„Hofui” sukrito kortos: laimėjo ir energetikų nuomos konkursą, ir iš savivaldybės paramos gavo

Svarbu, Temos

Uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos” skelbtą Danės g. esančio sandėlio konkursą, kuris kai kuriems miestiečiams buvo sukėlęs įtarimų, laimėjo iš pradžių antroje vietoje buvusi UAB „Vakarų idėjos”.

Sėkmė šiai bendrovei, ketinančiai čia įkurdinti barą „Hofas”, nusišypsojo ir savivaldybės dalinio finansavimo smulkiam bei vidutiniam verslui konkurse. Nors įmonė teikdama paraišką „Kultūrinės erdvės HOFAS įveiklinimas „Klaipėdos energijos“ teritorijoje“ dar net neturėjo sutarties su energetikais, tai nesukliudė jai gauti įvertinimą, garantavusį 14 710 eurų paramą iš miesto biudžeto.

„Vakarų idėjų” vadovė Lauryna Židonytė neslepia, kad „Klaipėdos energijos” patalpų nuomos konkursas buvo paskelbtas po to, kai jos vadovams buvo pasiūlyta tokia idėja, bet tikina, kad ir jis, ir savivaldybės finansavimui skirtas konkursas vyko skaidriai.

„Hofo” nuotr.
Turėjo būti tik keturių dienų konkursas

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad AB „Klaipėdos energija” kovo 31 dieną paskelbė apie išnuomojamas 653,82 m² ploto sandėliavimo patalpas, esančias įmonės teritorijoje Dagės g. 8A. Tai pastebėjusiems žmonėms kilo įtarimų, kad būsimas nuomininkas jau žinomas iš anksto. Mat skelbime buvo nurodoma, jog dokumentus konkurso dalyviai turi pateikti per 4 darbo dienas.

„Klaipėdos energijos” nuotr.

Negana to, pats skelbimas buvo įmonės naujienų rubrikoje, bet ir čia atrandamas tik per paiešką suvedus raktinius žodžius.

Po to, kai pasirodė tokia „Atviros Klaipėdos” publikacija, įmonė atnaujino informaciją ir nurodė, jog nuomos pasiūlymų priėmimas sustabdytas. Tačiau netrukus „Klaipėdos energija” vėl paskelbė konkursą dėl šių sandėliavimo patalpų nuomos. Minimali nuomos kaina – 2420 Eur su PVM per mėnesį be komunalinių mokesčių – ir 24 mėnesių sutarties terminas tada išliko tokie patys.

Buvo nurodyta, kad pasiūlymai vokuose bus priimami balandžio 11-osios rytą administracijos patalpose.

Paraiška konkursui – tą pačią dieną

Matyt, sutapimas, kad „Klaipėdos energija” konkursą paskelbė kovo 31-ąją, paskutinę dieną, kai buvo galima teikti paraiškas savivaldybės rengiamam smulkaus ir vidutinio verslo projektų finansavimo konkursui.

Savivaldybės administracijos Ekonominės plėtros grupės vadovės Jūratės Sokolovos pateiktuose atsakymuose į „Atviros Klaipėdos” klausimus rašoma, kad „Vakarų idėjų” paraiška savivaldybę pasiekė kovo 31-ąją, 16 val. Kaip buvo užfiksuotas toks tikslus laikas ir kas priėmė paraišką, kai interesantai savivaldybėje penktadieniais aptarnaujami tik iki 15.45 val., J. Sokolova nedetalizavo.

„Paraiškų teikimo terminas – iki kovo 31 d. 17 val. Kadangi paraiška pristatyta po oficialių įstaigos darbo valandų, dokumentų valdymo sistemoje ji buvo užregistruota artimiausią darbo dieną – t.y. balandžio 3 d. ir perduota atsakingam darbuotojui”, – aiškina J. Sokolova.

Beje, dar sausio pabaigoje savo paskyroje „Facebook” tinkle tuomet dar kandidatas į merus, miesto Tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas Arvydas Vaitkus rašė, jog tiki, kad netolimoje ateityje „Hofui” ras vietą.

Ne pirmi, bet laimėjo

Už nuomos konkursą atsakingas „Klaipėdos energijos” atstovas Egidijus Preibys sakė, kad jam pasiūlymus pateikė keturi dalyviai.

Visgi geriausią kainą pasiūlęs dalyvis atsiėmė tokį savo pasiūlymą ir nugalėtoju tapo „Vakarų idėjos”.

Su šia bendrove sutartį „Klaipėdos energija” pasirašė balandžio 28-ąją.

Pasak E. Preibio, kadangi nėra aišku, kaip pasisuks šios teritorijos konversijos reikalai, sutartyje yra įrašyta sąlyga, kad ji gali būti nutraukta įspėjus prieš du mėnesius.

Tai, kad nebuvo sutarties – ne problema

Praėjusį penktadienį Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kad smulkiojo ir vidutinio verslo dalinio finansavimo konkurse šiemet finansavimas bus skirtas keturiems projektams. Iš viso buvo gauta 31 paraiška, kurių autoriai prašė 366 tūkst. Eur paramos.

Finansavimas skirtas UAB „Uosto verslo centras“ paraiškai „Sensorinė inovacijų paroda“ – 14 840 Eur (naudingumo vertinimo metu surinko 85 balus); UAB „Vakarų idėjos“ paraiškai „Kultūrinės erdvės HOFAS įveiklinimas „Klaipėdos energijos“ teritorijoje“ – 14 710 Eur (naudingumo vertinimo metu surinko 78,67 balus); UAB „Popa LT“ paraiškai „Naujo modelio katamarano sukūrimas ir įvedimas į rinką“ – 14 800 Eur (naudingumo vertinimo metu surinko 73,67 balus); VšĮ „Media dia“ paraiškai „Active Trips“ – 11 576,68 Eur (naudingumo vertinimo metu surinko 73,33 balus).

Paraiškų vertinimo komisiją sudarė Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus atstovas Tadas Kirstukas, Ekonominės plėtros grupės atstovė Reda Švelniūtė, Inovacijų agentūros atstovė Indrė Kazlauskienė ir „Klaipėda ID” atstovė Virginija Ketlerienė.

Pasak savivaldybės, vieną paraišką vertino trys šios komisijos nariai. „Atviros Klaipėdos” duomenimis, V. Ketlerienė „Vakarų idėjų“ paraiškai skyrė net 95 balus, kai I. Kazlauskienė tik 71, o R. Švelniūtė – 70.

Paraiškos nevertinęs T. Kirstukas „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad klausimas, ar neturėjo būti prie tokios „Vakarų idėjų“ paraiškos pridėta ir patalpų nuomos sutartis su „Klaipėdos energija”, yra administracinio vertinimo dalykas. O pastarąjį turėjo atlikti Ekonominės plėtros grupė.

Minėtoje grupėje dirbanti R. Švelniūtė teigė, jog toks klausimas vertinant paraišką nebuvo iškilęs, o jos kolegė, šios grupės vyriausioji specialistė Renalda Kilė, aiškino, kad dokumentų apie nuosavybę arba nuomos sutartis kartu su paraiška ir nereikėjo pateikti. Esą jei laimėtojai negalėtų įvykdyti savo paraiškoje nurodytų veiklų, tai ir negalėtų pasirašyti sutarties arba turėtų grąžinti paramą, nes vėliau teikiamose atskaitose turi pagrįsti „kiekvieno cento panaudojimą”.

Savo paraiškoje „Vakarų idėjos” prašė paramos tako prie būsimos baro teritorijos, modulinių terasų, šviesos instaliacijos įrengimui. Bendrovė nurodė, kad tam iš viso reikia 23 410 eurų, o iš savivaldybės prašė 14 710 Eur. Tiek jai ir buvo skirta.

Tikina, kad viskas skaidru

„Vakarų idėjų” vadovė Lauryna Židonytė sakė, kad „Hofo” perkėlimui iš „Memelio miesto” teritorijos svarstė kelias vietas, bet labiausiai esą tiko „Klaipėdos energijos” teritorija. Todėl šiemet vasarį susitiko su įmonės vadovybe ir pristatė tokią idėją. Vėliau ir buvo paskelbtas konkursas.

Kad idėja surengti patalpų nuomos konkursą kilo po sutikimo su „Vakarų idėjų” atstovai patvirtino ir tuometinis laikinasis „Klaipėdos energijos” generalinis direktorius, finansų direktorius Kęstutis Jonkus.

„Klaipėdos energijos” valdybos pirmininkė, Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė teigė, kad valdybos kompetencija šiuo atveju yra tik pradinės konkurso kainos nustatymas. Iniciatyva dėl šio sandėlio nuomos, anot jos, parodė įmonės administracija, tam posėdžiui pateikusi derinti kainas ir dėl kitų patalpų nuomos.

L. Židonytė tikina nežinanti, kaip čia nutiko, kad geriausią pasiūlymą „Klaipėdos energijos” konkursui pateikęs dalyvis atsiėmė pasiūlymą ir dėl to jo nugalėtoju tapo „Vakarų idėjos”. Anot jos, viskas vyko tikrai skaidriai.

Esą ir paraiška dėl finansavimo savivaldybei buvo teikiama paskutinę akimirką, dvejojant, ar pavyks laimėti „Klaipėdos energijos” konkursą.

Ji teigė, kad visą projektą vykdo be jokios įtakos ar protekcijų, tiesiog yra svajotoja ir nori, kad Klaipėda ir toliau turėtų tokią kultūrinę erdvę.

„Persikėlimas yra labai brangus. Jau ir taip labai vėluojame, nes pagrindinis verslas yra šiltuoju metu laiku. Be to, labai rizikinga yra ta sąlyga dėl sutarties nutraukimo perspėjus prieš du mėnesius, rizikingas yra ir pats nuomos terminas tik 24 mėnesiams”, – teigė ji.

Vieninteliu bendrovės „Vakarų idėjos” akcininku nuo 2016-ųjų rudens yra Domas Staniulis.

10 Comments

  1. Lua

    Puikiai buvo įveiklinta Memelio miesto erdvė, neabejoju, kad bus tokia pat nereali vieta ir Klaipėdos energijoj. Ta miesto dalis kultūrine prasme ilgai buvo apleista, nors miesto centras. Reikia tik palaikyt, kad kažkas įdeda daug darbo ir, galimai, širdies, kad Klaipėda atgytų. O be to, kaip kažkas aukščiau čia ir rašė – dar ilgam Klaipėdoje užteks vietos visiems.

    Reply
  2. Anonimas

    Nuostabu, kad teritorija bus įveiklinta. Apmaudu ir pikta, kad ir toliau konkursai vyksta „po stalu”. Kad teritoriją reikia įveiklinta – ne klausimas, bet ar miestas gavo geriausią sprendimą, tai nežinia.

    Reply
  3. Egidijus

    Kodėl jau vasario mėn. G. Neniškis su I..Kubiliene po sandėli vaikščiojo ir Domo nurodymus ką reikia atlikti bendrovės vadovams perdavinėjo? Ieškoti nuomininko skelbiant tik 4 dd normalu?

    Reply
  4. C7

    Barai mieste masiškai usžidarinėja – kažkas vykdo plėtra, gaivina apleistą pramoninę vietą, kuriai pats miestas numatęs konversiją.
    Džiaukimės ir palaikykime.

    Reply
    • se

      Kaip teisininkai sako- iš neteisės teisė neatsiranda (ex in juria non oritur jus). Drumzliname vandenyje skaidraus lašo neieškok.

  5. asas

    kaip tik viską reik žinot,
    gerai kad išsiaiškina žurnalistai kad ne visskas vyksta sklandžiai kad ir koks fainas tas Hofas

    Reply
  6. Joris

    Merdinčioje Klaipėdoje vietos maža? Reik tik džiaugtis, kad įsikurs tikrai traukos centru tapsiansti vieta. Šitoj mirusioj daly tikrai gyvybę įpūs. Džiaugiuosi, kad Domas pasirinko Klaipėdą, o ne Vilnių, iš kurio jis čia nuleido sparnus. Nebekaišiokim pagalių į ratus, nesiblusinėkim, nes norint ir prie stulpo mažiausiai tris kartus prikibti gali. Dar ilgam ilgam Klaipėdoje užteks vietos visiems.

    Reply
    • Klaipedietis

      ?

    • mrr

      pritariu. niekam nereikialingos peripetijos dėl tokio užkampio

    • se

      Žmogau, tai nėra merdinti vieta. Tai savivaldybės įmonės apleistas pastatas miesto centre su didžiuliu parkingu. Traukos centrai kuriami skaidriomis investicijomis. Šis atvejis rodo, kaip patyliukais per draugelius ir gimines naudojamas valstybės/savivaldybių turtas ir laimimi konkursai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This