Kam laukti kitų metų, jei galiu pasidalinti dabar?

Politikų tribūna

Ugnius Radvila, Klaipėdos miesto tarybos narys
2023-06-05

Komentarų: 2

Klaipėdos miesto gyventojų valia kovo mėnesį buvau išrinktas į uostamiesčio savivaldybės Tarybą. Kaip ir kiekvienas iš mano kolegų turiu prievolę atsiskaityti savo darbdaviams, tai yra rinkėjams, kartą per metus, tačiau aš nusprendžiau, kad tai darysiu dažniau ir sieksiu, kad kiekvienas klaipėdietis galėtų su mano veikla susipažinti.

Kam laukti kitų metų, jei galiu pasidalinti jau dabar.

Pirmas mėnuo ne praėjo, o prabėgo

Taigi, pirmas mėnuo naujose pareigose ne praėjo, o prabėgo. Net nepastebėjau, kaip išaušo birželio pirmoji. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad nei darbai, nei kažkokie rūpesčiai neturėjo spausti pečių – 1 Tarybos ir 3 Komiteto posėdžiai po keletą valandų – tiek užprotokoluota ir tokį Tarybos nario darbo krūvį mato miestiečiai.

Klaipėdos miesto tarybos posėdis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bet iš tikrųjų visas mėnuo buvo užimtas nuo ryto iki vakaro, nes buvau sau išsikėlęs tikslus, kurių siekiau. Tikslų turėjau ne vieną ir ne du, tai ir laiko tam skirti reikėjo nemažai.

Tad Tarybos nario užimtumas priklauso tik nuo jo paties – ką nori nuveikti, kokius tikslus turi ir kaip sugebi susidaryto plano laikytis. Net ir dirbant pilną dieną laiko nepakaktų tam, kiek yra veiklos ir darbų. Viskas priklauso nuo vidinės motyvacijos ir noro dirbti miestiečiams, ką prisiekė daryti kiekvienas Tarybos narys pirmajame šios kadencijos posėdyje.

Šio mėnesio pagrindinis tikslas buvo – susidaryti savivaldybės paveikslą ir atsakyti sau į klausimus: kokie žmonės ir kaip dirba bei kaip organizuojamas darbas. Tad daug laiko skyriau susipažinimui su savivaldybei priklausančių įmonių vadovais bei savivaldybės administracijos skyrių vadovais.

Taip pat daug bendravau su žmonėmis, kurie turi noro aktyviai prisidėti prie miesto vystymosi ir pokyčių, ieškodamas geriausiųjų kandidatų visuomeninių padėjėjų pozicijai. Juos pristatysiu birželį. Tad esu dėkingas visiems už skirtą laiką mano inicijuotiems susitikimams.

Po mėnesio susitikimų vaizdas aiškėja. Suprantama, kad nesitikėjau rasti vien geruosius pavyzdžius, nes visuomet yra taisytinų dalykų tiek asmenyse, tiek darbo organizavime. Pirmas įspūdis – yra daug motyvuotų, spindinčiomis akimis dirbančių žmonių, kurių rankose miesto ateitis. Deja, teko susipažinti ir su vadovais, kuriems tikrai reikėtų keisti požiūrį į darbą arba tiesiog pakeisti darbo vietą, nes jiems nelabai pakeliui su priekin žengiančia Klaipėda. Panašu, kad jie pavargę ne tik nuo darbo, bet ir nuo savęs, ir jų požiūris į miestiečių poreikius, švelniai tariant, nepriimtinas.

Šį kartą dar nenorėčiau įvardinti žmonių pavardžių, įmonių ar skyrių pavadinimų, nes pirmas įspūdis gali būti ir klaidinantis. Dar reikia šiek tiek laiko. Tikiuosi, kad ir aš savo aktyvumu bei noru bendradarbiauti neišgąsdinau administracijos, nes esu atviras, bendraujantis ir visada pasiruošęs pokalbiui. Mano siekis kiek galima daugiau padėti ir prisidėti prie motyvuotų, pažangiai mąstančių ir į priekį žvelgiančių žmonių darbo ir siekiamų tikslų.

Ne tik didžiulis pasitikėjimas ir garbė, bet ir milžiniška atsakomybė

Man teko garbė būti išrinktam Klaipėdos m. savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininku, už tai dėkoju Klaipėdos miesto tarybos TS- LKD ir Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams. Tai ne tik išreikštas man didžiulis pasitikėjimas ir garbė, bet ir milžiniška atsakomybė. Kontrolės komitetas glaudžiai bendradarbiauja su Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba, todėl prieš sutinkant pirmininkauti Komitetui nusprendžiau susipažinti su Tarnybos kontroliere Daiva Čeporiūte ir jos suburta komanda. Mane pradžiugino šios šaunios komandos profesionalumas ir kompetentingumas.

Supratau, kad Tarnybos, kuri yra Komiteto darbo rankos ir kojos, tikslai, vertybės ir darbo principai sutampa su mano vizija, todėl esu pasiruošęs drąsiai eiti į priekį.

Kaip šios kadencijos Kontrolės komiteto pirmininkas darbe sieksiu vadovautis šiomis gairėmis:

Klaipėdos m. savivaldybės administracijos ir jai pavaldžių įmonių požiūrio į Kontrolės ir audito tarnybą bei į Kontrolės komitetą pasikeitimas. Tarnyba ir Komitetas turėtų tapti geruoju ir patariančiuoju partneriu ištaisant padarytas klaidas ir priimant teisingus sprendimus ateičiai, nes daugumos klaidų galima išvengti taikant preventyvias priemones;

Įmonių/ įstaigų administracinės naštos mažinimas skaitmeninant procesus bei pasitelkiant inovatyvius IT sprendimus, taip sumažinant žmogiškojo faktoriaus įtaką ir efektyvinant darbą;

Didesnis dėmesys prevencijai. Dabar didžioji dalis Tarnybos nagrinėjamų klausimų yra darbas su pasekmėmis. Mūsų siekis būtų, kad kadencijos pabaigoje proporcija atverstų ir daugiau laiko būtų skirta prevencijai, pasiūlymų bei įžvalgų teikimui.

Bendras Kontrolės ir audito tarnybos ir Kontrolės komiteto siekis – tapti gerais patarėjais ir konsultantais visoms Klaipėdos m. savivaldybės įstaigoms ir Miesto administracijai.

Keturkojų gerovė rūpėjo ir rūpės, nors jie ir nebalsuoja

Ne kartą teko bendrauti gyvūnų gerovės temomis su praeitos kadencijos Seimo nariais, deja, sulaukdavau ironiško atsakymo – „tavo šuniukai ir ruoniukai už mus nebalsuoja“. O man asmeniškai keturkojų gerovė rūpėjo ir rūpės, nes jie patys negali savimi pasirūpinti, parašyti rašto, ateiti į mitingą prie Seimo ar Savivaldybės, papasakoti apie savo bėdas ir nelaimes. Šiai sričiai skiriu daug dėmesio ir stengiuosi kuo daugiau žmonių į tai įtraukti.

Gegužės mėnesį kartu su Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininke Aiste Gedviliene ir Seimo nariu Andriumi Vyšniausku lankėmės Klaipėdos gyvūnų prieglaudoje „Būk mano draugas“. Norėjau, kad mūsų aplinkosauga besirūpinantys žmonės tiesiogiai pabendrautų su gyvūnų gelbėtojais ir išgirstų jų kasdienes aktualijas.

Pokalbio pabaigoje išgryninome opiausias problemas, kurios turi būti sprendžiamos nacionaliniu lygiu ir jos sprendinių ieškoti „iškeliavo“ į Vilnių:

gyvūnų eutanazijos griežtinimas – pernelyg lengvai leidžiama migdyti gyvūnus ir nėra griežtos tai reguliuojančios tvarkos;

gyvūno rišimas prie grandinės, kuris prilygsta žiauriam elgesiui. Turime daugybę atvejų, kuomet atvirose vietose pririšti šunys žiauriai žuvo, nes buvo sudraskyti laukinių gyvūnų arba kitų agresyvių šunų;

atsakomybės griežtinimas už žiaurų elgesį su gyvūnais. Klaipėdoje turime rezonansinį atvejį, kuomet žiauriai nužudę katytę nepilnamečiai nesulaukė jokios nuobaudos;

veisyklų veikla, kuri šiuo metu yra labai menkai kontroliuojama ir nėra reguliuojama gyvūnų gerovę atitinkančiais aktais.

Bet kol Vilniuje vyks procesai, mes galime savo jėgomis prisidėti prie gyvūnų gelbėjimo Klaipėdos mieste. Šiuo tikslu prieglaudoje apsilankiau dar kartą, bet jau kartu su Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubiliene. Susitikimo metu aptarėme, kaip miesto savivaldybė galėtų labiau įsitraukti ir prisidėti prie gyvūnų gelbėjimo Klaipėdoje ir pagalbos benamiais gyvūnais besirūpinančiomis organizacijomis.

Pirmas mano veiklos mėnuo buvo intensyvus ir įtemptas, bet jis leido man susipažinti su miesto valdymu, suprasti problemas bei formuoti tikslus ir viziją ateities darbams. Mano siekis – būti aktyviu, bendraujančiu ir į priekį žvelgiančiu Tarybos nariu, kad galėčiau padėti miestiečiams ir prisidėti prie Klaipėdos vystymosi.

2 Comments

  1. Na ką,

    jei pats rašė šį straipsnį tai džiugu kad mūsų taryboje atsiranda žmoniškų žmonių :D). Su kuriais bus įdomu susitikti diskusijose ar susirinkimuose. Manau šis politikas nepabijotų pasišnekėt su gyventojais bet kokia miestui aktualia tema, ir nesunkiai išlaikytų kad ir aršių gyventojų ,,atakas” ..Labai norisi tikėti, todėl – sėkmės darbe ponas miesto tarybos narį!

    Reply
  2. grikių_košė

    Ačiū Jums už tai, ką darote dėl gyvūnų. Niekam negėda pasakyti, kad balsavau už Jus. Linkiu nesustoti ir toliau kalbėti už tuos, kurie to padaryti negali. Tegu tokių žmonių vis daugėja.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bėgdamas nuo kontrolierių Andrius Žukas peržengė kritinę ribą*

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas dreba iš baimės ir kviečiamas vengia ateiti į Kontrolės komitetą pasiaiškinti apie mobinguojamiems savivaldybės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Ugnius Radvila - nebe opozicijos lyderis*

Mes „visi valdantieji norim”, – tokia fraze ketvirtadienį prieš Klaipėdos miesto tarybos posėdį savo pasisakymą iš tribūnos užviršavo opozicijos lyderis ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šiemet - ženkliai mažiau renginių

„Biškį bauginantis toks skaičius yra… Ankstesni metai buvo žymiai turtingesni šventėmis”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams trečiadienį sakė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This