Dėl R. Žemaitaičio pareiškimų pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas

ELTA

Augustė Lyberytė (ELTA)
2023-06-14

Komentarų: 6

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl buvusio kandidato į Klaipėdos merus, parlamentaro Remigijaus Žemaitaičių antisemitinių pareiškimų socialiniame tinkle „Facebook“. Apie tai trečiadienio vakarą Eltai patvirtino prokuratūros komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Remigijus Žemaitaitis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šiandien yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 dalį“, – Eltai teigė E. Martinonienė.

Pastarasis straipsnis numato teisinę atsakomybę už viešą neapykantos skatinimą bei kurstymą prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.
Tai jau antras panašaus pobūdžio ikiteisminis tyrimas – savo ruožtu gegužės pradžioje Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai įvertino Seimo nario socialiniame tinkle paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos, ir nutarė pradėti ikiteisminį tyrimą.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais ir apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Antradienį politikas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kritikavo šiuo metu Izraelyje darbo vizitu viešinčią premjerė Ingridą Šimonytę. Tai papiktino Seimo narį, kurio nuomone tokie vizitai ir dvišalių santykių vystymas yra nepriimtini. Be to, politikas nurodė, kad Antrojo pasaulinio karo metais šalyje esą vyko lietuvių holokaustas. Todėl ne pirmą kartą Izraelio laikyseną kritikuojantis parlamentaras kėlė klausimą, kada Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – piktinosi R. Žemaitaitis.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

                                                                                                                Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

6 Comments

  1. Prokūratura privalo

    pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 dalį“, –privalo pradėti prokūratura visiems seimo nariams ir kr. Kurie kursto neapykanta prieš rusus, diskriminuoja, sutapatina visus rusus su savo kolega Putinu. O DARO TĄ PATI KĄ IR PUTINAS. (PRIE ADAMKAUS KANKINO ŽMONĖS CŽV KALĖJIMOSĘ, DABAR BYLA DĖL EMIGRANTU) Dėl neteisėto laikimo už grotu.

    Reply
  2. Anonimas

    Antisemitiška Žemaitaičio istorija parodo kokioje veidrodžių karalystėje gyvename. Viešai teisiamas Žemaitaitis, o tuo pačiu tyiiai cenzūruojama vieša diskusija Lietuvoje buvusio Holokausto tema. Prisiminkime kaip buvo sutaršyta Vanagaitė, kurios knyga „Mūsiškiai” buvo išimta iš prekybos . Tuo tarpu ši knyga buvo išversta į daug kalbų ir yra leidžiama užsieniuose. Holokausto LT tema privaloma kiekvienam lietuviui perskaityti C.Diechmann „Kaip tai įvyko?”. Daugelio galvose įvyks virsmas šiuo klausimu. Beje, knyga atspausdinta Lenkijos spaustuvėje, nes LT turbūt nespausdino, pats ją įsigijau internetu ir nenustebčiau, jog jos nebūtų galima įsigyti fizinėse parduotuvėse.

    Reply
  3. skaitytojas

    Ar ne gėda,klaipėdiečiai, kurie balsavote už šitą menkystą?

    Reply
    • Klapėds

      Tu pats menkysta,sofos komentatoriau

  4. Adofas

    taip pat nuo alubarių kontingento gundymų savo kovą pradėjo, tiktai va, viskas prastai baigėsi. Žiūrėsim, kaip čia pas mus išeis.

    Reply
  5. o Klaipėdos merui Vaitkui

    Žemaitaičio dauguma pats tas ir nesvarbu, kad kai kurie negali išlementi kam Krymas priklauso, o pats jų vadas antisemitas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato

Priesaiką sulaužęs ir šiurkščiai Konstituciją pažeidęs parlamentaras Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato. Pirmadienį politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This