Skulptūrų parkas pradžiugino merą: atidarymas – iki Jūros šventės

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Rezultatas – džiuginantis! Trejus metus kas antrą dieną ateidavau čia”, – dalinosi prisiminimais Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, pirmadienį popiet apsilankęs Skulptūrų parke, kurį žadama atidaryti iki Jūros šventės. O pagrindiniai darbai bus baigti dar šį mėnesį.

Artūro Šulco nuotr.

Pasak mero, parko tvarkybos projektas – labai geras, nuolat stebint jo planavimo ir įgyvendinimo projektą pavyko išsaugoti apie 400 medžių, iškirsta tik apie 200.

Rimtas pokalbis tarp mero ir „Plungės lagūnos” atstovų. Artūro Šulco nuotr.

Parką tvarkančios UAB „Plungės lagūna” atstovai tikina, kad buvo suplanuota parke iškirsti apie 500 medžių, po diskusijų jų pašalinta apie 350. Jie tvirtino, kad nors rekonstruojant Dangės skverą jame buvo pašalinta tik 20 medžių, tačiau visuomenininkų dėmesys kiekvienam iš jų buvo nepalyginamai didesnis.

Artūro Šulco nuotr.

Kai kurie išsaugoti medžiai yra apgailėtinos būklės: specialistų nuomone, juos reikėjo tikrai pašalinti.

Įgyvendinat projektą dėl papildomų darbų sutarties kaina išaugo nuo 2,99 iki 4,05 mln. eurų. Paskutinis toks papildomas susitarimas buvo sudarytas balandžio viduryje.

Artūro Šulco nuotr.

Estetinė parko būklė šiuo metu ganėtinai prasta: žolė, gėlynai džiūsta, viską tarsi sniegas yra užklojusi tuopų pumpurų ir pūkų danga. Parką tvarkančios įmonės atstovai sako, kad netrukus pradės laistyti veją, gėlynus, dekoratyvinius krūmus.

Margarita Ramanauskienė ir Inga Kubilienė, miesto tvarkymo skyriaus vedėja. Artūro Šulco nuotr.

Margarita Ramanauskienė, projekto autorė, galutinį Skulptūrų parko sutvarkymo rezultatą vertina gerai, tačiau santūriai. Ji džiaugiasi, kad po ilgų ir kartais labai sunkių, varginančių diskusijų rekonstrukcija pagaliau baigiasi.

Meras ir I. Kubilienė atliko ir kai kuriuos praktinius darbus. Artūro Šulco nuotr.

Nemažai vizituotojų dėmesio sulaukė ir atnaujintas Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

Artūro Šulco nuotr.

Ant jo užlipus galima stebėti vaikus žaidimo aikštelėje arba kas vyksta už parko ribų.

Artūro Šulco nuotr.

Parke šiuo metu nelengvai triūsiama sodinant gėles, mulčiuojant jas ir kitus augalus.

Artūro Šulco nuotr.

Ant neseniai įrengto viešojo tualeto stogo nukrito greta augančio medžio šaka. Tikinama, kad nuostolius padengs draudimas.

Artūro Šulco nuotr.

Po daugiau nei valandą Skulptūrų parke trukusio valdžios vizito tiek jo tvarkytojai, tiek vizituotojai išsiskirstė patenkinti nuveiktais darbais. O smulkesnius darbelius esą bus galima nudirbti ir vėliau.

Išsaugotų tuopų pūkai veliasi visur. Artūro Šulco nuotr.

INFORMACIJA

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol sovietinė valdžia panaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų Liudviko Juliaus Vynerio, ir Gerlachų šeimos kapai, 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

Rekonstrukcijos darbai vykdomi pagal UAB „Klaipėdos projektas“ parengtą techninį projektą. Jame I etapu buvo numatyta šalinti sausus, pažeistus, nustelbtus ir neperspektyvais vadinamus medžius, išardyti susidėvėjusią takų dangą, senus šviestuvus, įrengti naują parko apšvietimo tinklą, perkelti tris skulptūras, įrengti pėsčiųjų takų tinklą, vaikų žaidimų ir krepšinio aikšteles.

II etapo darbams priskirti simboliniai vartai prie Liepų gatvės ir Kristijono Donelaičio gatvės, memorialas prie Trilapio gatvės, Gerlachų šeimos kapavietės sutvarkymas, gynybinio šanco remontas, atminimo ženklai – akmeniniai kryžiai.

Paskutinio etapo metu buvo numatyta įrengti gėlynus, sodinti naujus medžius, krūmus, pasėti veją, aptverti parką tvora, pastatyti informacinius stendus, įrengti terasą edukacijai ir lauko prekybai.

37 Comments

  1. Baisiausias

    Yra Taraškevičiaus ir Grubliausko ir Neniškio palikimas

    Tai Jono kalnelis . Iškirsta apie 400 medžių.
    Tai Danės skveras.
    Tai Rumpiškės kvartalas iškirsta 500 sveiku medžių.
    10 000 m. 2 krūmų.
    Rajonas paverstas į bomzina su žiūrkemis.
    Po rekonstrukcijos atsirado tūkstančiai žiurkių

    Reply
  2. se

    gyvenant šalia nuolat praeinu. Per tvorą matyti, kad panaikinti įstrižiniai takai nuo Konservatorijos kampo, taip pat į Daukanto g. link gaisrinės einant. Tas pats padaryta ir Dangės skvere – t.y. panaikintas dešimtmečius buvęs įstrižas praėjimas į J.Karoso g. Nesuprantu, projektuotojų ir jų projektus tvirtinančių biurokratų projektuoti parkus neatsižvelgiant į patogumą ir praktiškumą . Skulptūrų parke taip pat pastebėjau, kad sudėta nauja dviračių tako danga , kuri iš esmės tos pačios keliai metai jaunesnės raudonos trinkelės. Taip pat iš Daukanto g, pusės parke matyti pertekliniai nauji takai, besidubliuojantis su anksčiau buvusiais takais vienas šalia kito . Žodžiu, įdomu kiek pigiau būtų kainavusi parko rekonstrukcija, jei nebūtų išardyta/pakeista prieš tai neseniai įrengti pagrindiniai takai (nuo Mažvydo al. trinkelės, nuo cerkvės iki Daukanto g. visiškai nauja asfalto danga), nebūtų iš naujo perklojamas minėtas dviračių takas ir statoma nususi mūrinė tvora aplinkui parką. Manau, kad drąsiai 50 proc., t.y. 2 mln. Eur. Parkas būtų buvęs reikšmingai atnaujintas pagal realius poreikius ir sutaupytus pinigus būtų buvę galima panaudoti prasmingoms reikmėms. Beje, vasario 16 parkas buvo atviras ir buvo matyti, kad krepšinio aikštelė tiesio „išgaravo”

    Reply
  3. jop

    Miesto centras apgailėtinas, gėlės nudžiūvusios, žolė irgi, dulkina, nešvaru, galėtų pravažiuoti su vandens mašinomis, nuplauti dulkyną, nėra šeimininko mieste, apgailėtina Klaipėda viskuo, pradedant dramos teatro aikšte, pastatytkit sceną, duokit alternatyviems muzikantams reijstis, bus žmonių, papildys mokesčių mokejimo kasą.

    Reply
  4. IP: 90.135.110.30 bukagalviui (ė)

    Nebūtų nuostabos, kad šiuo ir dar keliais IP etatinius komentarus rašinėja paties Vaitkaus kokie padėjėjai , patarėjai ar kitokie pasiuntinukai.

    Reply
    • Konkrečiai bukagalvis :)

      ir tai tikrai nenuostabu 🙂 Aš mero Vaitkaus asmeniškai nepažįstu , partijoms nepriklausau . Gimiau ir gyvenu Klaipėdoje . Myliu Klaipėdą, noriu jos klestėjimo bei laimingų klaipėdiečių . Per rinkimų antrą turą balsavau už poną Vaitkų ir labai džiaugiuosi savimi bei mero komandos pradėtais darbais . O jūs komentuojate tik už eurus ar pagal užsakymą ? Nemalonu ….

    • T

      O ką Vaitkus tokio padarė?

  5. Hasts

    Tegu pasižiūri daugiau, kaip miesto centre Atgimimo aikštėje žolė nenupjauta, nutrupėję pastatai, keli gintarautojai Teatro aikštėje varganai atrodantys, gėda, kaip pasitnkami turistai ir kaipėdiečiai, o joi …

    Reply
    • Ir vėl nieko nežinote ?

      Taigi pastatų savininkams bus dalis išlaidų atlyginta , jei tik pasijudins ir panorės „privačius turtus ” pasigrąžinti . O kas dėl gintarautojų jų prie liberalių konservatorių tarybos daugumos nebuvo ar buvo daugiau ? 🙂 Naujai išrinktieji , mano galva , pradėjo labai protingai . Lanko ir tikrina tuos objektus , kurie ” tuština biudžetą ” ir kelia nepatogumus klaipėdiečiams , prasidėjo kontrolė ir eurų ir terminų ! Puiku . Daugiau eurų miesto biudžete , daugiau bus galima skirti kitoms reikmėms . Pagaliau naujai išrinkti dar 2 MĖNESIŲ NEDIRBA !

    • Joris

      Ir kas liūdniausia, daugelis atliktų ir vykdomų projektų nekokybiškai padaryti, daromi.

    • Nežinančiam liberpatryyyjotų aimanuotojui

      Klaipėdos senamiesčio pastatų fasadams – mero A. Vaitkaus iniciatyva parengta finansinė paskata 2023-06-06

  6. Hasts

    Tegu pasižiūri daugiau, kaip miesto centre Atgimimo aikštėje žolė nenupjauta, nutrupėję pastatai, keli gintarautojai Teatro aikštėje varganai atrodantys, gėda, kaip pasitnkami turistai ir kaipėdiečiai, o joi …

    Reply
    • Klaipėdietis

      O kaip su varnomis tame parko miške šalia 1923 m kovų kapinių ,nes greit nušiks naujus takus ir visą parką, merui reikėtų apsilankyti prie Malūnų (Tinyčių ) prūdo kas ten pinigus plauna ir naujuosius Vasilijus stato o naujoviški augalai jau akis bado ir aplamai mėste gal neliko kam šienauti po naujos tarybos atėjimo

    • Klaipėdiečiui

      Jūs rimtai ? Nežinojau , kad tarybos nariai žolę parkuose pjauna ? Kuris ar kuri , iš kurios liberpatriotinės partijūkštės tą darbą dirbo ? 🙂 nuo liberpatryyyyjotų bukumo jau klaiku ….

  7. Algis

    Kas sugalvojo prie santarves mok.dar viena piesciuju taka daryti .Placiausias takas prie mok.senai padarytas.Nuo muzikos mok.nauja asfalta isarde.tereikejo tik nuo asfalto nedidele atkarpa iki kito asfalto padaryti.Prie 22 namo vaikai vel eis per balas,purvynus,nes tenai laikosi vanduo.Nejaugi neatsirado protingo,kad susitartu su norfa ir cia sutvarkytu.Vaikai noredami isvengti purvo eina per gatve kur didelis mas.srautas.Pagal visus tu saligatviu tiesimus,tuose projektavimuose dirba nieko neismanantys zm

    Reply
    • Aš galvoju kaip Joris

      miestas su liberaliu valdymu tapo nušiuręs , purvinas , o dalis klaipėdiečių tapo užmiesčio gyventojais . Linkiu sėkmės merui ir komandai , kuriems panašu rūpi Klaipėda .

  8. Joris

    Visai visai panašu, kad iš Vaitkaus neprastas meras turėtų gautis. Ir, skirtingai nuo buvusio, jam įdomūs mieste vykstantys procesai. Gaila, kad per 12 praeitų metų tiek nenuveikta miestui- kol bankų pinigai pigūs, darbo jėga taip pat pigesnė, medžiagos, kai kurios keliskart, pigesnės, miestas tiek daug galėjo nuveikti, nebijant drąsiau skolintis. O dabar pūtėme sau miglą apie „supermiestą” ir tapome apgailėtina gyvenviete prie uosto su nušiurusiu senamiesčiu ir naujamiesčiu. Kaip nesėkmių mieste talismaną Grubliauską su jo šutve dar šiandien iš visų valdančiųjų koalicijų išgrūsčiau. Ar begali kas už jį būti blogiau?

    Reply
    • Joriui

      Prastai gaudaisi politikoje, laike ir erdvėje! Miestas gražėja ir tai įvertina klaipėdiečiai.

    • to 90.131.46.241

      Kur ?parasykite kur grazeja norime pamatyti.. Juodos dezes buvusiose skveruose parkuose grazu? Suoliuku imituojnatys betoniniai luitai? Iškirsti medziai mieste?

  9. Šaunu!

    Nuostabu! Labai laukėme šio ramybės parko atidarymo. Ir nereikia sakyti, kad meras tik pabaigia kitų darbus. Niekas niekada taip nesirūpino parko atnaujinimu, kaip Meras A. Vaitkus. Ir tik jam reikia dėkoti, dėl daugybės medžių išsaugojimo. Dėl jų jis kovojo ne vienerius metus, nebūdamas joks meras.

    Reply
  10. " vakarų vertibių" puoselėtojai

    nesugeba suvokti kokius darbus privalo dirbti miestą valdantys ? Man džiugu matyti , jog pagaliau yra išrinkti tie , kurie realiai suvokia KAS KUR IR KIEK ” melžia ” miesto biudžetą . Mato broką ir gerai atliktą darbą , tokios vertybės kaip kritinis mąstymas galvojau tarp išrinktųjų išnykusios . Pagarba .

    Reply
    • Algis

      Kas uzsake komentara

    • Algiui

      Sveikas protas.

  11. Anonimas

    Įdomu kam uzkliuvo kalavijas (paminklas) niejo bwndro au buvusia idelogija nerurintis?

    Reply
    • Taikdarys

      Buvo ir ideologija, ir jos gerbėjai, buvo. Ačiū Dievui, svetimų kalavijų nebeliko, o tai įsivaizduokite, kad kažkas Lideikio-Manto kampe, Soldatenfriedhofe, būtų ėmęs ir pastatęs kokių 20 metrų aukščio betoninį šmaiserį, ot, grožis būtų.

  12. Sn

    Tikrai susidaro vaizdas, jog aplanko ir taria žodį, kas gerai arba kas negerai. Kol kas važiuoja praeitos kadencijos bėgiais ir dar kuris laikas važiuos. Bus įdomu pažiūrėti kaip seksis pačiam ir komandai įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Matyt reikia palinkėti sekmės jos tikrai reikės, nes ant pjaro burbulų ilgai nepavyks išsilaikyti.

    Reply
  13. Anonimas

    Grąžu matyti kaip p. Vaitkus raudonas juosteles karpo, tačiau ne jo komanda rūpinosi pradžia ir eiga. Bet va pabaiga, laurai ir nuopelnas tai jam.

    Reply
    • Neverkit

      Konservai irgi ne savo karpė. Būtų mažiau plovę pinigus ir darbus vilkinę, patys būtų ir pasireklamavę. Kai kuriems darbsms ir 4 valdžios metų maža. Taip kad neverkit.

    • na

      kai kam niekaip neįmanoma parašyt komentaro nepavartojus žodžio konservai… o Vaitkus iš tikro vaikštinėja po miestą ir kito darbus pristatinėja kaip savo… nebus nuostabu, jei ir estakadą šilutės plente sau prisipaišys. bet kas keista, visus darbus giria, o šiandien netgi pabrėžė džiazų būtinumą

    • na na

      Klaipėdiečiai turi žinoti, kas už tai atsakingas. Ar visus keturis metus brūžintus ir paliktus darbus naujam merui po kaklu sukabinam?

  14. Vaitkau!

    O kur suprojektuota, bet nepadaryta krepšinio aikštelė? Jos „padarymas” buvo „atidėtas”. Kas ir kada atstatys krepšinio aikštelę? Udovickis jau pasisakė – neprisidės.

    Reply
    • Kempė

      O kodėl ne futbolo? Krepšinis ir taip jau per visus galus lenda, atsibodo.

    • aha

      man tas irgi užkliuvo, apie aikštelę – nė žodžio,,, taip ir dings kaip dūmas neblaškomas vėjo

    • Bukagalvi ,

      skaityk , švieskis ir mąstyk , jei dar sugebi . 2022-09-06 Kas nulėmė, kad Skulptūrų parke neliks krepšinio aikštelės ? Atvira Klaipėda _____Ūkinius reikalus kuruojantis, ne vienam pasitarimui dėl šio projekto savivaldybėje pirmininkavęs jos administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis, taip pat esantis ir minėtosios priežiūros grupės nariu, patvirtino, kad buvo nuspręsta atsisakyti krepšinio aikštelės, kaip ir terasos bei 18 vietų automobilių stovėjimo aikštelės prie K. Donelaičio gatvės. ____Anot jo, esminis motyvas buvo siekis išsaugoti kuo daugiau medžių. Jų esą yra ir buvusioje šunų dresavimo aikštelėje, vietoje kurios buvo suplanuota krepšinio aikštelė. _______P.S. Paklausk miesto buvusių valdytojų konservatorių KUR AIKŠTELĖ , kad konservatoriaus Dobranskio .

    • Bukagalviui

      Kiek pamenu, Vaitkus irgi buvo labai aktyvus krepšinio aikštelės panaikinimo klausimu. Ši aikštelė buvo ir jokio papildomo medžių kirtimo nereikėjo.

    • Bukagalvi ir dar pletkininke

      Švieskis ! Skaityk straipsnius Atviroje Klaipėdoje ” apie aikštelę ” yra net posėdžio protokolas ! ___ M. Ramanauskienė aiškina, kad krepšinio aikštelės gali ir nebūti, nes ji nėra pagrindinis akcentas. Vaikų žaidimų aikštelė tikrai turi likti.___L. Kuzminčiūtė aiškina, kad krepšinio aikštelė nėra būtina parke, nes pritrauks daugiau žmonių ir bus didesnis triukšmas, kuris trukdys atėjusiems pailsėti ir šalia gyvenantiems.____A. Vaitkus sako, kad krepšinio aikštelės pastūmimas būtų kaip kompromisinis variantas.______P.S. kaip nusibodote nieko nežinantys …..patryyyyjotai liberskaidrieji ….fui…

  15. Gaila

    Kažkaip visi konservatoriais skundėsi, bet meras vos spėja raudonas juosteles karpyti. Ir dar daug karpys. Gaila tik, kad naujos poliklinikos statybas nepalaimino Vaitkus. Teks džiaugtis ta tarybine 3čia poliklinika.

    Reply
    • T

      Daug dar bus tokių nelaminančių projektų,nes požiūris tarybinio veikėjo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This