Siūloma uždrausti cukraus ir saldiklių turinčias elektronines cigaretes

ELTA

Jadvyga Bieliavska (ELTA
2023-05-24

Komentarų: 0

Siekiant sumažinti elektroninių cigarečių patrauklumą jauniems asmenims, siūloma uždrausti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, jei jų skystyje yra cukraus ir saldiklių. Tai numatančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas įregistravo Seimo TS-LKD frakcijos narys Vytautas Kernagis kartu su frakcijos kolegomis. Pasak jo, projektas parengtas siekiant užpildyti esamo reguliavimo spragas, kuomet rinkai yra tiekiamos jaunimui patrauklios elektroninės cigaretės.

„Cukrus ir saldikliai daro elektronines cigaretes patraukliomis jauniems žmonėms, nepilnamečiams. Netrūksta mokslinių įrodymų, kad būtent vaikams, palyginti su suaugusiaisiais, labiau patinka saldus skonis. Uždraudus naudoti cukrų ir saldiklius elektroninių cigarečių ir jų pildyklių skysčių sudėtyje, jos pasidarytų nepatrauklios jaunimui“, – sako projekto rengėjas V. Kernagis.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų lapkričio 1 d. Šiuo metu įstatymu draudžiama pateikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, jeigu jame yra kvapiųjų medžiagų, kofeino arba taurino arba kitų priedų ir stimuliuojamųjų junginių, kurie siejami su energija ir gyvybingumu, vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad elektroninės cigaretės ir elektroninių cigarečių pildyklės yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

Tuo metu Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) specialistai pastebi, kad per pastaruosius ketverius metus sumažėjo mokinių, rūkančių įprastas cigaretes, skaičius ir žymiai padaugėjo vartojančiųjų elektronines cigaretes

„Ką pamatėme iš tyrimų, geroji žinia ta, kad 2018–2022 metais sumažėjo rūkančių cigaretes. Ir panašu, jog pasirinko kitą rūkymo būdą, kaip mes jį bepavadintume, veipinimu ar kitaip, bet pradėjo vartoti elektronines cigaretes“, – sakė Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos posėdyje tyrimo rezultatus pristačiusi NTAKD Prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Aušra Želvienė.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Už nelegalią prekybą tabako gaminiais turės sumokėti baudą

Klaipėdos pareigūnams tikrinant, ar uostamiestyje tabako gaminiais prekiaujama legaliai, nustatyti du tokios prekybos pažeidimai. Tikrinant elektroninėje erdvėje pastebėtą informaciją, antradienį ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sulaikyti platinusieji „pagerintą" elektroninių cigarečių skystį

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai slaptos operacijos metu Klaipėdoje su įkalčiais sulaikė jaunuolius, įtariama, platinusius skysčius su narkotinėmis (psichotropinėmis) ...
2024-02-14
Skaityti daugiau

Regionas

Įtariama, jog nepilnamečiai elektronines cigaretes pildė narkotiniu skysčiu

Klaipėdos rajono policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti ir dėl ...
2023-05-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This