Klaipėdos LEZ su partneriais prisijungė prie pilotinio tvaresnės logistikos projekto

Verslas

Gegužę Espo mieste Suomijoje oficialiai startavo 21 partnerį iš 9 Europos Sąjungos (ES) valstybių vienijanti „Admiral“ iniciatyva, sieksianti per 3 metus sukurti naujos kartos logistikos paslaugų platformą, padėsiančią sumažinti šio sektoriaus poveikį aplinkai. Tarp projekto dalyvių iš Lietuvos yra ir Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo bendrovė.

Projekto komanda iš Lietuvos

„Admiral“ komandos teigimu, transporto ir logistikos kompanijos kol kas daugiausia rūpinasi savo pačių tarša ir energijos vartojimu, bet dėl šios priežasties mažiau dėmesio buvo skiriama netiesioginiam logistikos sektoriaus sukeliamam poveikiui aplinkai. Būtent šią problemą sieks spręsti „Admiral“ iniciatyva, sukurdama ir skatindama tvarius, multimodalinius, duomenimis grįstus logistikos sprendimus.

„Admiral“ dėmesio centre bus naujos kartos el. prekyvietės (marketplace) platforma, kuri valdytų visas tiekimo grandines ir stebėtų kiekvienos grandies poveikį aplinkai. Ši platforma sieks sklandesnės multimodalinės logistikos grandžių veiklos, geresnio esamų galimybių ir infrastruktūros išnaudojimo, tvaraus tiekimo ir kitų inovacijų skatinimo. Kartu „Admiral“ platforma sieks tapti tam tikru inovacijų centru vystant ir išbandant naujas paslaugas programinės įrangos kūrėjams. Tikimasi, kad „Admiral“ rezultatai leis pasiekti ne tik 20% mažesnį logistikos sektoriaus poveikį aplinkai, bet ir į rinką atneš daugiau skaidrumo ir atsparumo.

Lietuvoje dirbantys „Admiral“ projekto nariai bus visų pirma atsakingi už skaitmeninių dokumentų ir parašų generavimą tarp skirtingų logistikos tinklo narių. Lietuviškoji „Admiral“ konsorciumo dalis taip pat rūpinsis logistikos sektoriaus duomenų integracija ir informacijos sklaida, kurs automatinio CO2 pėdsako skaičiavimo ir paskirstymo sprendimus.

Pasak Klaipėdos LEZ klientų projektų vadovo vadovo Dariaus Butvydo, nors transporto ir logistikos sektorius skaitmenizuojasi, naujovių diegimas šiame versle yra gan lėtas ir fragmentuotas, įmonių naudojami įrankiai paprastai tarpusavyje „nebendrauja“, beveik neskaičiuojamos CO2 emisijos. „Admiral“ platforma sieks visa tai tai išspręsti.

„Klaipėdos LEZ projekte dalyvauja kaip transporto centras, t.y. suteiksime partneriams mūsų esamą infrastruktūrą (transporto stebėsenos įrenginius, 5G internetą ir kt.), o kitas projekto partneris, logistikos įmonė „CargoGO“ realiu laiku išbandys skaitmeninius įrankius. Mūsų gauti duomenys bus naudojami vertinant pasiektus patobulinimus. Pilotinį projektą planuojama sukurti ir išbandyti per 36 mėnesius“, – komentuoja D. Butvydas.

Pasak jo, realus „Admiral“ projekto rezultatas bus visoje Europoje veikianti paslaugų užsakymo platforma, orientuota į transporto ir logistikos efektyvumą ir poveikio aplinkai skaičiavimą, vertinimą bei mažinimą. Projektas užtikrins ne tik galimybę išmatuoti ir suvokti CO2 pėdsaką visoje paslaugų grandinėje, bet ir jį realiai mažinti.

Kitas „Admiral“ projekto partneris Lietuvoje UAB „cargoGO Logistics“ suteiks projektui duomenis ir patirtį, testuos sprendimus, optimizuos maršrutus, tobulins vairavimo stilių ir skaitmenizuos procesus. Pasak bendrovės IT projektų vadovo Lauro Pranckevičiaus, „cargoGO“ jau testuoja atskirą CO2 emisijos skaičiuoklę bei ataskaitos įrankius, kas leis užsakovams siūlyti mažiausiai taršius maršrutus ir paslaugas.

„Klientams galėtume pasiūlyti tvariausią, ekologiškiausią maršrutą, į aplinką išmesti žymiai mažesnį CO2 emisijos kiekį, prisidedant prie tvaresnės ateities. Projektas logistikos sektoriui suteiktų sistemą, kurios pagalba būtų sutaupomos išlaidos, išvengiama prastovų bei tuščių kilometrų, gaunama tvari paslauga. Visas „Admiral“ projektas prisidės prie skirtingų logistikos grandinių bendros tarpusavio sąveikos, šitaip efektyvinant komunikaciją tarp užsakovo ir vežėjo, kad būtų vertinamas ir skaičiuojamas CO2 emisijos kiekis ir plėstųsi organizacijų požiūris į tvarumą“, – komentuoja L. Pranckevičius.

Iš viso „Admiral“ projekte dalyvauja 21 organizacija iš 9 ES šalių. Be Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės, Lietuvoje prie projekto prisijungė Transporto inovacijų asociacija, UAB „Cargo Sign“, UAB „Normalis Tech“, „CargoGO“ grupė ir UAB „Trevio“. Projekte taip pat dalyvauja verslo, akademinės bendruomenės ir viešojo sektoriaus atstovai iš Vokietijos, Portugalijos, Ispanijos, Italijos, Graikijos, Kroatijos, Slovėnijos ir Suomijos. „Admiral“ projektą finansuoja ES.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

94% investuotojų rekomenduoja Klaipėdos LEZ

Absoliuti dauguma Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančių investuotojų savo patirtį rekomenduotų kitiems verslams, rodo naujausi strateginio valdymo konsultacijų bendrovės ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Verslas

Paskutinio dešimtmečio Klaipėdos LEZ mokestinė nauda miestui ir valstybei - pusė milijardo

Per paskutinius 10 metų Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiantys investuotojai sumokėjo 66 mln. Eur gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Verslas

Atlyginimai Klaipėdos LEZ įmonėse – 400 Eur didesni nei regione

Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) investuotojų įmonėse prieš metus sudarė 2084 Eur ir 26 proc. pranoko ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This