Pristatys žymiausią 1863 m. sukilimo karinę jūrų operaciją

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Birželį sukaks 160 metų nuo 1863 m. sukilėlių bandymo išlaipinti jūrų desantą Juodkrantėje. 1863 m. sukilimas įsiplieskė jau beveik sunaikintoje Abiejų Tautų Respublikoje. Viena reikšmingiausių sukilimo operacijų buvo tarptautinę paramą gabenusios ekspedicijos bandymas išsilaipinti Juodkrantėje.

Gegužės 31 d. 18 val. laivo-muziejaus „Sūduvis“ denyje rengiamas muziejaus istoriko vyr. muziejininko dr. D. Elerto pokalbis su žymiu XIX a. visuomenės tyrinėtoju Vytauto Didžiojo universiteto prof. dr. Egidijumi Aleksandravičiumi. Palmiros Mart nuotr.

1863 m. pulkininko Teofilio Lapinskio vadovaujama daugiatautė savanorių rinktinė apie 25 t ginklų prikrautu laivu Emilie“ iš Švedijos plaukė į Juodkrantę, ties kurios krantais pateko į audrą: nuskendo 28 drąsaus žygio dalyviai. Tai buvo žymiausia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tradicijas puoselėjusių sukilėlių prieš carinę Rusiją karinė jūrų operacija.

Dr. Dainiaus Elerto teigimu, taivienintelė didesnė karinė sukilėlių akcija Baltijoje ir Prūsijoje. Akcijai nepavykus, buvo suprasta, kad šią jūrą kontroliuoja Rusijos imperijos karo laivynas, o supančių valstybių vyriausybės nepalankios ar negali atvirai remti sukilėlių. Taip pat buvo suvokta būtinybė pradėti karo veiksmus jūrose ir išnaudoti jūrų teisę sukilėlių atkuriamai Respublikai.

Lietuvos šaulių sąjunga kartu su Lietuvos jūrų muziejumi įamžins šį įvykį visuomenę pakviesdama į simbolinius renginius.

Gegužės 31 d., trečiadienį, 18 val. laivo-muziejaus „Sūduvis“ denyje rengiamas muziejaus istoriko vyr. muziejininko dr. D. Elerto pokalbis su žymiu XIX a. visuomenės tyrinėtoju Vytauto Didžiojo universiteto prof. dr. Egidijumi Aleksandravičiumi „1863 m. sukilimo jūrinis dėmuo” apie 1863–1864 m. sukilėlių jūrinę ekspediciją ir desantą Juodkrantėje.

Renginys atviras, nemokamas, o netilpusiems į laivą bus sudarytos galimybės jame dalyvauti Dangės krantinėje prie tilto.

RENGINIŲ PROGRAMA

Gegužės 31 d. (trečiadienis)

18-19 val. Istorikų pokalbis „1863 m. SUKILIMO JŪRINIS DĖMUO”, laivas-muziejus „Sūduvis“, Klaipėda;

Birželio 10 d. (šeštadienis)

7-12 val. Jaunųjų šaulių žygis Klaipėda – Juodkrantė (kviečiami prisijungti JŠ ar šauliai);

12-12.40val. Šv. Mišios Juodkrantės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje už žuvusius išsilaipinimo operacijoje 1863 m.;

13.10-13.30 val. Šventinė eisena nuo bažnyčios iki Juodkrantės prieplaukos aikštės (ties L. Rėzos kultūros centru);

13.40-14.10 val. Iškilminga rikiuotė prieplaukos aikštėje, gėlių padėjimas Juodkrantės kapinėse;

14.10-14.30 val. Karinių jūrų pajėgų orkestro koncertas;

14.30-15 val. Žuvienės vaišės, kariuomenės ir visuomenės Sambario laikas;

22 val. „Žaliojo kelio“ švyturio įžiebimas pajūryje (pasieniečių bokšto Žaliojo kelio g. Juodkrantėje šventinio apšvietimo trispalvės spalvom atidarymas).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This