Kretingos ir Klaipėdos rajonuose skelbiama ekstremalioji situacija

Regionas

Dėl stichinio meteorologinio reiškinio – sausros, sukėlusios žemės ūkio augalų žūtį, Kretingos ir Klaipėdos rajono savivaldybių teritorijose skelbiama savivaldybės lygio ekstremalioji situacija.

Tokiam siūlymui pritarė antradienį posėdžiavęs Kretingos rajono savivaldybės operacijų centras. O Klaipėdos rajone ji paskelbta mero potvarkiu.

Pagal meteorologų skaičiavimus, per gegužę kritulių iškrito vos 18 procentų nuo įprastos metinės normos, o birželį situacija dar prastesnė. Iškrito vos 0,3 milimetro kritulių, kas, pasak ekspertų, yra beveik nieko.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba stichinį meteorologinį reiškinį – sausrą – šiuo metu yra nustačiusi trijų Lietuvos savivaldybių – Kretingos rajono, Klaipėdos rajono ir Šilutės rajono – teritorijose. Savivaldybės lygio ekstremalioji situacija skelbiama kai dėl stichinių meteorologinių reiškinių pažeistas žemės ūkio naudmenų plotas savivaldybės teritorijoje siekia daugiau nei 10 ha.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus specialistai kartu su Lietuvos ūkininkų sąjungos Kretingos skyriaus atstovais atliko dalies rajono žemės ūkio naudmenų pasėlių būklės faktinę apžiūrą bei nustatė apie 21 ha pažeistų žemės ūkio naudmenų plotų. Pasėlių būklės faktinė apžiūra buvo atlikta Vydmantų, Kretingos, Darbėnų ir Žalgirio seniūnijose. Iš viso buvo apžiūrėta 11 skirtingų žemės ūkio sklypų, vertinta įvairių kultūrų pasėlių apie 40 ha plote.

Specialistai taip pat nustatė, kad labiausiai dėl sausros buvo pažeisti vasariniai pasėliai – kviečiai, rapsai, žirniai.

Antradienį Kretingos rajono savivaldybės operacijų centras taip pat pritarė siūlymui drauge su kitomis dėl sausros nukentėjusiomis regiono savivaldybėmis kreiptis į Nacionalinį krizių valdymo centrą dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo.

Kartu bus kreipiamasi į Žemės ūkio ministeriją dėl vieningos metodikos ūkininkių patirtos žalos įvertinimui paruošimo ir kompensacijų nuostolius patyrusiems ūkininkams skyrimo.

„Pasak ūkininkų, nuostoliai dideli. Sausra taip nusiaubė laukus, kad skaičiuojama, jog nebus galima pasigaminti net 60 procentų pašarų. Labai pažeisti ir įvairūs pasėliai, laukai išdegę, ypač prasta padėtis su grūdinėmis kultūromis, maždaug 30–40 procentų derliaus pražus“, – pranešime cituojamas Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Miškininkų prašymu mero potvarkiu taip pat ribojamas fizinių asmenų lankymasis Klaipėdos rajono miškuose.

„Ekstremali padėtis dėl sausros paskelbta ir Kretingoje bei Šilutėje. Tai leidžia kreiptis ir į Vyriausybę su prašymu skelbti ekstremalią situaciją visoje Lietuvoje. Tuomet nukentėję dėl sausros turės galimybę kreiptis dėl bent dalinės žalos atlyginimo. Tai padaryti planuojame artimiausiu metu“, – sako Bronius Markauskas.

INFORMACIJA

Daugiau informacijos dėl sausros nukentėjusiems Kretingos rajono ūkininkams teikia Kretingos rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrius. Kontaktinis asmuo – vedėja Ženeta Seniūnienė, tel. +370 445 53135, el. p. zeneta.seniuniene@kretinga.lt .

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Pasodino per 13 000 medelių

Bendradarbiaudami su Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugiau nei 200 SBA grupės darbuotojų šeštadienį Norkaičių girininkijoje, Klaipėdos rajone, 3,4 hektaruose ploto ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This