„Tikėjimas kariuomene – pati galingiausia amunicija pasaulyje”

Fotoreportažai, Miestas

Šeštadienį Klaipėdoje surengtas vienas iš pagrindinių Lietuvos kariuomenės organizuojamų renginių visuomenei – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė. Klaipėdos piliavietėje nuo ryto veikė karinis miestelis bei Klaipėdos krašto amatininkų bei prekeivių mugė.

Ievos Budzeikaitės nuotr.

Ši gilias tradicijas turinti šventė pirmą kartą organizuota 1935 metais Kaune, norint supažindinti civilius su kariuomenės veikla. Renginio šūkis „Mes – tai Jūs“.

Kovos už laisvę ir išsaugojimo idėja įprasminta pagarbos salvėmis bei jaunesniųjų karininkų vadų mokymų dalyvių ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentų priesaikos ceremonija, miesto gyventojus ir šventės svečius pasveikino NATO Baltijos regiono oro erdvę saugantys Portugalijos ir Rumunijos karinių oro pajėgų naikintuvai. Šventėje dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys, Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

„Šiandien esame čia ne tik tam, kad parodytume savo ir sąjungininkų karius, ekipuotę, ginkluotę ar techniką. Esu įgaliotas perduoti jums karių žinią – taip, kaip šiandien esame čia, taip prireikus gintume jūsų šeimas ir namus. Noriu paprašyti neprarasti tikėjimo savo kariuomene. Tai mūsų motyvacijos amunicija. Pati galingiausia amunicija pasaulyje“, – teigė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys.

Pirmą kartą šios šventės metu įvyko 28-ojo konkurso „Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“ finalinis etapas, kuriame trisdešimt vyresniųjų klasių mokinių ir jų mokytojų iš visos Lietuvos varžėsi dėl geriausio žinovo apie Lietuvos kariuomenę vardo. Trimis etapais vyksiančio konkurso premijų fondas – 1800 Eur, kurį įsteigė Krašto apsaugos ministerija.

Pagrindiniu renginio akcentu tapo veiksmo kupina karinės operacijos inscenizacija Klaipėdos kruizinių laivų terminale, kai pagal scenarijų į uostą įplaukusio laivo sulaikymo operaciją sąveikaujant vykdė Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų, Karinių oro ir Karo policijos padaliniai. Siekiant sulaikyti laivą – pažeidėją buvo pasitelkti sraigtasparniai, priešmininis laivas „Kuršis“, greitaeigės valtys bei karo policijos ekipažai.

Gausius lankytojus būrius sutraukė karinis miestelis, kuriame Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkai pristatė savo karinę techniką ir ginkluotę, tarp jų pėstininkų kovos mašiną „Vilkas“, savaeigę haubicą „PzH 2000“, naująjį Lietuvos kariuomenės šarvuotąjį kovinės paramos visureigį JLTV, prieštankinę raketų sistemą „Javelin“, Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės sunkųjį tanką „Abrams“, Vokietijos kariuomenės tanką „Leopard”, vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS.

Kariniame miestelyje buvo organizuojami užsiėmimai, viktorinos, pristatyta Lietuvos kariuomenės padalinių veiklos specifika apimanti narus, išminuotojus, specialiąsias operacijų pajėgas, logistinius vienetus, medicininę paramą atliekančius vienetus, oro gynybą, naudojamas išmaniąsias technologijas.

Istorijos mylėtojams Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionas pristatė atkurtą XIV a. šarvų ir ginklų komplektą, o karinės-istorinės rekonstrukcijos klubas „Partizanas“ apsivilko atkurtas partizanų uniformas, įrengė improvizuotą bunkerį ir atskleidė rezistento kovos su okupantais iššūkius.

Sekmadienį, visų besidominčių partizanine Lietuvos praeitimi laukia 10 kilometrų pėsčiųjų žygis Žemaičių apygardos Kardo rinktinės partizanų kovos keliais Kretingos rajono Darbėnų seniūnijoje. Žygio maršrutas vingiuos autentiškomis partizanų kovos vietomis, bus galima pamatyti unikalias partizanų karo rekonstrukcijas, instaliacijas, žygeivius pasitiks ir Jurbarko kultūros centro aktoriai, tapsiantys aštuoniais partizanų vadais, pasirašiusiais Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio tarybos Nepriklausomybės 1949-ųjų metų deklaraciją. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kariniame sunkvežimyje įrengs šviesos instaliaciją – parodą apie partizanų asmenybes, jų kasdienybę ir idėjas. Dalyvių lauks kariškos vaišės bei kiškio kopūstų sriuba, pagaminta pagal autentišką partizanų receptą, o žygį vainikuos – partizanų dainų festivalis, kurį surengs Darbėnų gimnazijos moksleiviai.

ŽYGIO PROGRAMA

9.30 – 10 val. Žygio dalyvių registracija

10–11 val. Iškilmingos Šv. Mišios Darbėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje

11–11.30 val. Laisvės kovotojų pagerbimas ir minėjimas prie paminklo Žemaičių apygardos Kardo rinktinės partizanams

11.30 –12.30 val. Žygio pradžia Darbėnų miestelyje.

12.30–15.30 val. Partizanų žygis. 

15.30–16 val. Žygio pabaiga: žuvusio partizano pagerbimas ir istorija prie paminklo; ekspozicinio partizanų bunkerio ir ginkluotės apžiūra, bendravimas su partizanų; rekonstruktoriais; kariškos estafetės ir vaišės; patriotinių dainų festivalis.

1 Comment

  1. Vj

    Puiki šventė buvo, ačiū organizatoriams!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pagerbė negrįžusius iš jūros

Šeštadienio vidurdienį Baltijos jūros bangas papuošė gėlių žiedai. Tęsiant ilgametes tradicijas, dalyvaujant garbingiems svečiams vyko negrįžusių iš jūros pagerbimo ceremonija. ...
2023-07-22
Skaityti daugiau

Regionas

Šeštadienį Klaipėdoje - Kariuomenės diena su inscenizuota karine operacija ir „vikingų valčių“ varžybomis

Kaip ir kasmet, trečią gegužės savaitgalį Lietuvos kariuomenė ir Krašto apsaugos ministerija kviečia susitikti didžiausiame renginyje visuomenei – Partizanų pagerbimo, ...
2023-05-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Klaipėdos operacijos 100-metis - ir su prancūziškais akcentais (papildyta)

„Susirinkome pagerbti didžio nuopelno vyrų ir moterų, kurie prieš šimtą metų kilo į kovą už savo tėvynės ateitį ir jos ...
2023-01-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This