Klaipėdos verslas norėtų kitokio Jūreivystės mokyklos likimo nei ji pati ir ekspertai

Švietimas

Šešios Klaipėdos verslo organizacijos parengė kreipimąsi šalies valdžiai dėl ketinimų jungti Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą (LAJM) prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius TECH“) ir siūlo ją jungti su Klaipėdos universitetu.

Tačiau ir pati LAJM nemano, kad tokia perspektyva jai būtų tinkama.

Mato Mačiulskio nuotr.

Antradienį buvo paskelbta, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos suburta komisija įvertino valstybinių kolegijų parengtus veiklos stiprinimo projektus. LAJM pasiūlyta prijungti prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto, įsteigiant universiteto padalinį Klaipėdoje – Jūreivystės akademiją. Būtent tokį variantą siūlė ir pati LAJM, nors ją norėjo prisijungti Klaipėdos universitetas.

Valstybinių kolegijų pateiktas iniciatyvas vertino komisija, sudaryta iš ministerijos, Lietuvos mokslo tarybos, Studijų kokybės vertinimo centro, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, „Investuok Lietuvoje“, Lietuvos švietimo tarybos, Lietuvos studentų sąjungos, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo atstovų ir aukštojo mokslo ekspertų.

Nesutikdami su jų siūlymu Lietuvos laivų savininkų asociacija, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija, Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacija, Lietuvos laivybos agentų ir ekspeditorių asociacija, Klaipėdos pramonininkų asociacija ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai surašė kreipimąsi į Vyriausybę, Seimo Švietimo ir mokslo komitetą bei jo Jūrinių reikalų komisiją.

„Apgailestaujame, kad ekspertai nepakvietė diskusijai jūrinės verslo bendruomenės atstovų ir neįvertino jų argumentų, kodėl šiam siūlymui negalima pritarti. Verslą atstovaujančios asociacijos įsitikinę, kad jūrinis ugdymas, išsilavinimas ir mokslas turi būti koncentruojamas Klaipėdoje. Čia veikiančiose įmonėse sudarytos geriausios sąlygos susipažinti su jūrinėmis technologijomis, atlikti praktiką ir įsidarbinti įgijus specialybę. Jūrinės industrijos specialistams turėtų būti sudarytos sąlygos gauti kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus ir kelti kvalifikaciją uostamiestyje. Gabiausi ir motyvuoti studentai turėtų integruotis į mokslo bendruomenę, esančią arti verslo ir kuriančią didžiausią pridėtinę vertę. Pajūrio regionas yra objektyviai geriausia ir vienintelė vieta Lietuvoje, kur visų išvardintų tikslų galima siekti efektyviausiais būdais. Verslas aktyviai prisideda visokeriopai remdamas tiek Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą, tiek Klaipėdos universitetą. Esame įsitikinę, kad šios dvi aukštojo mokslo institucijos gali natūraliai papildyti viena kitą. Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla turi išlaikyti autonomiją Klaipėdos universiteto sudėtyje, nes tarptautinius standartus atitinkantis jūrininkų rengimas turi savo specifiką ir reikalauja atitinkamų išteklių. Lietuvos jūrų akademija su tiksliniu finansavimu būtų efektyviausias kelias įgyvendinant Lietuvos jūrinę strategiją, užtikrinant jūrinei industrijai reikalingų specialistų ir mokslininkų rengimą. Tikimės, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė kritiškai įvertins ekspertų komisijos rekomendacijas, kurioms nepritaria verslas. Kviečiame ministrę prieš priimant sprendimą susitikti ir apsvarstyti verslo bendruomenės argumentus”, – rašoma kreipimęsi.

Beje, jį pasirašę Lietuvos laivų savininkų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Lygnugaris bei Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų
asociacijos prezidentas Arnoldas Šileika yra Klaipėdos universiteto Tarybos nariai. A. Šileika jai pirmininkauja.

LAJM direktorius Vaclavas Stankevičius BNS teigė, jog su „Vilnius TECH“, ruošiančiu transporto specialistus, įstaiga jau kurį laiką palaiko bendradarbiavimą, tad jungtis prie šio universiteto yra prasminga visam Vakarų regionui.

Įstaiga savęs su Klaipėdos universitetu (KU) nesieja, nes šioje įstaigoje nėra jūrų transporto specializacijų. Įstaigos vadovas sako, jog KU labiau orientuojasi į medicinos, akvakultūrų ir kitų specialistų rengimą.

„Mes dabar neturim bendrų programų, studijų su Klaipėdos universitetu, turime labai daug bendro su „Vilniaus TECH“, prašau visų įveikti regioninį mąstymą ir suprasti, kad Lietuvai kaip valstybei reikalinga stipri Lietuvos jūrų akademija“, – teigė LAJM vadovas.

Komisijos siūlymus dar turės įvertinti švietimo, mokslo ir sporto ministrė – šiuo metu šias pareigas eina teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska. Jie bus peržiūrėti, tada bus parengtas nutarimas, kuris bus teikiamas Vyriausybei. Sprendimus dėl kolegijų jungimosi siekiama priimti iki birželio pabaigos.

Reklama: verslo paskola

3 Comments

  1. Jei "valdžia"

    pataikauja lobistams-verslinykams, tai ginti jūr. mokyklą belieka klaipėdiečiams. O meras Vaitkus kam tarnauja?

    Reply
  2. siaips

    Vilnius ne tik perima jūreivystes mokykla bet ir Vilniaus bažnytkaimyje ruoš paprastai kalbat jūru karininkus. Tai yra karinės jūrų laivyno karininkai bus ruošiami Vilniuje. Va kokia Lietuvos ateitis, Baltijos jura persikels i Neries upeli. Didis sprendimas. O šiaip kaip po tokiu sprendimu pavadinsi mūsų valdžia, valdančiuosius ir tokiu sprendimu stūmikus? Diletantai ir klanu vergai.

    Reply
  3. T

    Klaipėdos universitetas prasčiausiai vertinimas tiek akademinės bendruomenės tiek studentų tarpe. Tai įstaiga, kurią renkasi niekur neįstoję absolventai, bei trečiųjų pasaulio šalių piliečiai. Žemi reitingai, bei aktualių programų nebuvimas, smukdo šią įstaigą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda Jūreivystės mokyklos reorganizaciją

Praėjus porai mėnesių po Vyriausybės sprendimo Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą (LAJM) padaryti Vilnius TECH padaliniu Klaipėdoje – Lietuvos jūreivystės akademija, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pakrikštijo naują mokomąjį katerį

Trečiadienį pakrikštytas Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) naujas mokomasis laivas „AKADEMIJA“. Jo krikštamote tapo direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Rima Mickienė. ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This