Duris atvers „International House Klaipėda“

Miestas

Birželio 1-ą dieną Klaipėdoje duris atvers naujas paslaugų centras „International House Klaipėda“ (IHK). Pagrindinė centro veikla bus užtikrinti sklandų užsieniečių persikėlimą į uostamiestį, suteikiant pagalbą pradėjus naują gyvenimo, karjeros ar verslo etapą. Tokiam projektui sėkmingai veikiant Vilniuje, Ekonomikos ir inovacijų ministerija inicijavo centro atsiradimą ir Klaipėdoje.

Ministerijos, Klaipėdos miesto savivaldybės bei investicijų ir verslo plėtros agentūros „Klaipėda ID“ bendra iniciatyva įkurtas centras lankytojus priims Klaipėdos miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriuje ir bus pajėgus per metus aptarnauti daugiau nei 2000 žmonių anglų ir rusų kalbomis.

Laikinosios „Klaipėda ID“ direktorės ir „International House Klaipėda“ vadovės Kristinos Postornak teigimu, toks centras Klaipėdai yra labai reikalingas, siekiant padidinti miesto konkurencingumą, pritraukiant talentus iš kitų šalių bei padedant vietiniams verslams su užsienio specialistų įdarbinimo procesu.

„Centras padės užtikrinti sklandžius ir efektyvius užsienio piliečių įdarbinimo ir integracijos uostamiestyje procesus, kuriant glaudų įvairių institucijų bendradarbiavimą. Aiškus ir efektyvus integracijos procesas yra vienas svarbiausių aspektų, norint į Klaipėdą privilioti aukštos kvalifikacijos specialistų iš kitų šalių“, – teigia K. Postornak.

Paslaugų centras teiks viešąsias paslaugas ir konsultacijas, suteiks bendrą informaciją apie persikėlimą į uostamiestį, konsultuos karjeros, įsidarbinimo ir įdarbinimo klausimais, įgyvendins užsienio studentų darbo praktikos ir įdarbinimo projektus, siūlys nemokamas lietuvių kalbos pamokas bei padės ir su antrų pusių integracija naujame mieste.

Registrų centro duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį į uostamiestį atvykusių užsieniečių skaičius išaugo beveik 3 kartus. 2013 metais į Klaipėdą atvyko kiek daugiau nei 400 užsieniečių, o 2022 m. – daugiau nei 12 tūkst. Vien šiemet į uostamiestį jau persikėlė gyventi daugiau nei 1300 svetimšalių.

Pasak K. Postornak, prie pernai išaugusio atvykėlių skaičiaus prisidėjo ir karas Ukrainoje. Visgi, net ir be nuo tragedijos bėgančių žmonių, užsieniečių gyvenančių Klaipėdoje skaičius kasmet auga.

„Matome, kad užsienio piliečiai susiduria su tam tikrais iššūkiais norėdami gyventi ir dirbti čia. Tai ir kalbos barjeras, ir sunkumai suprantat įdarbinimo bei leidimų šalyje gyventi suteikimo procesus. Būtent su šiais iššūkiais susidoroti jiems ir padės „International House Klaipėda“. Jau numatytas centro veiklas planuojame vis atnaujinti, gavus Klaipėdoje gyvenančių užsieniečių atsiliepimus bei išgirdus aktualiausias jų problemas“, – pasakoja centro vadovė.

K. Postornak teigimu, kasmet vis didesnę dalį atvykusių užsieniečių sudaro uostamiestyje studijuojantys kitų šalių piliečiai. „Klaipėda ID“ duomenimis šiemet Klaipėdoje studijuoja 1 245 studentai iš 75 pasaulio šalių. Vis dėlto MOSTA duomenimis tik 7 % studentų po studijų lieka Lietuvoje. Taip pat nemaža dalis Klaipėdoje mokslus baigusių užsienio studentų pasirenka darbą Vilniuje.

„Klaipėdos aukštosiose mokyklose studijuojantys užsieniečiai yra ne iki galo išnaudojamas mūsų miesto potencialas. Jeigu didžioji dalis jų nuspręstų likti Klaipėdoje, tai reikšmingai prisidėtų prie miesto ekonominio augimo ir aukštos kvalifikacijos darbuotojų trūkumo mažinimo. Viena iš paslaugų centro veiklų būtent ir bus orientuota į užsienio studentų išlaikymą mieste“, – mintimis dalinasi K. Postornak.

„Klaipėda ID“ užsakymu atlikta Klaipėdos įmonių apklausa parodė, kad įmonės susiduria su rimtu darbuotojų pritraukimo iššūkiu. Vien gamybos sektoriuje per artimiausiu dvejus metus reikės maždaug 3000 naujų darbuotojų, iš jų – apie 1800 aukštos ir žemos kvalifikacijos specialistų. Dar bent 1200 darbuotojų reikės logistikos ir paslaugų įmonėse.

Pasak K. Postornak, gilesnės analizės parodė, kad miestas nėra pajėgus pats užauginti reikiamą specialistų kiekio, todėl ir yra būtina nuosekliai dirbti pritraukiant žmones ne tik iš kitų Lietuvos miestų, bet ir iš kitų šalių.

„Nors ir jaučia darbuotojų trūkumą, visgi, „Klaipėda ID“ įvykdyta apklausa parodė, kad Klaipėdos įmonės dar nėra pasiruošusios priimti užsienio specialistus. Uostamiestyje tik 35 % įmonių yra atviros samdyti anglakalbius specialistus. Kitos pripažįsta, kad nesamdo užsienio piliečių būtent dėl kalbos barjero. Paslaugų centras padės ne tik atvykėliams, bet ir įmonėms teikdami konsultacijas apie užsieniečių integraciją ir organizuodami įvairias edukacines programas“, – teigia „International House Klaipėda“ vadovė.

Prieš pusantrų metų Lietuvoje jau buvo įkurtas pirmasis toks paslaugų centras – „International House Vilnius“, jau aptarnavęs daugiau nei 22 tūkst. užsienio piliečių iš JAV, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Indijos Vokietijos, Turkijos, Italijos, Ukrainos ir kitų šalių.

„International House Vilnius“ vadovės Agnės Camara teigimu tarp centro klientų daugiausia informacinių technologijų specialistų, žaidimų kūrėjų bei finansinių technologijų sektoriuose dirbančių žmonių.

„Vilniuje šiuo metu gyvena beveik 70 tūkst. užsieniečių. Į Lietuvą atvykę žmonės ne tik įsidarbina sostinėje įsikūrusiose įmonėse ar patys kuria verslus, bet čia atsiveža ir savo šeimas. „International House Vilnius“ kas mėnesį vidutiniškai aptarnauja daugiau nei 1000 užsieniečių – aukštos kvalifikacijos specialistų, startuolių atstovų, verslininkų“, – pasakoja A. Camara.

3 Comments

  1. Kai pinigų uždirbti nereikia

    Lietuvių kalbą numarinsim patys, ar ne? Įdomu ir tai, kad savivaldybės valdoma ir finansuojama įstaiga pradeda apaugti kitomis, ne mokesčių mokėrojams skirtomis įstaigėlėmis. Vienu žodžiu, neturi kur mūsų pinigų padėti, tai įjungia pinigais neribotą fantaziją.

    Reply
  2. Be entuziazmo

    Gausinam rusakalbių gyventojų Klaipėdoje gretas. Tikrai nedžiugina tokios naujienos.

    Reply
  3. Auditorius

    Kas cia per lyciu diskriminacija? ne vieno vyro nuotraukoje?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Saugus maistas, pasibaigus jo galiojimo laikui: ką būtina žinoti vartotojams

Lietuvoje bendrai (apimant didmeninę ir mažmeninę prekybą, gamybą, viešąjį maitinimą ir namų ūkius) išmetamų maisto atliekų kiekiai siekia beveik 400 ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Klaipėda ID” grimzta: už milijoną esam nežinomi Niujorke

Miesto investicijų ir verslo plėtros agentūros „Klaipėda ID” valdyba, sudaryta iš nepriklausomų narių, buvo pašalinta už nepaklusnumą, o buvusi laikinoji ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Mums rašo

Nepritariame užsieniečių įdarbinimo kvotų naikinimui

Kategoriškai nepritariame Seimo pirmininkės pasiūlymui panaikinti kvotas darbuotojams iš užsienio įdarbinti. Pastebime daug socialinio dempingo pavyzdžių, kai Lietuvos darbdaviai keičia ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This