„Klaipėdos naftos“ užmojis: kasmet – po 5 mln. eurų dividendų

Verslas

Valstybės valdomos AB „Klaipėdos nafta“ (KN) stebėtojų taryba patvirtino įmonės veiklos strategiją 2023-2050 metams. Anot KN pranešimo, joje pagrindinis dėmesys skiriamas esamų verslų efektyvinimui, sklandžiam pasirengimui energetinei transformacijai ir perėjimui prie veiklos su naujomis energijos rūšimis. Siekiama, kad KN veikla iki 2050-ųjų taptų visiškai neutrali klimatui, iki 2030-ųjų planuojant veiklos emisijas mažinti daugiau nei 30 procentų, ir apie 70 proc. iki 2040 metų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

2023-2030 m. numatomas esamų veiklų pelningumo didinimas, užtikrinant reikiamas lėšas investicijoms į naujas, tvaresnes energijos rūšis.
2031-2040 m. planuojama orientacija į suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) verslo vystymą, skystųjų energijos produktų krovos diversifikavimą, o 2041-2050 m. numatoma veiklos plėtra naujų energijos rūšių rinkoje.

„Pasaulis juda dekarbonizacijos linkme ir artimiausiais dešimtmečiais turės pereiti nuo vis dar populiaraus iškastinio kuro vartojimo energetikoje ir transporte prie kitų energijos rūšių. Šio pokyčio akivaizdoje esame pasiruošę atliepti verslo ir pramonės lūkesčius aprūpinant juos svarbiausiais energijos ištekliais bei svariai prisidėti kuriant ateitį, paremtą tvaria energetika. Sieksime būti svarbia ateities energetikos tiekimo ir vertės grandinių dalimi, sėkmingai kuriančia vertę energetikos sektoriuje, tiek užtikrinant energetinį saugumą, tiek finansinę grąžą akcininkams. Iki šiol niekas negali tiksliai pasakyti, kaip ir kokiu greičiu Europa pereis prie naujų energijos rūšių, kurios jų ar jų junginiai dominuos. Tačiau, kai tai nutiks, būsime pasiruošę ne tik teikti jų krovos ir saugojimo paslaugas, – turime ambiciją iki 2050 metų tapti Baltijos regiono naujų tvarių energijos rūšių saugojimo ir transportavimo lyderiais“, – cituojamas Darius Šilenskis, KN generalinis direktorius.

Naujoje KN strategijoje apibrėžiama, kad siekiama ilgojo laikotarpio panaudoto kapitalo grąža (ROCE) sieks apie 8% (2022 m. 4,4%). Siekiama, kad vidutinės KN įmonių grupės pajamos 2041-2050 m. laikotarpiu būtų 172 mln. eurų ir, lyginant su 2022 m., iki 2050 m. augtų 122 proce.

Vidutinė siektina KN įmonių grupės EBITDA 2041-2050 m. laikotarpiu yra 85 mln. eurų ir 2050 m. būtų 172 procentais didesnė lyginant su 2022 metais. Atitinkamai KN grupės EBITDA marža augtų nuo 45 proc. 2022 m. iki 55 proc. 2050 metais.

KN siekia išmokėti mažiausiai 5 mln. eurų dividendų kasmet, pradedant 2026 m., orientuojantis į apie 5 proc. dividendų pajamingumą. Prognozuojama, kad 2031–2050 m. laikotarpiu iš viso bus išmokėta mažiausiai 240 mln. eurų dividendų.

Daugiau dėmesio numatoma skirti produktų ir klientų portfelio diversifikacijai. Planuojama didinti biodegalų krovą, įžengti į chemijos produktų (metanolio ir kt.) saugojimo ir krovos rinką. Ir toliau maksimalus dėmesys bus skiriamas nepriekaištingam veiklos vykdymui, komerciniam ir operaciniam efektyvumui bei didesnės vertės klientams kūrimui.

SGD segmente ir toliau bus koncentruojamasi į vertės kūrimą regione bei pasaulinėje SGD rinkoje. Iki 2030 m., atsižvelgiant į rinkos paklausą, bus priimti sprendimai dėl Klaipėdos SGD terminalo išdujinimo pajėgumų plėtros bei dėl tolesnės SGD paskirstymo stoties veiklos strategijos. Palaipsniui žadama plėsti SGD verslo vystymo veiklą augančiose rinkose.

Iki 2030 m. KN sieks išplėtoti bent tris verslo galimybes, padedančias įžengti į vandenilio nešiklių krovos ir saugojimo rinką, sukurti CO2 saugojimo ir krovos verslą.

Iki 2030 m. KN planuoja iš viso investuoti apie 300 mln. eurų. Per 45% šių kapitalo investicijų iki 2030 m. bus skirtos sukurti naujų energijos rūšių krovos ir saugojimo infrastruktūrai ir kompetencijoms, didinti visų vykdomų veiklų tvarumui ir mažinti emisijoms.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This