Senamiesčio fasadams tvarkyti – nauja finansinė injekcija

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė planuoja papildomai finansuoti visų senamiesčio pastatų fasadų atnaujinimo darbus, tačiau tik nuo kitų metų. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką finansinė parama buvo skiriama tik į kultūros paveldo sąrašą įtrauktų pastatų fasadams tvarkyti.

Artūro Šulco nuotr.

Parengtame savivaldybės Tarybos sprendimo projekte numatoma, kad maksimalus pastato fasadų tvarkymo darbų finansavimo dydis iš savivaldybės biudžeto lėšų siektų 30 tūkst. eurų, maksimali savivaldybės dalis – 70 proc. 

Taip pat nustatomos Klaipėdos senamiesčio zonos, kuriose esančių pastatų fasadų tvarkymui būtų teikiamas didesnis prioritetas.

„Šios zonos susietos su svarbiausiomis Klaipėdos senamiesčio aikštėmis, erdvėmis bei gatvėmis”, – rašoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Tikimasi, kad toks reglamentavimas paskatins valdytojus pirmiausiai tvarkyti pastatus, esančius reprezentacinėse senamiesčio erdvėse, kuriose juda pagrindiniai turistų ir vietos gyventojų srautai.

Numatoma, kad 2024 metais projekto įgyvendinimui prireiks mažiausiai 150 tūkst. eurų, 2025 metais – 210 tūkst. eurų. Sulaukus daugiau paraiškų iš Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojų, šie skaičiai ateityje galėtų būti peržiūrėti.

Sprendimo projektą rengęs Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška neslepia, kad ši iniciatyva atsirado ne be naujosios uostamiesčio valdžios valios.

Pasak jo, liks galioti ir ankstesnioji tvarka, pagal kurią fasadams tvarkyti paramą gali gauti ne tik senamiestyje bet ir Naujamiestyje, Smiltynėje ir kitur esančių kultūros paveldo pastatų valdytojai. Šiuo metu vienam tokiam pastatui tvarkyti maksimaliai galima iš savivaldybės gauti 90 tūkstančių eurų. Savivaldybės prisidėjimas – 50-70 procentų šiems darbams reikalingos sumos.

Teigiama, kad naujasis sprendimo projektas parengtas atsižvelgus ir į kitų Lietuvos savivaldybių bei valstybinių institucijų taikomus panašių paveldo vertybių dalinio finansavimo principus.

Antradienį popiet išplatintame savivaldybės pranešime spaudai rašoma, kad sprendimo projektas parengtas mero Arvydo Vaitkaus iniciatyva.

„Akivaizdu, kad senamiestis šiandien neatrodo taip, kaip galėtų, todėl būtini greiti sprendimai, paskatinsiantys atsinaujinimą. Nauja tarybai teikiama tvarka, tikiu, kad bus patraukli pastatų šeimininkams ir taps rimta paskata atnaujinti savo turtą, o kartu prisidėti ir prie bendro senamiesčio estetinio vaizdo gerinimo. Tvarkingas, jaukus ir gyvas senamiestis – vienas iš itin svarbių mūsų siekių“, – pranešime cituojamas A. Vaitkus.

Akcentuojama, kad pasinaudoti galimybe gauti finansavimą bus paprasčiau – ne visais atvejais bus reikalinga turėti statybą leidžiantį dokumentą. Pavyzdžiui, leidimo ir sudėtingo projekto nereikės paprastajam fasado remontui – fasado perdažymo, nutrupėjusio tinko sutvarkymo darbams, kai nekeičiama pastato išvaizda ir pastato vertingosios savybės.

11 Comments

  1. se

    juokdariai. Senamiestyje darbai kainuoja trigubas kainas. Šią sumą vien architektas nuplėš už vieno namo elementarių darbų projekto parengimą. Vien Skulptūrų parko tvorai pastatyti Savivaldybė išleido turbūt kokius 10 kartų didesnę sumą.

    Reply
  2. Sara

    Tam ir skirtos europos lėšos kad miestai butu tvarkomi netik fasadai bet ir aplinka ,bet priviso to turėtu buti ir atsakomybė sažinigumas

    Reply
  3. H.Manto gatvė

    H.Manto gatvės pastatai atrodo taip pat labai apgailėtinai. O tai taip pat viena iš vietų, kuria juda miesto svečiai. Kraupsta svečiai kaip atrodo viena iš pagrindinių Klaipėdos gatvių.

    Reply
    • Manau

      Klaipėdą drąsiai Nekrogradu pavadint galime- niekam ji nebeįdomi. „Padėkokim” gerą 10-metį jai vadovavusiems.

  4. Manau

    Bet kanceliarinėms išlaidoms ir kitų čekiukų apmokėjimui turbūt keliskart didesnės išmokos skiriamos bus. Kai skirs dešimtkart didesnę sumą, tada ir gerbti bus už ką.

    Reply
    • Nepavargai aimanuoti ?

      Dabar liberių norai seime pildosi ir bus algos , o ne čekiai 🙂 Tik išrinktas su liberaliu komitetu į miesto tarybą , dabar konservatorius ir buvęs kandidatas į miesto merus , iš karto pareikalavo ” didesnių ” eurų už darbą taryboje 🙂 Pamiršote ? Šiaip su čekiais Klaipėdoje kaip ir nėra kriminalo kaip suprantu ?

    • atsakau

      Nepavargau. Turbūt neseki Tapino maršrutų. O visi tie libiai, toriai, socdemai ar žalstiečiai- susikišk juo ten , kur nesueina. Vertinu pagal nuveiktus darbus, o ne jų priklausomybės partijoms- šaikoms.

    • Sekti Tapino maršrutu ?

      Rimtai ? 🙂 Žinoma darbai svarbiausia 🙂 Gal žinai kiek iš klaipėdiečių tarybos narių iš vis neėmė jokio atlygio ar kanceliarinių eurų ? Gal žinai kas iš tarybos narių eurus pervedinėjo kam ” labiau reikia ” ? O dabar visi gaus algas ir bus miesto biudžetui ” pigiau ” ?

    • atsakau

      Netujink. Verčiau niekus rašinėjęs bėgtum skyrybos taisyklių pasimokyti.

  5. Pagarba ponui merui Vaitkui

    ir tarybos daugumai – realūs darbai !

    Reply
    • se

      tu rimtai? Dar nėra karščių, o galvelė jau perkaito .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This