120 klaipėdiečių išbandys buriavimą istoriniais laivais

Uostas ir jūra

Lietuvos jūrų muziejus parengė išskirtinę dovaną klaipėdiečiams – galimybę ne tik pažinti, bet ir patirti vandenų pasaulį.

„Drauge su partneriais – Klaipėdos universitetu ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ – pradėjome trimetę programą „Burių miestas“, kuria siekiame supažindinti klaipėdiečius su gyvenimu po burėmis,  – sako Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė. – Miestiečius kviečiame registruotis į edukacinius plaukimus tradiciniais mediniais laivais, taip gyvai pažįstant pamario gyventojų tradicijas”.

„Plaukimas burvaltėmis – išskirtinė proga tiesiogiai patirti Kuršių nerijos ir apskritai viso pamario kultūrinį paveldą”, – sako istorikas Romualdas Adomavičius.

Lietuvos jūrų muziejaus programa vadinasi „Ąžuolinės burės“ ir yra dedikuota tradicinėms Kuršių marių regiono burvaltėms. 2001-ais metais startavęs kurėno projektas, kai buvo sukurta muziejuje istorinė jo replika, šiandien plečiasi – nuo to laiko Lietuvoje pagaminta dvylika tradicinių istorinių laivų replikų. Tai – kurėnai, bradinės ir kiudelinės valtys, vytinė bei reisinė.

Jau dabar klaipėdiečiai kviečiami registruotis į pirmąjį išplaukimą Lietuvos jūrų muziejaus kurėnu „SüD.1.

Pirmasis pažintinis plaukimas vyks birželio 11 dieną, kitą sekmadienį. Tai puiki galimybė įgyti buriavimo tokio tipo laivais pradmenis. Drauge plauksiantis gidas papasakos apie šių laivų statybos tradicijos, pamario istoriją bei Klaipėdos uostą.

Kurėno „SüD.1“ kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pavaduotojas istorikas Romualdas Adomavičius mano, kad ši gyvenimo po burėmis pažinimo programa leis klaipėdiečiams ne tik įgyti buriavimo tradicinėmis burvaltėmis patirties Kuršių mariose, Nemuno deltoje, bet ir sužinoti daugiau apie šio vandens krašto gyvenseną ir kultūrą.  

„Plaukimas burvaltėmis – išskirtinė proga tiesiogiai patirti Kuršių nerijos ir apskritai viso pamario kultūrinį paveldą. Laivas, burvaltė buvo pagrindinis čia gyvenusių žmonių pragyvenimo būdas ir darbo priemonė. Žvejybiniai laivai buvo skirti pasigauti žuviai, kuri ir maitino, ir buvo parduodama. Laivais žvejai plukdė krovinius ir į turgų, jais buvo gabenamos ir kitos maisto atsargos – daržovės ar šienas karvėms iš Nemuno pievų į Kuršių neriją. Buvo ir krovininiai laivai, nes Nemunas judėjo visas krovinių srautas”, – sako istorikas.

Plaukdami atkurtais mediniais laivais klaipėdiečiais bus supažindinti su pagrindiniais buriavimo principais uždaruose, sekliuose vandenyse.

Pasak R. Adomavičiaus, mariose plaukiojo plokščiadugniai laivai.

‘Jie vandeny visai kitaip juda, nei plastikinė jachta, jie dreifuoja. Kartu pajaučiam tikrumą – medžio girgždesį, burių plazdenimą plaukiant be variklio, patį laivą, patiri vėjo, vandens ir burių darną”, – sakė jis.

Šiemet gyvenimą po burėmis galės patirti daugiau nei 120 klaipėdiečių. Programą finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This