Savaitgalį – didelis saulės aktyvumas, nuo antradienio oras vės

Orai

Kalendoriniam pavasariui einant į pabaigą bei vasarai įsibėgėjant, giedrų ir saulėtų dienų skaičius didėja, o kartu auga ir sveikatai pavojingos ultravioletinės Saulės spinduliuotės (UV) kiekis, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Savaitgalį dieną raginama nebūti atviroje saulėje. Palmiros Mart nuotr.

Jau nuo penktadienio ir visą šį savaitgalį visoje šalies teritorijoje, vyraujant anticikloninei cirkuliacijai, UV indeksas (UVI) pasieks 6, t.y. bus aukštas, tad rekomenduojama vidurdienį geriau likti patalpose bei nebūti atviroje saulėje, taip pat dėvėti marškinėlius, skrybėlę ir saulės akinius su filtru.

Šeštadienio dieną šalyje lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurės rytų, rytų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24 laipsniai šilumos.

Sekmadienį be lietaus. Vėjas naktį silpnas, dieną nepastovios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 4–9 laipsniai šilumos, dirvos paviršiuje kai kur šalnos iki 1 laipsnio šalčio, dieną šils iki 19–24 laipsnių.

Pirmadienio dieną kai kur numatomas trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas naktį silpnas, dieną nepastovios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 6–11, dieną 19–24 laipsniai šilumos.

Tuo metu nuo antradienio jau prognozuojami kur kas vėsesni orai, o Klaipėdoje nuo ketvirtadienio oras įšils vos iki 12-13 laipsnių.

Kas yra UV indeksas?

Lietuvoje pirmieji UV matavimai buvo pradėti Kauno meteorologijos stotyje (MS) ir Palangos aviacinėje meteorologijos stotyje (AS). Kaune nuo 2000 m. matuojama UVA (315–400 nm), UVB (280–315 nm), o nuo 2020 m. pradėta matuoti UVE (atitinka žmogaus odos jautrumą pagal ISO 17166:1999 / CIE 007/E-1998 arba kitaip – eriteminė spinduliuotė, kurią, pagal jutiklio gamintoją, sudaro 17 % UVA ir 83 % UVB esant giedram dangui). Palangoje nuo 2000 m. matuota UVB, o nuo 2020 m. matavimai perkelti į Vėžaičių automatinę meteorologijos stotį (AMS), kur be UVB pradėta matuoti ir UVE spinduliuotė.

2000–2020 m. laikotarpiu matavimai buvo atliekami Solar light biometru 501-A, tačiau nuo 2020 m. minėti biometrai buvo pakeisti moderniais Kipp & Zonen Smart UV serijos radiometrais. UVA, UVB ir UVE automatiniai matavimai atliekami kas valandą, taip pat UVB papildomai matuojama ir kas 5 minutes.

UV indeksas – tai paprasta ir lengvai suprantama UV spinduliuotės intensyvumo įvertinimo priemonė. Lietuvoje UVI apskaičiuojamas padauginus maksimalias paros UVE reikšmes iš 40. Siekiant geriau perprasti UVI indekso kaitą Lietuvoje, pateikiamas trumpa 2022 m. UVI indekso apžvalga.

2022 m. Kauno MS ir Vėžaičių AMS birželio–liepos mėnesiais UVI buvo aukštas (apytiksliai 6 UVI), balandį–gegužę ir rugpjūtį–rugsėjį fiksuotas vidutinis (3–5 UVI), o kitais mėnesiais – žemas (0–2 UVI).

Kaune pasitaikė 142, o Vėžaičiuose – 138 atvejai, kai UVI reikšmės buvo registruojamos lygios ir didesnės už 3 UVI (tai yra minimali UVI reikšmė, kurią pasiekus jau turime pradėti saugotis nuo Saulės keliamos žalos). Aukštas (6 UVI) indeksas Kauno MS fiksuotas 5, o Vėžaičių AMS 8 dienas. Kaune ir Vėžaičiuose daugiausia šių dienų pasitaikė birželio ir liepos mėnesiais.

Aukščiausia 2022 m. UVI reikšmė Kauno MS išmatuota liepos 3 d. (siekė 6,1 UVI, užfiksuota 13:03 val.), o Vėžaičių AMS – liepos 2 d. (siekė 6,1 UVI, užfiksuota 14.04 val.). Pagal turimus duomenis vidutiniškai UVI maksimalios paros reikšmės Lietuvos teritorijoje registruojamos 13–14 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Orai

Užfiksuotas jau 10-tas šilumos rekordas šalyje

Nors trečiadienį Vakarų Lietuvoje pastebimai atvėso, rytinėje šalies dalyje toliau fiksuojami karščio rekordai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog, remiantis preliminariais ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Orai

Prasidėjo astronominis pavasaris

Trečiadienį, kovo 20 d., 5.06 val. (Lietuvos laiku) Šiaurės pusrutulyje baigėsi astronominė žiema ir prasidėjo astronominis pavasaris, o tuo pačiu ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This