Referendumas dėl daugybinės pilietybės vyks kartu su prezidento rinkimais

ELTA

Jadvyga Bieliavska (ELTA)
2023-05-23

Komentarų: 0

2024 m. gegužės 12 d. Lietuvoje vyks privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo. Tą pačią dieną vyks ir Lietuvos prezidento rinkimai.

Referendumą savo nutarimu paskelbė Seimas. Antradienį už tai numatantį nutarimą balsavo 111 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, susilaikė 5 parlamentarai.

Seimo TS-LKD frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė akcentavo, kad pilietybės referendumas yra labai svarbus ne tik mūsų diasporai, bet ir pačiai Lietuvai, tai yra ir nacionalinio saugumo klausimas.

„Suvokimas, kad mūsų žmonės, kurie gimimu gali išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę, yra ir nacionalinio saugumo klausimas. Karo Ukrainoje metu  pamatėme, kad tie, kurie turi ir tos valstybės ir mūsų valstybės pilietybes buvo stipriausi lobistai, stipriausi gynėjai ir stipriausi įtakos darytojai dėl paramos Ukrainai. Mes matome tikrai daug žmonių, kurie yra patriotiški, kurie myli Lietuvą, kurie myli demokratiją, nepriklausomybę ir ją gintų, jeigu toks poreikis būtų“,- iš Seimo tribūnos sakė D. Asanavičiūtė. Pasak jos, pats referendumas labai sudėtingas, reikalingas didelis skaičius pasisakiusių už. Todėl parlamentarė kvietė „sukelti didelę bangą, kad antrą kartą šį klausimą išspręstume ir prie jo daugiau negrįžtume“.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas pastebėjo, kad daugybė lietuvių, išsibarsčiusių po visą pasaulį laukia ne tik paties referendumo ir galimybės išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę, įgijus kitos šalies pilietybę.

„Daugybė žmonių laukia sėkmingo rezultato. (…) Kviečiu balsuoti vieningai ir siųsti aiškią žinutę visiems pasaulio lietuviams“, – sakė A. Bagdonas.

Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai Seimas savo nutarimu pavedė valstybės biudžeto lėšomis referendumo agitacijos laikotarpiu informuoti visuomenę apie spręsti referendumu teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui.

Kitais metais  vyksiančiame referendume bus siūloma pritarti Konstitucijos 12 straipsnio keitimui, įtvirtinant tokį tekstą:  „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką“.

Darbo grupei vadovavusi Seimo narė Dalia Asanavičiūtė jau yra įregistravusi  Pilietybės konstitucinį įstatymo projektą, kuriame detaliau aptariami Lietuvos Respublikos pilietybės principai, jos įgijimo ir netekimo pagrindai.Planuojama, kad šis įstatymas įsigalios tą pačią dieną, kai įsigalios Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo įstatymas.

Šiuo metu Konstitucijos 12 straipsnis numato, kad „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas“.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Liberalų sąjūdį į Europos Parlamento rinkimus ves Eugenijus Gentvilas

Sekmadienį Liberalų sąjūdžio Taryba patvirtino galutinį kandidatų į Europos Parlamento rinkimus sąrašą. Sąrašą ves parlamentaras, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

ELTA

Siūlo liberaliau vykdyti laivų ir valčių techninę apžiūrą

Vidaus vandenų transporto priemonių techninės apžiūros funkcijos turėtų būti praktiškai perduotos atestuotoms įmonėms vietoje dabar tai darančios Lietuvos transporto saugos ...
2023-12-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This