Negyvąsias kopas stebi dronas (1)

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2023-06-12

Aplinkos apsaugos agentūros dronas „Kiras“ ir jo pilotai atlieka stebėjimus Naglių gamtiniame rezervate. Agilo ir Vingio kopos stebimos ir matuojamos naudojant nuotolinį aerokartografavimo metodą.

Negyvosios kopos, 3D vaizdas iš drono

„Naglių gamtinio rezervato išskirtinumas – nuolat kintanti gamtinė aplinka. Nuolatinių vėjų perpustomas smėlis sukuria unikalų kopų kraštovaizdį. Skurdūs, greit įkaistantys dirvožemiai, vandens trūkumas lemia tai, kad šiose vietose gali augti tik smėlynų ir sausų vietų augalai. Tuose plotuose, kur dėl miško artumos ar reljefo yra užuovėja ir pustymas menkesnis, smėlis palaipsniui apauga pilkųjų kopų augalais. Ten, kur vėjas gali siautėti nieko netrukdomas, auga tik užpustymą ir nupustymą galintys ištverti smėlynų augalai. Taip susikuria mozaikiškai persimaišiusios savitos pajūrio smėlynų buveinės”, – rašoma pranešime spaudai.

Jame pažymima, jog siekiant išsaugoti Kuršių nerijos kopų gamtinę įvairovę, stengiamasi atrasti pusiausvyrą tarp nuolatinio judėjimo ir kitimo stadijų, stengiantis išgelbėti pilkąsias kopas, kad jų nepasiglemžtų miškas, sustabdyti pilkųjų kopų augalų skverbimąsi į baltąsias, išsaugoti pustomas kopas ir tuo pačiu sulaikyti smėlį, kad jis kopų šlaitais nepatektų į marias.

„Turint krantų ir kopų matavimo duomenis, galima numatyti priežastis bei imtis veiksmų apsaugant šį unikalų Lietuvos kampelį”, – rašoma pranešime.

Žymos: |

Komentarai (1):

Įrašo “Negyvąsias kopas stebi dronas” komentarų : 1

  1. dronas "Kiras" parašė:

    Geriau būtų Bairaktaras. Ne tik stebėtų, bet iš karto griežtai nubaustų visus pažeidėjus. Būtų tvarka!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Teisinės difuzijos aspektas

Kažin koks bepilotis orlaivis (BPO) naktį iš antradienio į trečiadienį atskrido į Maskvos Raudonąją aikštę ir susprogo virš Kremliaus kupolų. ...
2023-05-04
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uoste – bepiločio drono misija

Stebėti Klaipėdos uosto akvatoriją ir laivų judėjimą, matuoti sieros kiekį laivų išmetamosiose dujose ir fiksuoti vandens taršos atvejus – tokias ...
2023-04-26
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This