Pirmoji „TheATRIUM“ festivalio diena – su drąsia teatro balkono reikšmės interpretacija

Kultūra

Intensyviausia tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM“ dalis, Lietuvos teatro vitrina, trečiadienį Klaipėdos dramos teatre prasidėjo ne tik svečių iš užsienio sutiktuvėmis, dviem spektakliais, bet ir įspūdingu menininkės, juvelyrės Neringos Poškutės-Jukumienės performatyviu pasirodymu teatro balkone.

Domo Rimeikos nuotr.

Puošnus balkonas teatro fasade, žvelgiantis į to paties pavadinimo aikštę, miesto atmintyje dažniausiai linksniuojamas kaip vieta, iš kurios į miestiečius kreipėsi 1939 m. Klaipėdoje apsilankęs A. Hitleris.

Anot N. Poškutės-Jukumienės, net jei ši vieta paženklinta nenuplaunama dėme, tai ne priežastis ją ignoruoti, priešingai, balkonas ir jo asociacijų šleifas žadina stiprų meninį impulsą jame įrašyti naujas reikšmes.

Menininkė žymiajame balkone pirmosios festivalio dienos vakarą pasirodė supama tirštų, vėjo sklaidomų dūmų. Popiežiaus mitrą primenančiu galvos apdangalu pasipuošusi N. Poškutės-Jukumienės figūra Teatro aikštėje iššaukė konklavos nuojautą – slaptam kardinolų susirinkimui nubalsavus, naujo popiežiaus išrinkimas tikinčiųjų bendruomenei, laukiančiai Šv. Petro aikštėje Vatikane, paprastai skelbiamas būtent baltais dūmais. Iš balkono menininkė nusileido į teatro vidines erdves, kur eksponuojamos dvi jos instaliacijos – popiežiaus sostas ir memų ratas.

„Kodėl popiežiaus figūra? Mano kūryboje tai atpažįstamas ir nemažai kritikuojamas personažas. Klausimas, kodėl popiežiumi negali būti moteris, visi bažnyčios instituciją supantys skandalai, visa tai man siejosi su šių metų festivalio tema „Šviesioji tamsos pusė“. Religija yra ritualiniai šviesos pliūpsniai, bet toje šviesoje – daug tamsos ir žaizdų: nuolatiniai skandalai dėl seksualinio išnaudojimo, galios, fakeʼo ir t. t. Tai apima daug kultūrinės bei socialinės politikos aspektų – visą tai, kas susiję ir su mumis pačiais“, – apie tikėjimą, tapusį vienu iš teatre pristatomo projekto „Briliantinės žalumos vynas“ kertinių akcentų, kalbėjo menininkė.

Domo Rimeikos nuotr.

Šių metų festivalio spalvų paletė – žalsva, tad tiek „TheATRIUM“ šūkis, tiek ir spalvinis tonas N. Poškutei-Jukumienei atliepė tai, kas jai pastaruoju metu itin gyva kūryboje.

„Man svarbu plėsti juvelyrikos meno ribas Lietuvoje. Jau prieš kelis metus savo kūryboje pradėjau domėtis briliantine žaluma. Sergant vėjaraupiais ja dekoruojamas visas kūnas, tai savotiškas kūno menas, tad pradėjau šia medžiaga piešti papuošalus, be to, ji nekenkia odai, ką gali daryti kai kurie tauriųjų metalų lydiniai. Kita vertus, briliantinė žaluma gali būti naudojama ir kaip ginklas – atakos priemonė, Rytų bloko šalyse vis dar gaji paniekinanti taktika atakuoti kitą (demokratinę) nuomonę, apipilant briliantinės žalumos preparatu. Žmonės, tikintys šviesa, yra atakuojami, pažymimi, bet šiuo atveju būti pažymėtam nėra blogai, pažymėtieji yra tie, kas neša šviesą. Savo performatyvių vyksmų metu pažymėsiu pilkuosius kardinolus“, – apibendrino menininkė.

Festivalio metu vyks dar du performatyvūs N. Poškutės-Jukumienės susitikimai su žiūrovais, menininkė teatro balkone ir teatro menėse pasirodys gegužės 26 d. 19 val. ir birželio 17 d. 18 val.

Visą „TheATRIUM“ programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kultūra

„TheATRIUM“ vėl sutrauks būrį užsienio teatro profesionalų

Lietuvos teatro vitrina, pirmoji tarptautinio Klaipėdoje vykstančio teatro festivalio „TheATRIUM“ dalis, gegužės 15–19 dienomis pritrauks per 30 profesionalų iš užsienio. ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Skelbia atnaujintą „TheATRIUM“ simbolį ir šūkį

Artėjanti vasara pajūryje sutampa su vienu iš svarbiausių Vakarų Lietuvoje teatrinių įvykių. Jau aštuntą kartą vyksiantis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This