Klaipėdoje – 40 naujų konteinerių

Aplinkosauga

Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“ skelbia, kad prie iki šiol buvusių 131 konteinerių, skirtų tekstilei, prijungia dar 176, iš jų Klaipėdoje – 40. Į tekstilės konteinerių tinklo plėtrą „Ecoservice“ investuoja 135 tūkst. eurų.

Didžioji dalis konteinerių bus pastatyti iki birželio vidurio.

Lietuvoje per metus iš tekstilės konteinerių bendrovė surenka apie 3500 tonų tekstilės. Tiesa, didelė dalis net ir tinkamų dėvėti gaminių žmonių vis dar išmetama į mišrių komunalinių atliekų konteinerius ir vėliau deginama arba nugula sąvartynuose.

„Pagrindinis tikslas – kaip galima labiau prailginti tekstilės naudojimo trukmę. Skatiname gyventojus kuo ilgiau dėvėti turimus rūbus, taip pat parduoti ar atiduoti tiems, kam jie gali dar praversti. Tais atvejais, kai nebėra kur tekstilės dėti, bet ji dar tinkama naudoti, ją reikėtų palikti specialiai tam skirtuose konteineriuose. Plėsdami konteinerių tinklą Lietuvoje siekiame, kad gyventojams būtų patogu tinkamai rūšiuoti ir kuo mažiau dar naudoti tinkamos tekstilės atsidurtų mišrių komunalinių atliekų konteineriuose, kuriuose jai tikrai ne vieta“, – pranešime cituojamas bendrovės verslo direktorius Konstantinas Gurinas.

Tyrimai rodo, kad iki šiol Lietuvoje teisingai išrūšiuojama tik apie 1,5 kg tekstilės iš 10,2 kg, tenkančių vienam namų ūkiui, taip prarandama galimybė pratęsti tekstilės gyvenimą.

K. Gurinas atkreipia dėmesį, kad atliekomis reikėtų laikyti tik tą tekstilę, kurios jau negalima panaudoti pakartotinai.

„Visa Lietuvoje iš specialių konteinerių surenkama tekstilė keliauja į Vilniuje esantį rūšiavimo centrą, kuriame yra suskirstoma į šimtą kategorijų ir paruošiama antriniam panaudojimui. Skaičiuojama, kad jei žmonės pasaulyje drabužius dėvėtų bent du kartus ilgiau, tekstilės pramonės išmetamų taršių dujų sumažėtų net 44 proc. Būtent todėl svarbu, kad nebereikalingai tekstilei būtų suteikiama antra galimybė – ją galėtų dėvėti kiti žmonės“, – teigia K. Gurinas.

Tekstilės konteinerius galima rasti dažnai lankomose vietose – prie prekybos centrų, gyvenamuosiuose rajonuose.

K. Gurinas dalijasi, kad 70 proc. iš specialių konteinerių surenkamų tekstilės gaminių yra nukreipiami pakartotiniam naudojimui, 15 proc. perdirbama į žemesnės kategorijos gaminius, pavyzdžiui, industrines šluostes, 15 proc. naudojama energijai gauti.

K. Gurinas atkreipia dėmesį, kad tekstilės konteineriai yra skirti ne tik drabužiams, bet ir kitiems gaminiams. Į tekstilei skirtą konteinerį reikėtų dėti švarius, nesuplyšusius drabužius, diržus, avalynę poromis, rankines ar kuprines, patalynę, užuolaidas. Visą tekstilę reikėtų sudėti į sandariai užrištus maišelius, uždaryti konteinerio dangtį, kad išvengtume neigiamo aplinkos poveikio.

Į specialius konteinerius nereikėtų mesti pakuočių atliekų, sauskelnių, maisto atliekų, kilimų, antklodžių ir pagalvių, audinių atraižų, nudėvėtų, nešvarių tekstilės gaminių, žaislų su elektroninėmis detalėmis.

„Taip pat tekstilės nereikėtų palikti šalia konteinerio – jei jis yra perpildytas, prašytume informuoti ant konteinerio nurodytu telefonu. Konteineriuose renkama tekstilė skirta naudoti pakartotinai, o palikus maišelius lauke, drabužiai gali sudrėkti, pradėti pelyti, taigi, taps nebetinkami naudojimui“, – komentuoja K. Gurinas.

Dalis drabužių bėgant laikui susidėvi, nublunka, praranda kokybę, dalį drabužių galima pabandyti atnaujinti ir dėvėti toliau. K. Gurinas sako, kad sugadintų drabužių į tekstilės konteinerį mesti nereikėtų: „Jei drabužiai yra itin sudėvėti, suplyšę, nublukę ar sutepti tepalais, neatsiplaunančiomis dėmėmis, jų į tekstilės konteinerį dėti nereikėtų, šie konteineriai skirti tokiai tekstilei, kurią perleistumėte naudoti draugui. Sugadintus tekstilės gaminius reikėtų pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.“

Tokių konteinerių vietos Klaipėdoje skelbiamos čia.

2 Comments

  1. Anonimas

    Kodėl suplyšusią, purviną tekstilę reikia vežti kaip kokias padangas ar baldus – į didelių gabaritų aikštelę? Vadinasi, reikia arba savo mažam butelyje metai iš metų kaupti didžiulę dėžę skudurų ir batų ir prisikaupus vežti į tą aikštelę, arba nuolatos važinėti į tą aikštelę, metant po skudurėlį? Dėl tokio absurdo, dauguma žmonių tekstilės nerūšiuoja – viskas metama į buitinių atliekų konteinerius.

    Reply
  2. Įdomu

    ar ta tekstilė keliauja į humanas ir gausas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pakuotes ir antrines žaliavas Šilutės rajone toliau rinks „Ecoservice“

Šilutės rajono savivaldybėje pakuočių ir antrinių žaliavų surinkimu toliau rūpinsis aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“. Įmonė laimėjo konkursą išrūšiuotoms stiklo, plastiko, popieriaus ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas

Šluoti gatves vietomis trukdo gyventojų nuolat laikomi automobiliai

Kasdien ankstyvą rytą, nuo 3-4 valandos, į pagrindines uostamiesčio gatves išvažiuoja UAB „Klaipėdos paslaugos“ vakuuminės šlavimo mašinos, iš kelkraščių surenkančios ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ženklus atliekų tvarkymo brangimas - dėl vežėjų monopolio?

Bendrovės „Ecoservice” ir „Ekonovus” yra „pasidalijusios Lietuvos rinką” – taip ženkliai padidėjusius atliekų surinkimo bei vežimo kaštus Klaipėdos miesto tarybos ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This