Įtariamuoju tebesantis vadovas kol kas nekliūva ir naujajai valdžiai

Miestas, Svarbu

Praėjus daugiau nei metams po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareiškimo apie ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto europinės paramos lėšų pasisavinimo, kuriame tarp įtariamųjų yra ir uostamiesčio savivaldybės valdomos bendrovės „Klaipėdos paslaugos” (buvęs Klaipėdos autobusų parkas) vadovas Vaidas Ramanauskas bei jo žmona, pareigūnai apie bylos perdavimą teismui ir toliau nekalba.

Naujasis Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, esantis ir savivaldos įmonių akcijų valdytoju, reputacinių problemų dėl tokios situacijos neįžvelgia – lygiai taip pat, kaip ir buvusi miesto valdžia.

Vaidas Ramanauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pinigus grąžino

STT apie tai, kad jos Klaipėdos valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų siekiant neteisėtai įgyti Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos lėšas, pranešė dar pernai kovo viduryje. Informuota, kad pareigūnai Klaipėdoje ir kitur atliko per dvidešimt kratų bei kitus „būtinus procesinius veiksmus”.

STT pareigūnų pradėto ikiteisminio tyrimo duomenimis, MB „Exubero”, kurios savininkė ir vadovė yra V. Ramanausko žmona Ingrida, pasirašė ES lėšų paramos gavimo sutartį 200 tūkst Eur sumai, pateikusi apie save galimai melagingus duomenis, t. y., faktiškai neatitikdama paramos gavėjams keliamų reikalavimų. Vienas iš jų – dėl tam tikros piniginių lėšų sumos mažosios bendrijos sąskaitoje, įtariama, buvo fiktyviai tenkintas, reikalingą sumą laikinai „pasiskolinus“ iš trečiųjų asmenų. Pareigūnų duomenimis, dalis šių žmonių yra pavaldūs V. Ramanauskui jo vadovaujamoje įmonėje. Taip pat įtariama, kad numatytam projektui įgyvendinti buvo surengtas galimai neskaidrus viešasis pirkimas, po kurio buvo sudaryta didesnės nei 480 tūkst. Eur vertės statybos darbų sutartis su kita mažąja bendrija. BNS skelbė, kad tai – MB „Driutas“,  kuriai vadovauja vienas iš narių – Kęstutis Smailys.

STT tvirtino, jog turima duomenų, kad paramos išmokai gauti skirtuose dokumentuose buvo pateikiami tikrovės neatitinkantys duomenys apie neva atliktų statybos darbų apimtis ir įvykdymo terminus, dėl ko į šios mažosios bendrijos sąskaitą galimai neteisėtai buvo pervesta keliasdešimt tūkstančių eurų ES finansinės paramos lėšų.

Vėliau buvo papildomai detalizuota, kad įtarimai reiškiami ir dėl to, kad įgyvendindami ES lėšomis remiamą projektą esą klastota statybų dokumentacija ir šių klastotų dokumentų pagrindu įgyta daugiau nei 30 tūkst. eurų Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos lėšų bei pasikėsinta įgyti dar per 60 tūkst. eurų.

Skelbta, kad piktnaudžiavimu, sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, siekiant apgaule gauti projekto finansavimui skirtas ES finansinės paramos lėšas, įtariami abiejų mažųjų bendrijų vadovai, V. Ramanauskas, du statybos verslu užsiimančios bendrijos darbuotojai ir vienas asmuo, kuris statybų sektoriuje dirba individualiai.

Vėliau STT „Atvirą Klaipėdą” informavo, kad įtariamieji Nacionalinei mokėjimo agentūrai jau sugrąžino daugiau kaip 30 tūkst. eurų ES finansinės paramos lėšų.

Paklausus, gal tyrimas pagaliau jau baigiamas ir ar keitėsi įtariamųjų skaičius, laikinai STT Komunikacijos skyriaus viršininkės pareigas einanti Julija Gorovniovaitė atsakė tik tiek, kad ikiteisminis tyrimas dar vyksta, o detalesne informacija tarnyba esą galės pasidalinti, kai jis bus baigtas.

Pretenzijų neturi nei valdyba, nei meras

Tuometinis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, pagal buvusį teisinį reglamentavimą buvęs ir savivaldos įmonių akcijų valdytoju, pernai pavasarį buvo sakęs, jog sprendimai dėl V. Ramanausko bus priimami sulaukus įmonių valdybų (tuomet V. Ramanauskas dar laikinai vadovavo ir „Gatvių apšvietimui”) inicijuoto audito ir ekspertizės rezultatų. G. Neniškis taip pat priminė, kad STT neišsakė nei reikalavimo, nei rekomendacijos nušalinti V. Ramanauską nuo einamų pareigų, tad neturint jokio pagrindo ir nesiimta to daryti.

Įmonės valdybos pirmininkas Benediktas Petrauskas tada aiškino, kad pasamdyti nepriklausomi auditoriai konstatavo, jog generalinis direktorius bendrovei nėra padaręs jokios žalos, tačiau vėliau STT atsiuntė raštą, kuriame dėstė, kad esą vienoje sąmatoje gali būti įrašyti netinkami darbai, o auditoriai nieko joje neįžvelgė, nieko apie tai nepasisakė. Kad neliktų jokių abejonių, valdyba esą nurodė užsakyti nepriklausomą šios sąmatos ekspertizę ir ją gavus bus sprendžiama, ką daryti toliau. Pasak valdybos pirmininko, minėtoje sąmatoje kalba ėjo apie maždaug 10 tūkst. eurų vertės darbus.

Paklaustas, kaip gi baigėsi visos ekspertizės ir kokia yra valdybos nuomonė apie V. Ramanausko galimybes toliau eiti įmonės vadovo pareigas, B. Petrauskas teigė, kad ekspertai viską įvertino ir jokių pretenzijų nei jie, nei valdyba vadovui neturi.

Pasak valdybos pirmininko, įmonė po sujungimo su kita savivaldybės bendrove „Gatvių apšvietimas” veikia gerai, todėl buvo pratęsti V. Ramanausko įgaliojimai antrai kadencijai.

Be B. Petrausko įmonės valdyboje dar yra du Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovai – Donatas Jeruševičius, Strateginio planavimo skyriaus vyriausiasis specialistas, ir Rimantas Mockus, Transporto skyriaus vedėjas, bei teisininkė Viktorija Molytė.

Bendrovės akcijų valdytoju dabar esantis meras A. Vaitkus taip pat jokių pretenzijų V. Ramanauskui neturi.

„Nesu linkęs nuteisti žmonių, kol to nepadaro atitinkamos struktūros. Jei bus tokie sprendimai, tada ir bus daromos atitinkamos išvados”, – komentavo meras.

8 Comments

  1. Nėra teisybes

    Jus atsipekiekit viena karta komentuodami, kas ką grobste ir kaip yra, o bet tačiau labai „adekvatu” zurnaliugoms rašyti „tiesa” išklausius vienos pusės kai tuo tarpu kita puse turėjo pasirašyti pasižadėjima nieko nekomentuoti. Vieną dieną baigsis visas šis absurdas ir bus aišku kaip ir daug tokių situacijų lietuvoje kad stt visgi nebuvo teisus, bet kas atpirks patirtą stresą ir nuostolius?

    Reply
  2. Lidija

    Aiškiai matosi,kad nemėgsta žurnalistas kai kurių personų vis apie tą patį rašo, matyt išsisėmė ?

    Reply
  3. Anonimas

    Tai jio ne Amerika tudiel ir sukasi kad žino nieko nebus ,jei kas butu tokie dalykai nevyktu

    Reply
  4. Rms

    O jūs galvijate, kad geras, sažiningas vadovas eis dirbti už 3-4 tūkstančius eurų?
    Dauguma valdžioje tik dėl vieno tikslo – pinigų srautų ir jų nukreipimo „tinkama kryptimi”.

    Reply
    • Klaipėdietė

      O jus čia apie ką gerą sąžiningą vadovą, omeny turėjote V.Ramanauską,ar aplamai apie vadovą,kuris gaudamas 3-4 tūkst.neturėtų kombinuoti?

  5. Danutė

    Tai rodo, jog ir naujoji valdžia tokia pati – atlaidi grobstytojams? Ar negėda?

    Reply
    • Gėda danutėms , kurios

      nežino ” kas teisia asmenis ” ! Pradėkite skaityti tekstus prieš komentuodami . Ar patryyyjotams su teksto suvokimu visai prastai ? ___Nesu linkęs nuteisti žmonių, kol to nepadaro atitinkamos struktūros. Jei bus tokie sprendimai, tada ir bus daromos atitinkamos išvados”, – komentavo meras.

  6. Niekas niekam

    neturi jokių pretenzijų, niekas nieko neskolingas tik vėliau paaiškėja, kad dingsta milijonai.Ir taip daugybę metų.Bet niekas nieko nebaudžia, niekas nieko pavogto negrąžina.Juk čia mūsų gražioji tėvynė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This