Tarptautinė meninė-edukacinė programa vaikams atkeliavo į Lietuvą

Fotoreportažai, Regionas

Didžiosios Britanijos meninė-edukacinė programa vaikams „Žaibo opera“ (angl. „Snappy Operas“) atkeliauja į Lietuvą. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ suburti pirmieji ją išbando pajūrio – Neringos ir Klaipėdos – vaikai.

Gegužės 27 d. Juodkrantės vasaros estradoje keturių Klaipėdos regiono mokyklų moksleiviai pristatys savo „Žaibo operų“ premjeras.

Repeticijų akimirkos. Donato Ravaičio nuotr.

„Tai opera, atsirandanti tarytum spragtelėjus pirštais ir trunkanti vos 10 minučių, todėl ją galima vadinti „žaibiška opera“. Vaikams šią operą sukurti ir atlikti padeda profesionalūs režisieriai, muzikantai, kompozitoriai. Čia yra visi elementai, reikalingi statant operą, tačiau pats pagrindinis šio projekto dalyvis, diktuojantis visas sąlygas, yra vaikas“, – pranešime cituojama operos solistė Lauryna Bendžiūnaitė, drauge su režisieriumi Frederic Wake-Walker pristačiusi šią iniciatyvą Lietuvoje.

Kiekvienas personažas „žaibo operoje“ yra įkūnijamas grupės vaikų. Čia nėra pagrindinių ir antraeilių vaidmenų, tad visi atlikėjai – vienodai svarbūs. Operoje vaikai patys kuria dekoracijas ir kostiumus.

Muziką atlieka mažytis „žaibo orkestras“. Tokią meninę-edukacinę metodiką sukūrė ir jau keletą metų taiko Mahogany operos teatras Jungtinėje Karalystėje.

„Nepaisant savo koncentruotos trukmės, visgi tai yra šiuolaikinė opera, turinti visus šiam žanrui būdingus kompozicijos bruožus. Tai nėra paprastos dainos. Joje daug skirtingų motyvų, metrų, ritmų, kas šiaip jau gali būti sudėtinga atlikti suaugusiam, bet labai lengvai suprantama vaikams“, – sako projekto muzikos vadovas Vytautas Valys.

Pajūryje kuriamose „žaibo operose“ skamba gyvi instrumentai: fortepijonas, bosinis klarnetas, arfa, trimitas, violončelė, fleita, mušamieji.

Anot kūrybinės komandos, ši opera gali būti atlikta mokyklos klasėje, salėje, scenoje ar lauke – absoliučiai bet kur.

„Žaibo opera“ leidžia prisiliesti prie šio žanro ir suvokti, kiek tam reikia resursų. Kuriant operas, didelį darbą atlieka muzikos ir dailės mokytojai. Jie drauge su vaikais repetuoja, gamina kostiumus, dekoracijas. Mokomės būti personažai, sujungti vaidybą su dainavimu, judesiu, kas vaikams irgi yra
iššūkis. Ir nepaisant visų šių užduočių pačiame procese stengiamės atsipalaiduoti ir visus šiuos dalykus daryti su džiaugsmu”, – sako operų režisierė Evelina Šimelionė.

„Žaibo operas“ pirmieji Lietuvoje kuria Neringos gimnazijos ir Neringos meno mokyklos, Klaipėdos Vydūno gimnazijos ir Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos moksleiviai.

Iš viso gegužės 27 d. Juodkrantėje bus pristatytos trys šiuolaikinės „Žaibo operos“ vaikams: „FOX-POP“ (kompozitorius Kerry Andrew), „Stebuklingas muzikos pasaulio medis“ (kompozitoriai Ian McMillan, LC Goss), „Pasaulio plakanti širdis“ (kompozitorė Gwyneth Herbert).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Vasario 16-oji tarpukario Klaipėdoje: nuo alučio iki apspjaudomų trispalvių

Klaipėdos kraštas, 1923-iaisiais tapęs Lietuvos dalimi, praturtėjo nauja švente – Vasario 16-osios minėjimais. Iš tarpukario Klaipėdos spaudos matyti, kad neatsiejama ...
2024-02-16
Skaityti daugiau

ELTA

Prasideda ilgiausios dviračių tako Smiltynė-Nida atkarpos įrengimas

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) pavasarį pradės likusios pėsčiųjų ir dviračių tako Smiltynė-Nida atkarpos pro Juodkrantę link Pervalkos, Preilos ir ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This