Ieško, kas tvarkys šiukšles prie konteinerių

Miestas

Savivaldybei, spaudžiamai teismų ir centrinės valdžios, pernai pripažinus, kad „pareiga daugiabučių namų savininkų bendrijoms ir namų administratoriams užtikrinti mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelės ir konteinerių stovėjimo vietos tvarką ir švarią aplinką” yra neteisėta, už tokių šiukšlynų tvarkymą dabar mokės visi miesto gyventojai solidariai.

Atliekų surinkimo aikštelė Kooperacijos gatvėje. Artūro Šulco nuotr.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), gavęs atitinkamą pavedimą, suskato viešųjų pirkimo tvarka ieškoti rangovo atliekų konteinerių aikštelių ir 3 m atstumu aplink jas esančio ploto priežiūros paslaugai. Jos teikėjas taip pat turės surinkti bešeimininkes atliekas.

Klaipėdos mieste yra apie 730 tokių aikštelių. Per vienerius metus iš jų planuojama surinkti bei išvežti apie 800 tonų bešeimininkių atliekų.

Paslaugų teikėjas kiekvieną konteinerių aikštelę turės aplankyti ir sutvarkyti bent vieną kartą per mėnesį. Papildomai konteinerių aikštelės per 72 valandas turės būti tvarkomos tik gavus nurodymą iš KRATC. Surinktas atliekas reikės dalinai išrūšiuoti ir pristatyti į jų laikino deponavimo vietas.

Visose rangovo transporto priemonėse turi būti ir nuolat funkcionuoti GPS siųstuvai, kad KRATC  galėtų nepertraukiamai realiu laiku stebėti transporto priemonės buvimo vietą ir tikslų judėjimo maršrutą.

Kol kas tokia paslauga perkama tik metams. Galima maksimali jos kaina neskelbiama.

Aistros dėl to, kas turi tvarkyti bešeimininkes atliekas daugiabučiams namams priskirtas teritorijose Klaipėdos mieste virė beveik 10 metų. Savivaldybė ir jos valdomas KRATC laikėsi pozicijos, kad visas atliekos ir šiukšlės daugiabučiams gyvenamiesiems namams priskirtose teritorijose yra privalu tvarkyti šių namų administratoriams. O sumokėti už tai turi gyventojai. Tačiau Aplinkos ministerija buvo pateikusi išaiškinimą, kad savivaldybės turėtų pačios organizuoti bešeimininkių atliekų tvarkymą ir neperkelti tokios pareigos daugiabučių namų patalpų savininkams, administratoriams ar daugiabučių namų savininkų bendrijoms.

Vyriausybės atstovas suformulavus atitinkamą teikimą Klaipėdos miesto savivaldybei, ši ir atšaukė tokią tvarką.

KRATC ir savivaldybės specialistai pernai suskaičiavo, kad rinkliavą už atliekų tvarkymą 2023 metais reikia didinti 25 procentais. Tačiau prieš savivaldos rinkimus politikai to daryti neišdrįso. Toks delsimas ir papildoma pareiga tvarkyti atliekas prie konteinerių aikštelių turėtų paveikti rinkliavos tarifą ir jis gali būti didinamas dar labiau.

3 Comments

  1. Nijolė

    O tai Klaipėdos autobusų parkas negali apsiimti valyti šiukšlių,juk tai vienintelė įmonė mieste kur viską gali? Tiek žmonių administracijoje sėdi,ar nerastų laiko ir šiukšles surinkti? Manau atranka įvyks, konkursą vėl laimės Klaipėdos autobusų parkas?

    Reply
  2. Klaipēdietē

    10 auklių ,tai yra vaikas lieka be galvos.Taip ir su šiuklēm ,nori daug aprēpt ,nesigauna ,šiukles ir perka puse metu ir dar kiek tai užtruks neaišku,taip ir gaunasi daug darbų ir nei vienas dorai nebaigtas.

    Reply
  3. Vera

    Jūs gerb. Autoriau, minekite ne vyriausybės atstovą, o seimo kontrolierius, kurie dar 2022m. rugpjūčio mėn. pateikė išvadą, kad savivaldybės priimti teisės aktai neatitinka LR įstatymų.. Savivaldybė gruodžio mėn. prisizadejo kuo greičiau tokią paslaugą nupirkti, o jau gegužė atejo, o jie dar tik perka. Savivaldybės viešosios tvarkos skyrius iki šiol terorizuoja bendrijų pirmininkus reikalaudamas kad šie užtikrintų švarą ir tvarką, nors pagal LR įstatymus tai turi daryti savivaldybė. Taip kad susidariusi situacija yra skandalinga, nes viešosios tvarkos skyrius ne tik reikalauja, bet ir grasina baudomis!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This