį administracinėje byloje dėl Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimo nepritarti UAB „Dantora“ planuojamai ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LVAT: skirtingas mokestis Klaipėdos rajono savivaldybėje už privačių darželių lankymą - neteisėtas

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija paskelbė nutartį byloje dėl norminio administracinio teisės akto dalies teisėtumo. Pareiškėjas – Vyriausybės ...
2023-06-29
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Įmokos „Sodrai“ grynaisiais pinigais – tik „Perlo“ terminaluose

Nuo birželio 1 d. nebelieka galimybės įmokų „Sodrai“ mokėti grynaisiais pinigais Lietuvos pašte. Įmokas „Sodrai“ grynaisiais pinigais galima sumokėti „Perlo“ ...
2023-06-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This