Klaipėdos politikai nori pašokdinti savivaldybės įmones

Politika, Svarbu

Reikia kiekvienai savivaldybės įmonei priskirti po komitetą – net kelis kartus Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu primygtinai siūlė jo pirmininkas Raimondas Tamošauskas. Kitų komitetų posėdžiuose nuskambėjo pasiūlymai ir kviestis įmonių vadovus „ant kilimo” pasiaiškinti, kodėl esą tapo stabdžiais investuotojams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu Vidmantas Dambrauskas užsipuolė savivaldybės valdomos bendrovės „Klaipėdos paslaugos” (buvęs Klaipėdos autobusų parkas) generalinį direktorių Vaidą Ramanauską už tai, kad jis neva švaisto savivaldybės pinigus vandens autobusų eismui organizuoti. Nors išties vandens autobusų eismas Dangės upe yra pačios Klaipėdos savivaldybės projektas, kurį įgyvendina VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas”. V. Ramanausko vadovaujama įmonė, laimėjusi viešąjį konkursą, tik teiks mokamas paslaugas, plukdydama keleivius ir iš to, tikėtina, pelnydamasi.

Antrą kadenciją miesto Taryboje dirbantis V. Dambrauskas tai tikriausiai žino, tačiau V. Ramanauskas nusprendė patylėti.

Itin aršiai šio posėdžio metu buvo užsipultas ir AB „Klaipėdos vanduo” generalinis direktorius Benitas Jonikas. Jam kliuvo už neva itin prastai veikiančią klientų aptarnavimo sistemą ir už tai, kad nepatenkino kažkurių neįvardytų verslininkų-investuotojų pageidavimų.

V. Dambrauskas kartu su posėdį vedusiu Arūnu Tuma viešai tarėsi, pas ką ir kur reikia išsikviesti B. Joniką, kad pasiaiškintų verslininkams.

Įsikarščiavusiems politikams buvo bandoma paaiškinti, kad Lietuvoje stengiamasi atriboti politikus nuo kišimosi į savivaldybių įmonių valdymą. Dėl to savivaldybių įmonėse sudaromos valdybos, stebėtojų tarybos, kuriose nėra politikų – tik valstybės tarnautojai, nepriklausomi nariai ir pačių įmonių atstovai. Tačiau tokie paaiškinimai nebuvo išgirsti.

Vietos politikai dėl įmonių valdymo savo įžvalgas, pasiūlymus, kritiką gali išsakyti tik svarstydami metines ataskaitas. 

Įmonių vadovai kasmet iki balandžio 30 dienos savivaldybės merui teikia metines veiklos ataskaitas už praėjusius metus. Meras pateiktas ataskaitas teikia svarstyti komitetams pagal kompetenciją. Komitetai, susipažinę su pateiktomis ataskaitomis, joms gali pritarti arba motyvuotai nepritarti. Komitetui nepritarus pateiktai ataskaitai, ją teikęs įmonės vadovas gali būti įpareigotas ataskaitą koreguoti. Taryba dėl ataskaitų priima sprendimus.

Šiuo metu komitetuose svarstomas Tarybos sprendimo projektas dėl  Klaipėdos miesto savivaldybės valdomų įmonių metinių finansinių ataskaitų rinkinių ir metinių pranešimų (veiklos ataskaitų) patvirtinimo.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto savivaldybė nuosavybės teise valdo kontrolinius AB „Klaipėdos vanduo“, AB „Klaipėdos energija“, UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras”, „Klaipėdos paslaugos“, UAB „Naujasis turgus“, UAB „Vildmina“ ir UAB „Debreceno vaistinė“ akcijų paketus.

Pernai nuostolingai dirbo tik dvi bendrovės – AB „Klaipėdos vanduo“ ir UAB „Vildmina“.

10 Comments

  1. Siaip

    Jonikas vandenyse gal dvejus metus te dirba, o klientu aptarnavimo palikimas dar nuo Makuno laiku, kuris beje neuzilgo taryboje prisieks papuoles su Vaitkaus komitetu. Nenuostabu, kad Vaitkaus hebra naujaji imones direktoriu tarkuoja.

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Įdomiausia, kad vandenų generolas B. Jonikas iš rangovų reikalauja pastatyti jam namą, kad į tam tikrus rajonus nuvestų komunikacijas. Jonikas rūpinasi savo šeimos interesais, o ne klaipėdiečiais..
    Laikas pravalyti vandenų karalystę!

    Reply
    • Anonimas

      neįrodysi ;))

  3. klientas

    kaip tik su vyru teko lankytis paveldejus buta klaipedos vandenu imoneje ir rezultatas – uztrukome ilgiau nei valanda laiko kol prijeme ir apiformino kai lygiai tuos pacius popierius klaipedos energijos imoneje susitvarkeme tikriausiai per kokias 5 minutes tai kodel taip yra kas paaiskins?

    Reply
    • Anonimas

      o kas cia tau neaisku??? lietuva! kas kaip nori, tas taip dirba!
      vanduo tai sventas dalykas ir kiek reikes tiek ir lauksi, o be sildymo nenumirsi!

  4. Lidija

    Svarbu ,kad tarkavimas teisingas būtų. O ne pliurpalais paremtas.

    Reply
  5. klaipėdietė

    teisingai daro,didžiausia betvarkė dažnai tose įmonėse ir vyksta

    Reply
  6. Dėl tų įmonių

    tai Dambrauskas visiškai teisus. Mieste su inžinerinių tinklų infrastruktūra yra visiška anarchija. Miesto savivaldybėje jokios tvarkos ir lyg nebūtų jokio žmogaus tuos reikalus išmanančio ir koordinuojančio. Tinklus eksploatuojančios savivaldybės, ir ne tik, įmonės užsiima saviveikla ir reketu. Kas ką nori tas to ir reikalauja. Pvz. jei gatvėje aplamai nėra lietaus nuotekų tai jiems privalai suprojektuoti, pastatyti tuos tinklus, privalomai perduoti juos nuosavybėn ir suteikti 3-5 metams garantijas. Jie tada galvos ir gal kažkokią dalį kompensuos. O gal ras šulinyje kokią šiukšlę? Žodž. Pabūk jiems ir projektuotoju ir statybininku ir prižiūrėtoju ir kreditorium. Ir po to dar mokėk abonentinį mokęstį. O jie stebės. Po to dalins leidimus kitiems ir ims vėl pasijungimo mokęstį. Tik sutvarkyk gatvę ir tada po mėnesio ateis ESO ir vėl viską išknis su savo rangovais ir vėl jiems mokėk už priskaičiuotus visokius dangų atstatymo darbus. Gal pagaliau savivaldybė juos visus privers patiems ir vienu metu mieste susiorganizuoti ir pastatyti. Nei savivaldybės įmonėms rajono laukuose pinigus taškyti.

    Reply
    • Įmonių valdymo žinovui

      Jūs Vaitkui savo nepasitenkinimą siųskit. Jis formuoja užduotis įmonėms. Suformavus jas dar ir lėšų reikia pridėti. Įmonių strateginius planus, dėl infrastruktūros plėtros , formuoja Dambrausko komitetas. Matyt užmiršo Dambrauskas kokius sprendimus priėmė anksčiau. Užjaučiu direktorius, kurie paverčiami politikų nekompetencijos atpirkimo ožiais.

    • žinove

      abonentiniame mokestyje tinklų plėtros, remonto ir visi kiti kaštai įkalkuliuoti ir mokami dešimtmečiais. Kokias lėšas dar jiems pridėti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This