Virš piliavietės jau kyla didžiojo bokšto kontūrai

Fotoreportažai, Miestas

Istorinės akimirkos: virš uostamiesčio piliavietės šią savaitę jau pasimatė atkuriamo istorinės Mėmelio pilies didžiojo bokšto kontūrai – metalinės konstrukcijos.

Artūro Šulco nuotr.

Jos jau matomos ir iš Pilies gatvės pusės.

Artūro Šulco nuotr.

Kiek anksčiau Aldas Kliukas, čia darbus vykdančios UAB „Pamario restauratorius” direktorius, tikino, jog bokšto atstatymo darbai neatsilieka nuo grafiko.

Projektuotojų vizualizacija

O visus bokšto statybos darbus numatoma baigti kitais metais, nors 3,4 mln. eurų vertės sutartis su savivaldybe dėl šio objekto baigs galioti 2025 metų pavasarį.

Artūro Šulco nuotr,

Pilies didžiojo bokšto pamatai ir pirmasis aukštas buvo atkurti dar prieš trejetą dešimtmečių. 2016 m. ta dalis buvo remontuojama – didelė dalis sutrupėjusių plytų buvo pakeistos į analogiško dydžio raudono molio plytas. Tačiau priėmus galutinį sprendimą bokštą atstatyti, pamatus reikėjo iš esmės kloti iš naujo.

Rangovą bokštui atstatyti savivaldybei rasti sekėsi sunkiai – viešojo pirkimo konkursas įvyko tik iš trečio karto. Pirmuosius du konkursus teko nutraukti, nes potencialiems rangovams savivaldybės numatytas finansavimas pasirodė esąs per menkas. 

Miesto politikams priėmus politinį sprendimą atkurti didįjį pilies bokšto tūrį iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.pagal UAB „Uostamiesčio projektas” parengtą projektą, visuomenėje yra įvairių nuomonių.

Vieni mano, kad atkurto bokšto vertikalė gali pagyvinti senamiesčio panoramą, tapti vienu iš Klaipėdos miesto simbolių, paskatinti visos piliavietės atkūrimą. Kiti yra įsitikinę, kad pirma reikėtų susitarti dėl visos piliavietės regeneravimo principų.

ISTORIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš penkių bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. buvo pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Miesto tarybos kolegija rinkosi iš trijų jai pateiktų variantų  – palikti esamą padėtį, atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų ir statyti bokštą iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.

2 Comments

  1. plius minus

    Geras projektas. Maximą šventoje vietoje juk nestatysime………….. Taip kad pakentėkime ir viskas bus gerai , mums net neprisidėjus.

    Reply
  2. Anonimas

    Butaforija? Turistų juokinimo objektas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This