„Skalvis” ieško sprogmenų

Uostas ir jūra

Lietuvos karo laivas „Skalvis“ M53 kaip BALTRON dalis dalyvauja tarptautinėje nesprogusios amunicijos paieškos ir jų nukenksminimo operacijoje „Open Spirit 23“. Tai – tęstinės Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – pastangos kartu su kitais tarptautiniais partneriais išvalyti trims šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo ir pokario laikotarpio likusių jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų. Šios pratybos šiais metais vyksta Baltijos jūroje Latvijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.

BALTRON nuotr.

Operacijoje dalyvauja dešimt laivų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, NATO sąjunginių jūrinių pajėgų priešmininių laivų taktinės grupės TG 441.03. Kartu su laivais užduotis vykdo ir narai išminuotojai iš Lietuvos, Latvijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, JAV ir Estijos.

Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje. Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų.

Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metais dabartinėse Lietuvos teritorinių vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje buvo išdėstyta 15 jūrinių minų laukų su daugiau nei 1,6 tūkst. jūrinių minų.

Baltijos šalių karinių laivų junginys BALTRON buvo įkurtas 1998 m. Junginį šiuo metu sudaro jam priskirti Lietuvos ir Latvijos karinių jūrų pajėgų laivai ir iš šių šalių atstovų sudarytas tarptautinis štabas. Nuo 2015 m. Estija nebeskiria savo pajėgumų, tačiau ir toliau bendradarbiauja su Baltijos kaimynėmis ir NATO sąjunginių jūrinių pajėgų priešmininių laivų taktine grupe. Ši eskadra – greitojo reagavimo karinis Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų junginys, kurio viena pagrindinių užduočių – vykdyti nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūros dugne likusių minų ir nesprogusios amunicijos paieškos bei nukenksminimo operacijas. Kartu šis junginys tarnauja ir kaip pasiruošimo dalyvauti NATO junginiuose platforma.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This