Brokuotas Klaipėdos baseinas gali pabrangti dar 4 milijonais

Miestas, Svarbu

16,579 mln. eurų atsiėjęs su nepašalintais defektais eksploatuoti priimtas Klaipėdos baseinas iš savivaldybės biudžeto gali pareikalauti dar beveik 4 milijonų eurų.  

Dar užpraėjusios kadencijos savivaldybės administracijos, kurios priekyje buvo liberalas Saulius Budinas, užvirta košė iki šiol srebiama teismuose. Pirma instancija jau priėmė Klaipėdai labai nepalankų sprendimą.  

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradinė baseinų statybos kaina siekė 15,823 mln. eurų, o statybų eigoje ji išaugo iki 16,579 mln. eurų.

Centrinė projektų valdymo agentūrą (CPVA) buvo konstatavusi, kad tuometinė Savivaldybės administracija skelbdama baseino statybų rangovo konkursą kai kuriems subjektams dirbtinai sudarė palankias sąlygas laimėti. Teigta, kad pasirinktas rangovas – AB „Axis Industries“ ir jau bankrutavusi UAB „Deglas“ – tikėtina, nebūtų laimėjęs konkurso, jei jo eigoje nebūtų buvę pakeisti projektiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, pradinėje projekto techninėje specifikacijoje nurodytas šilumos siurblys – „GeoKat 25″ – eigoje buvo pakeistas kitu. Tokiu būdu minėtos įmonės su pradinių pirkimo dokumentų neatitinkančiu pasiūlymu buvo patvirtintos kaip konkurso laimėtojos. Dėl tokių pažeidimų buvo skirta beveik 4 mln. eurų sankcija.

Savivaldybei apskundus tokį CPVA sprendimą Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad nėra pagrindo teigti, jog savivaldybė, pažeisdamas tiekėjų lygiateisiškumo ir skaidrumo principą, padarė tik formalų pažeidimą, tačiau sankciją sumažino iki minimalios 5 proc. „finansinė pataisos” – 828 978,13 Eur. Visgi savivaldybė nepasitenkino tokiu sprendimu ir pasinaudojo galimybę pateikti skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), nes net ir sumažinta finansinė sankcija esą yra neproporcinga „tariamam pažeidimui”.

LVAT 2021-ųjų spalį jau priėmė savivaldybei palankų verdiktą – CPVA sprendimą panaikino kaip neteisėtą iš esmės, nes jis savo turiniu prieštaravo aukštesnės galios teisės aktams.

Visgi CVPA nepasidavė ir atnaujino pažeidimo tyrimą „siekdama pašalinti LVAT nustatytus sprendimo dėl pažeidimo trūkumus”.

Atnaujinto tyrimo rezultatas gavosi toks pats – pripažintas analogiškas pažeidimas ir savivaldybei buvo nurodyta į Vidaus reikalų ministerijos sąskaitą grąžinti 3 943 234,9 Eur.

Nesutikdama su tuo Klaipėdos savivaldybė ir vėl kreipėsi į teismą. Savo skunde be visų argumentų ji dar akcentavo ir aplinkybę, kad šilumos įranga sudarė tik nedidelę tokio pirkimo dalį (10 000 Eur).

Tačiau visa pateikta argumentacija Vilniaus apygardos administracinio teismo šįkart jau neįtikino.

Kolegija, kurią sudarė teisėjos Egidija Puzinskaitė, Violeta Petkevičienė ir Eglė Žulytė-Janulionienė, pabrėžė, kad pati savivaldybė patvirtino, jog „Axis Industries“ ir „Deglo“siūlytas šilumos siurblys neatitiko techninėje dokumentacijoje numatytų funkcijų bei pasiūlė jiems pakeisti savo pasiūlyme siurblio modelį.

Teismo sprendime konstatuojama, kad savivaldybė turėjo atmesti šį pasiūlymą kaip neatitinkantį techninės specifikacijos reikalavimų.

„Vien tai, kad šilumos įranga sudaro 10 000 Eur dalį visos pirkimo vertės, nereiškia, kad šis pažeidimas turėtų būti laikomas neesminiu ar mažareikšmiu”, – rašoma sprendime.

Anot teismo, CVPA pagrįstai taikė 25 proc. finansinę korekciją ir jos mažinti nėra jokio teisinio pagrindo.

Toks sprendimas, kuriuo buvo atmestas savivaldybės skundas, dar gali būti skundžiamas LVAT.

Tuo metu byla, kurioje uostamiesčio savivaldybė už defektų šalinimą iš „Axis Industries“ bando prisiteisti daugiau nei milijoną eurų, o ši pateikė jai priešieškinį, vis dar nėra išnagrinėta net pirmoje instancijoje, nors prasidėjo jau prieš ketverius metus.

12 Comments

  1. Vincas

    Labai atsiprašau: kas bliat vyksta toje klaipėdoje , viskas stringa? Viduadukai Vilniaus pl. stringa, Liepos g. galas Kalotė pakraščių remontas stringa, skulptūrų parkas stringa. Kas čia per gandamizmas per vyksta?

    Reply
    • .....

      Matote ne taip lengva „išnarplioti ” liberalių raizgalynes ..” Eurų maišai ” gali baigtis nuo begalinio brangimo .

    • Vikt

      „kas bliat vyksta toje klaipėdoj” labai palaikau !!! Sušiko miesta vietoj to kad vystit..!!! Svesoforu pripiso ir tipo gerai…

  2. Teisingumo dėlei

    Reiktų priminti, kad „ambicingąjį” mokyklos projektą su infrastruktūra šalia esančiam privačiam sklypui bei viešųjų pirkimų procedūras laimino tas pats S. Budinas, be to ir ta pati mokykla kiek teko girdėti nepriduota. Labai abejoju, kad naujasis meras ją priims su akivaizdžiu broku, kurį baseino atveju visi matė

    Reply
  3. Algis

    Dar budinas i mero pareigas norejo buti isrinktas.Dar ta fizionomija kybo ant stulpu.Manau,kad miesto tarybojenebera jo

    Reply
    • Yra taryboje

      liberalumas panašu nežino žodžio padorumas .

  4. Stebėtojas

    Akis už akį. Jeigu Budinas kaltas dėl Baseino priėmimo, tai Neniškis dėl nuolat brankstančios mokyklos statybos. Abu siūlot į kalėjimą? Kerštas, bet ne sveikas protas mūsų sąjungininkas?

    Reply
  5. Klp

    Ačiū Dievui tas budinas netapo miesto meru- kiek tada milijonų nuostolių būtų pridirbęs….

    Reply
  6. Klausimas miesto politikams

    ir daug svarbesnis miestui. Ar miesto tarybos nariai, miesto politikai ir asmeniškai meras kreipsis į teismą ir pareikalaus asmeninės atsakomybės iš budino dėl žalos miestui atlyginimo? Ir dėl baseino ir dėl mokyklos. Priešingu atveju tai niekada nesibaigs arba didžiausia „bausmė” bus tik atsistatydinimas , jei bus iš kur.

    Reply
  7. Anonimas

    kur tik budinas nagus prikišo ten šūdo krūvą paliko, o kišo daug prie ko ir labai aktyviai

    Reply
  8. Taip pat Neniškis ir Dobranskis pridavė

    Nekokybiškai atlikta Rumpiškės kvartalo projektą.
    Tik čia bus rimčiau… projekto kaina 7mln 300 tūk.

    Reply
  9. Kaip liberalu ...

    Ir tos personos liberalų vėl išrinktos į miesto tarybą ? ___Dar užpraėjusios kadencijos savivaldybės administracijos, kurios priekyje buvo LIBERALAS Saulius BUDINAS, užvirta košė iki šiol srebiama teismuose. Pirma instancija jau priėmė Klaipėdai labai nepalankų sprendimą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Kurie kiemai, gatvės ir dviračių takai bus tvarkomi pirmiausiai?

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius patvirtino vietinės reikšmės kelių ir gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo (remonto) prioritetinių darbų 2024–2026 m. eiliškumo sąrašą. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This