Sakurų parkas taps papildomu galvos skausmu?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės specialistai, kartu su meru Arvydu Vaitkumi ketvirtadienio rytą apžiūrėję tarp Naikupės gatvės, Taikos prospekto ir Žvejų rūmų įrengtą Sakurų parką, nusprendė, kad jis priimamas ir šiomis dienomis jau bus nukeltos teritoriją vis dar juosiančios tvoros.

Toks sprendimas buvo priimtas nepaisant rangovų abejonių, ar nereikėtų dar palaukti, kol pilnai sužels dėl sausros kol kas itin vargiai auganti žolė.

Meras sakė besidžiaugiantis naujai sutvarkyta, nors ir itin brangiai atsiėjusia erdve (darbų kaina išaugo iki 1,3 mln. eurų), tačiau sakė matęs, jog jos eksploatacija miestui gali kainuoti nemažus pinigus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradinė su UAB „Tilta” dar 2020-ųjų balandį pasirašytos sutarties vertė siekė 943 tūkst. eurų, bet ji išaugo, nes pradėjus darbuotis paaiškėjo, jog čia yra labai aukštas gruntinis vanduo ir reikia papildomų sprendimų. Dėl jų paieškos kurį laiką buvo sustoję ir darbai.

Vienas iš prabangos požymių – apie 6000 eurų kainavęs aukštas vadinamasis bonsas suformuoto tvenkinio salelėje. Tuo metu apie tokius praktinius sprendimus, kaip laistymo sistema, čia nebuvo pagalvota. Reikės dar sukti galvą ir kaip užtikrinti, kad judėtų ir nežydėtų pačio tvenkinio vanduo, kuris dabar yra gana nusekęs. Nebuvo čia numatyta ir nė vieno suoliuko, pritaikyto neįgaliesiems.

„Šis objektas tikrai padidins sąnaudų dalį Klaipėdos miesto biudžete. Jei čia būtų įrengta laistymo sistema, kaštai būtų gerokai mažesni”, – sakė A. Vaitkus.

Iš viso čia buvo pasodinta apie 60 sakurų. Parko teritorija bus stebima kameromis.

Meras pasidžiaugė, kad parke, po suformuota kalvele, įrengtas modernus, automatiškai po kiekvieno apsilankymo išsivalantis tualetas. Norint į jį patekti teks sumokėti 50 centų. Atsiskaityti bus galima ir grynais, ir kortele. Jei užėjęs asmuo čia užtruks ilgiau nei 15 minučių, pradės kaukti įspėjamasis signalas, atsidarys durys.

Parke dar įrengti tilteliai, akmenų ir įvairių augalų – azalijų, rododendrų, kalninių juodųjų pušų – kompozicijos, pėsčiųjų takais, simboliniai vartai. Taip pat įrengtos ir vaikų žaidimo aikštelės, pastatyti suoliukai, modernūs apšvietimo stulpai.

Tiesa, kai kurie architektai ir eiliniai klaipėdiečiai tokį parko įrengimą vadina visišku kiču.

Beje, parko teritorija nesiekia Taikos prospekto šaligatvio – iki ten driekiasi valstybinė žemė, tad čia ir toliau bus tik žolynas. Savotiškai atrodo ir tarp parko bei Žvejų rūmų stūksanti nebaigta vadinamojo sportininkų bendrabučio statyba – tiesa, ją jau šiek tiek pridengia užaugusios nendrės.

Nebaigtos statybos priklauso Lietuvos sporto draugijai „Žalgiris”. Vytas Nėnius, šios draugijos generalinis sekretorius, „Atvirai Klaipėdai” prieš metus buvo sakęs, kad draugija nėra nusiteikusi tęsti iki šiol vis dar užkonservuotų statybų – esą bus atliekamas turto vertinimas ir konkurso metu potencialūs investuotojai galės įsigyti ir tęsti suplanuotas statybas.

A. Vaitkus pasivaikščiojimo metu paprašė savivaldos specialistų, kad jam būtų suorganizuotas susitikimas su šios draugijos atstovais.

39 Comments

  1. Anonimas

    Kiek žmoniu tiek ir nuomonių džiugu kad klaiėda tvarkosi gražėja

    Reply
  2. Reikia

    Manau, kad dabar reikia galvoti apie palmių parką, būtų taip lietuviška…

    Reply
  3. min

    panasu is mero sneku tai to parko matyt net nebutu 😀

    Reply
  4. Vydune

    Buvau vakar, labai puiki vieta, patiko akmenų grindinys, o ne asfaltas kaip Jono kalnelyje. Ir džiugu, kad nėra beskonių standartu tapusiu fontanų kaip Danės skvere ir trinkelių t.y. Jono kalnelyje. Tik trūksta bendruomeniškumo. Jau vakar vaikai mėtė saujom žvyrą ir akmenis į vandenį o tėvai nei žodžio. Tai jei toliau bus toks požiūris, man gerai, o kas po manęs, nesvarbu, tai ilgai parkas nedziugins.

    Reply
  5. siaips

    Kai kam Atviros Klaipedos egzistavimas yra galvos skausmas o jei Atviros Klaipėdos redaktorius savo straipsnio pavadinime Sakuru parkas yra galvos skausmas, belieka tik galva pakraipyti dėl tokio mastymo. O šiaip bet kurios miesto viešos erdves egzistavimas yra rūpestis valdininkui dėl jo priežiūros ar panašiai. O merui nėra ko čia dejuoti kad eksploatacija brangiai kainuos nes jo vadovaujamo miesto miestiečiui gal tai pozityvi vieta poilsiui. O dėl vejos, tai pas mus jos niekur nemoka įrengti, įrengia tik dirvonus o ne žolės veja. Visa miestą galima pereiti kur vyko statybos, kad ir per paskutinius penkerius metus , visur dirvonai o ne žolės veją užsėta. Tad dėl Sakuru parko vejos tenka statybos rangovui ir statybos techninės priežiūros atsakomybei ir sąžinei ir žinoma savivaldos valdininkams kurie priima darbus.

    Reply
    • Egzistencija

      Atviros Klaipėdos egzistavimas yra labai geras dalykas. Taip – kartais vargingas, taip – kartais stringantis, tačiau visuomet leidžiantis į miesto reikalus pažvelgti kitaip. Kaip dainoje „kas gera – pasidžiaukime, kas bloga – lai išblės”, o jei per ilgai „neblėsta” – pabaksnoti spygliu 🙂

  6. Fui...memelenderi

    Kas sako , kad parkas blogai ? Aš suprantu, sakoma padarytos klaidos , kurios papildomai kainuos klaipėdiečiams ! Liberalumas arba neprofesionalumas tapo papildomu ” galvos skausmu ” klaipėdiečiams ____Džiaugiuosi, kad dar vienas kampelis Klaipėdoje sutvarkytas. Džiugina, kad yra vaikų žaidimo aikštelė, modernus WC mazgas. Labiausiai džiugina, kad čia yra vienos nuostabiausių valstybių pasaulyje – Japonijos akcentai. Tikiuosi, kad čia kada nors išvysiu ir Japonijos ambasadorių ir kartu pasidžiaugsime šia erdve.
    Žinoma, tobulybei nėra ribų. Investuota labai didelė suma, tačiau nesuprojektuota ir neįrengta automatinė laistymo sistema. Būtų liūdna, jeigu po kelių savaičių susodinti augalai nuvystų dėl drėgmės trūkumo. Akivaizdu, kad parko priežiūra ir eksploatacija padidins sąnaudų dalį Klaipėdos miesto biudžete.
    Jeigu laistymo sistema čia būtų įrengta, kaštai būtų buvę mažesni“, – neslėpė ir kritikos meras A. Vaitkus. ________P.S. miestams reikia ir parkų , ir viadukų , ir kelių !

    Reply
    • *****

      Miestui seniai reikėjo racionaliai mąstančių valdininkų , tarybos narių ir mero . Liberalumas jau buvo yda , kuri ” neleido ” miestui klestėti ir klaipėdiečiai tapo ” užmiesčio” gyventojais . Linkiu sėkmės merui Vaitkui ir visam jo kolektyvui , bei miesto tarybos daugumai . Konservatoriai ir liberalieji ( opozicijoje )tegul semiasi patirties 🙂 Myliu Klaipėdą , savo gimtąjį miestą ir linkiu jam bei klaipėdiečiams klestėjimo .

    • Memelender

      Senoji valdžia būtu numačiusi laistymo sistemą dabar verktumėt kam tokios reikia. Juk ne Afrika čia. Gal gana garbinti Vaitkų jokių darbų jis dar nepadarė, o ir jo žada darbai bus peilis po kaklu ateitiems kartoms.

    • Fui ...memelenderi ,

      Ar tikrai ne Afrikai „projektavo ” , nes net suoliukų neįgaliesiems neapgalvota ? Buvusi liberali valdžia miestą pavertė ” sovietsku ” , nutriušęs , nešluotos gatvės , neprižiūrėti žolynai , vienžo purvinas su brokuotais projektais : baseinas , dabar parkas , mokykla ir t.t. ir į užmiestį iškeliavusiais klaipėdiečiais . Tokia realybė . O ką kalba ir jau daro meras Vaitkus mano ” ausims ” ir supratimui tinka . ? Pagarba . Realūs darbai , adekvatus požiūris , ko neturėjo buvę liberalieji ir konservatoriai . Matyt jų buvo kiti prioritetai ? ?

    • Memelender

      Kad praėjusi valdžia buvo prasta tas tiesa. Tačiau iš kur toks įsitikinimas, kad Vaitkus bus geresnis. Vis tie žadami prospektai tikai ne į Europą užnešą. Jau nekalbant apie tai kad tie prospektai tik dar labiau skatins keltis į užmiestį. Būtu labai idomu jei pavardintum puikius Vaitkaus darbus.

  7. Na

    Post factum, aišku, bet jeigu šiam sklype aukštai gruntiniai vandenys, tai ir reikėjo sodinti tuos augalus, kas gerai auga tokiam dirvožemy. Gal sakuros ir buvo sodintos ” ant pakylos”, kad nemirktų? Jei bus prižiūrima, po kelių metų taps jaukiau, bet tam reikia nuolatinių parkelio darbuotojų, ne laikas nuo laiko prišokančių žemės pakrapštyti. Ir dar tas visumos nebuvimas: iš vienos pusės amžiaus statybos, iš kitos – nei parko dalis, nei kažkieno pieva.

    Reply
  8. 10 kart pakartosiu

    Pušyną reikėjo sodinti!

    Reply
  9. Finansistas

    Visi nauji projektai atneša išlaidas – nes reikia prižiūrėti. Todėl miestas prieš imdamasis visokių iniciatyvu privalo biudžete numatyti jų palaikymo kaštus.

    Reply
    • Taip taip :)

      Deja , kol Klaipėdoje ” dirbo ” liberalūs projektuotojai ir liberaliai išsimokslinę finansistai , panašu nebuvo įtraukti nei laistymo sistema nei išlaidos . Skaitykite tekstą .

  10. Anonimas

    Darbu kokybe zemumoje. Kitas klausimas kodel nesodinami lietuviski medžiai, vyšnios?? Per pigu??

    Reply
    • Valentina

      Labai malonu,kad pagaliau atsidare???????,šiandiena butinai apsilankysime❤❤❤

    • Šaunu Valentina

      gal galėsite apmokėti laistymą to grožio ? Liberių ir konservatorių valdymas nesugebėjo klaipėdiečiams padaryti be ” galvos skausmo „.

    • Memelender

      O gal galėsi apmokėti visų Vaitkaus prižadėtu viadukų ir autostradų statybas ir išlaikymą?

    • Fui ...memelenderi ,

      ir mąstymas neveikia ar net nėra įskaičiuotas ? 🙂 Jei pačio išvardinti objektai bus su ” broku ” , tada galėsite aimanuoti .

    • Fui ...memelenderi ,

      mąstymas neveikia ar net nėra įskaičiuotas ? 🙂 Jei pačio išvardinti objektai bus su ” broku ” tada galėsite aimanuoti . Tekstas per sunkus ?

    • Memelender

      Patikėk vienas, kad ir brokuotas parkas kainuoja centus palyginus su vienu viaduku, kurį irgi gali su broku pastatyti. Tai verkti, kad buvusios valdžios darbai kelia galvos skausmą dabartiniai, kai dabrtinė yra prasižadėjusi leisti dešimtis milionų eurų viadukams yra mažų mažiausiai kvaila.

  11. Ma o nuomonė parkas

    Yra nuplauti pinigai. Kur laistymo sistema? Nudžius ir bus baigta

    Reply
    • Zenius

      Graži ir patraukli vieta poilsiui! Yra kategorija žmonių, kuriems ką bedarytum jų labui visada – bus blogai!

    • Zeniui

      Šaunu jog yra tokių patenkintų . Tai gal galėsite apmokėti ” galvos skausmą ” eurais, už laistymą, į miesto biudžetą ? ?

  12. Birute

    Labai ačiū už sukurtą grožį. Aš labai džiaugiuosi, kad šis parkas mūsų rajone. Tikiuosi visi lankytojai tai vertins ir saugos.

    Reply
    • A.

      Pritariu. Labai graži vieta poilsiui.

    • Rasa.

      Maziau nusipirks piestuku,saldainiu ir bus palieta Aciu uz GROZI.

  13. Jo

    Puikus parkas, kažkas originalaus Klaipėdoje, tik reikia jį tausoti ir nuolat prižiūrėti, manau specialistų atsiras !

    Reply
    • Aldona

      O taip „specialistų” pas mus tikrai atsiras. Narkošos su bomžiukais įvertins ir sužinosim apie kokybę

  14. Jooo....

    Sakuros,- tai invazinis augalas, ką apie tai mano Gentviliukas, kur žiūri aplinkosaugininkai.

    Reply
    • H

      Tu gal nebesvaik, debilas esi, lsd nevertini darbu

  15. Anonimas

    Truksta detaliu, kokia bus ta sirena? Su japoniskais motyuvais ar ta kur kas sekunde groja vis kitokia melodija?

    Reply
  16. ...mėgstantiems "pasėdėti"

    Nebefilosofuokit,15 min tualete mažai?Per tiek laiko iškrypėliai spėtų ir savo nenormalius poreikius patenkint,o jūs atsiprašant š…per tiek laiko nesugebėtumėt išspaust?

    Reply
  17. se

    Po 15 minučių tualetas pats atsidarys, šikantysis su įstrigusia „bandele” ir numautomis kelnėmis turės išeiti į laiką iš naujo susimokėti :)))

    Reply
  18. Klaipėdiškė

    Gerai, kad parašėt, kiek laiko galima wc… žinosiu, kad vaikų vesti negaliu. Ir blogai pasijutus reiks dumt namo?

    Reply
    • Ojoj

      Pas daktara nuekite jei turit problemu del sikimo, o ne laikrasciuose skelbkites. Pirmi du komentatoriai, du gryni deb*lai

    • to ojoj

      debilais vadini tuos, kas galbūt augina mažus vaikus arba sakykime turi tuštinimosi problemų. Bravo. Labai tiksli savo paties psichiatrinė diagnozė.

    • 15 minučių

      Nu, nžn, jei 15 minučių šikimui per mažai? Per tiek laiko galima suaugusį, 3 vaikus ir dar šunį nušikinti. O jeigu koks prietranka su užkietėjusia žarna užsimanytų valandą sėdėti ir dar nusnausti truputį, tai ką, kiti turėtų iki vakaro laukti, kol ponas išsituštins.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This