Propagandos logika

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2023-05-30

Komentarų: 4

Kodėl žmonės patiki tuo, kas kitiems akivaizdžiai yra netiesa? Kodėl propaganda atjungia tūkstančių ar milijonų žmonių kritinį mąstymą, kokie jos poveikio mechanizmai? Pabandysiu tai aprašyti, naudojantis Rusijos pavyzdžiu. Tiesa, kitose šalyse dažnai naudojami kiek kiti mechanizmai, nors bendra kryptis visada sutampa.

wallpaperflare.com iliustracija

Pirmasis ir svarbiausiais propagandos tikslas tapti vieninteliu informacijos šaltiniu. Kaip ir kodėl taip padaroma – antras klausimas. Gali būti, kad technologijos neleidžia padaryti kitaip, kaip kad yra Šiaurės Korėjoje, Kinijoje. Išnaikinamos alternatyvios žiniasklaidos priemonės: Rusijoje nėra nepriklausomų TV stočių ar laikraščių. Radijo stotys siekia beveik neliesti politinių temų, vyrauja sportas bei pramogos. Įvedami draudimai „neteisingoms“ žinioms, kurie gali leisti žurnalistą uždaryti į kalėjimą ar bausti grėsmingomis baudomis tiek žmones, tiek sklaidos priemones (bylos prieš Vikipediją). Tikslas – turėti žinių skleidimo monopolį.

Antrasis propagandos žingsnis: savo žinias gražinti, o jei yra dar kitokių, tai priešininką menkinti. Tai daroma gana paprastai, pastarasis išvadinamas negražiais žodžiais, jam „prikabinama“ etiketė. Štai agresyvios valstybės vadovas išvadina ukrainiečius fašistais ir kelia tikslą armijai „denacifikuoti“. Tai galima tik tuomet, jei yra naciai. O jei jų nėra… Tai reikia išsigalvoti.

Aš, kaip specialistas, galiu patvirtinti, kad dabartinė Rusijos valstybė pilnai atitinka fašistinės valstybės kriterijams. Kaip sakoma, kas kuo kvepia, tuo kitus tepa.

Įtaigumui padidinti geriausi propagandistai naudoja emocinio poveikio būdus: patyčias, grimasas, savo išdidumą. Galima pažiūrėti į Donaldo Trumpo kalbas ir povyzą ir matyti visų šių priemonių rinkinį.

Trečias propagandos žingsnis yra dėmesio fokusavimas į mažiau reikšmingus, neesminius dalykus ir situacijos supaprastinimas. Norint nukreipti dėmesį nuo svarbių kiekvienam žmogui dalykų, rodomi globaliniai tikslai. Galiu priminti vieną seną lozungą: „Jūsų vaikai gyvens komunizme“. Tai buvo sakoma pačių aukščiausių valstybės vadovų. Panašiai veikia ir siekis naudotis lozungais.

Dabar grįžkime prie D. Trumpo šūkio „Padarykime Ameriką vėl didžia“ ar kitoje valstybėje – „Rusija turi pakilti nuo kelių“. Abu šie teiginiai palieka kiekvieno fantazijai suvokti, kas yra ta didi Amerika: 1653 ar 1789 metais? Antrasis dar labiau neapibrėžtas, nes vienam tai piliečio gerovės klausimas, kitam grasinimas ar baimės kėlimas aplinkinėms valstybėms. Lozungas negali nurodyti nei konkretaus tikslo, nei jo pasiekimo būdo, jis teleidžia fantazuoti ir tik emocionaliai reaguoti. Protas atjungiamas, jausmai nereikalauja pagrindimo.

Pernelyg dažnai propagandistai naudoja savitą pagrindimo būdą: gandus ar nuomones. „Kai pranešė gerai informuotas šaltinis“, „valstybės atstovas pranešė anonimiškai“, „remiantis mūsų duomenimis“. Tai tik keli pavyzdžiai, jų yra begalės. Kai neturi šaltinio, tai negali patikrinti tikrumo. Melas slepiamas po melagienomis. Dar labiau negalima remtis kai kurių asmenų, nors ir žinomų ar net specialistų, nuomone. Pavienis žmogus gali klysti ir tai žmogiška, bet tiesa skiriasi nuo nuomonės tu, kad ją galima patikrinti realiais faktais, o ne susidariusia emocija, jausmu.

Šiaip propaganda nėra paprastas reiškinys. Turėčiau dar tęsti. Bet kol kas tiek. Taigi, apibendrinu:

1. Propaganda būna agresyvi ir pasyvi (užslėpta);

2. Propaganda siekia žinių ar jų sklaidos monopolio;

3. Agresyvi propaganda dažniausiai prasideda nuo „etikečių: priešininkams klijavimo;

4. Propaganda siekia racionalius argumentus pakeisti emocijomis;

5. Propaganda paprastina tikslus ir keičia juos lozungais;

6. Propagandistai dažnai melą paslepia po svetima nuomone ar net melagiena;

7. Propagandistai nevengia priskirti priešininkams jiems nebūdingas pažiūras, o vėliau jas kritikuoti.

4 Comments

  1. Žemesnio intelekto tipinis Karbauskio rinkėjas

    Arba rusiškų trąšų importuotojo atstovai vaikšto į Kinijos ambasadą ir tada netikėtai pareiškia apie statomą krakmolo gamyklą. Matyt susitarė dėl China Exim Bank kreditavimo ir pažadėjo dirbti taip pat, kaip trąšų davėjams. Ir dar melagingai siūlė atstovauti neva nemoksiškai vyriausybei, nors tokiam atstovavimu jokio teisinio mechanizmo nėra ir lygiai taip pat galima siūlyti perduoti Australijos vyriausybės atsiprašymą dėl abejonių žuvų turgaus covido kilmės versija. Gal tada kinai vėl pirks Australijos vynus ir anglį.

    Reply
  2. Bomžas

    Pavyzdžiui, Lekstučio morda su folijos kepure aiškina, kad Rusijos sankcijos neveikia, kad Rusijos žaliavas supirks kinai ir indai. Tik nepapasakoja, kad tam reikėtų pertvarkyti visą infrastruktūrą ir kad tam reikia laiko ir pinigų. Arba, kad „ипортзамещение” veikia, nors bet kuris sveiko proto žmogus suvokia, kad, norint gauti tą patį kiekį pieno, Baltarusijos importo nepakaks ir kad fermų statybos ir gyvulių prieaugis reikalauja laiko ir pinigų. Galop ir personalo reikia. O veterinarijos gydytojas mokosi apie 5m…Arba samdo psichikos ligonį Juraitį, kad tas dalyvautų prezidento rinkimuose ir tokiu būdu būtų diskredituojamas tas demokratinis institutas…Labai gerai, kad Landsbergis uždarė Rusijos konsulatą…

    Reply
  3. Anonimas

    Labai primityvus rašinėlis, nes autorius propagandą pateikia tik kaip negatyvią komunikaciją. Propaganda irgi pasižymi įvairove, juk net yra skirstymas į baltąją, pilkąją ir juodąją. Argi yra blogai propaguoti paramą besiginančiai Ukrainai ar skelbti ir įrodinėti, kad kremlius yra nusikaltėlių irštva?

    Reply
    • autorius

      siūlau jums tai aprašyti, man neužteko ploto

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kuo reikšmingas Kantas?

Gimimo data 1724 m. balandžio 22 d., gimimo vieta – Karaliaučius. Mes intensyviai bandome jį pasisavinti, nes tam pritaria istoriniai ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This