Už kyšius neįgalumą suteikdavę buvę tarnautojai neteks ir nemažai įgyto turto

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos apeliacinis teismas, antrą kartą apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų pripažino kaltais 9 asmenis: tris dabar jau buvusius Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritorinio padalinio skyriaus vedėjus, bei šešis juos papirkusius asmenis.

Bylos dalyviai Klaipėdos apygardos teisme. Palmiros Mart nuotr.

Nuteistiesiems iš viso skirta daugiau nei 98 tūkst. Eur baudų ir taikant turto konfiskavimą – bus išieškota daugiau nei 190 tūkst. Eur turto.

Teismas, atmetęs kaltinamųjų gynėjų apeliacinius skundus, paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo dėl kyšininkavimo nuteisti du buvę NDNT Klaipėdos teritorinio padalinio skyriaus vedėjai, jiems skirtos galutinės baudos: Olgai Kulik – 34 873 Eur bauda, konfiskuoti gauti kyšiai – 2720 Eur, o Mindaugui Gyliui – 37 509 Eur bauda, konfiskuoti gauti kyšiai – 4760 Eur. Taip pat jiems atimta teisė 2 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Šioje byloje Lietuvos apeliacinis teismas paliko taikytą išplėstinį turto konfiskavimą, tačiau sumažino konfiskuotino turto dydį, ir iš O. Kulik konfiskavo daugiau nei 39 600 Eur turtą, neproporcingą teisėtoms pajamoms, esant pagrindui manyti, kad jis gautas nusikalstamu būdu, iš M. Gylio – daugiau nei 139 300 Eur turtą.

Teismas šioje byloje buvusią NDNT Klaipėdos teritorinio padalinio Dokumentų registravimo skyriaus vedėją Reginą Intienę pripažino kalta dėl prekybos poveikiu. Jai skirta galutinė 14 913 Eur bauda ir atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje 2 metus, taip pat konfiskuoti kyšiais gauti 3730 Eur.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, o jį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos (STT) pareigūnai.

STT pareigūnai nustatė, kad buvusi NDNT Klaipėdos teritorinio padalinio Dokumentų registravimo skyriaus vedėja R. Intienė, pasinaudodama pažintimis su kitais padalinio darbuotojais, pažadėjusi paveikti juos, daugiau nei 20 kartų savo ir kitų asmenų, turinčių teisę priimti sprendimus dėl darbingumo lygio arba jo termino nustatymo, naudai priėmė neteisėtą piniginį atlygį, kurio dalį kaip kyšį perduodavo buvusiems NDNT Klaipėdos teritorinio padalinio skyrių vedėjams O. Kulik ir M. Gyliui.

Taip pat teismas šioje byloje pripažino kaltais dar 6 asmenis, kurie buvo teisiami dėl prekybos poveikiu ar papirkimo, jiems skirtos galutinės baudos – po 1883 Eur. Be to, atsižvelgęs į tai, kad viena kaltinamoji pripažino savo kaltę, nuoširdžiai gailėjosi bei įvertinęs sprendimui priimti kitas reikšmingas aplinkybes, teismas ją atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

10 Comments

  1. Vilma

    Susidūriau su dviem vedėjais. Dėl sūnaus ir dėl savęs. Mane lydėjo dukra. Žmonės laukė laukiamajame ir visi drebėjo kaip čia bus. Ilgai neišėje priimti pacientų pagal laiką dukrai trūko kantrybė. Nuėjus į kabinetą kur visi susirenka atidarius duris pamatė baisų vaizdą. Visi su taurėmis, kuriose buvo svaigieji gėrimai nuo pat ryto. Ji sukėlė didelį triukšmą, net iškvietė policiją. Vienas vedėjų pabėgo visai. O kita iš karto priėmė mane. Visi kiti laukiantieji gavo kas priklauso ir dėkojo dukrai. Vienas žmogus kuris niekaip negalėjo gauti iš vis neįgalumo. ( Jam buvo reikalingos dializės) pagaliau ir jis gavo grupę. Jis ne tik dėkojo dukrai, bet ir rankas išbučiavo. Po kažkiek laiko sužinojome, kad visa „šutve” buvo pašalinta iš darbo. Džiaugiuosi, kad ir mes prisidėjome prie teisingumo nors dalelytę.

    Reply
    • alg

      Taip meluoti gali tik nelabai sveikas pilietis (ė).

  2. Angelė.

    Teko susidurti su vienu iš vedėju, kuris sėdėjo kabinete langą atsivėres, nes kabinete sklido baisus alkoholio kvapas, o pats buvo gerokai išgėres ,o dėl kyšių ėmimo, buvo vieša paslaptis, veikė tiesiog plačiu mastu, pradedant eiliniais specialistais, baigiant garsiais vedėjais,reikia tikėti, kad taip daugiau nebus, nesijaus žmonės žeminami, tie, kurie serga ir neturi lėšų kyšiams.

    Reply
  3. Anonimas

    Teko susidurti su vienu iš pamm

    Reply
  4. Jonas

    Kuriems teko eiti į komisiją – ėjo kaip į pragarą. Anksčiau, atvedė žmogų po insulto. Pasakė, skirsim 2 grupę. Palydovas: jis nekalba, vos eina. Džiaukis, kad neužrašiau 3 grupę…

    Reply
    • alg

      Grupių nėra nuo 2005 metų.

  5. Nika

    Štai ir atėjo atpildo valNda reketavo kiek tik galėjo bet nieko nepdšė

    Reply
  6. Klaipėdiškė

    Tik dabar? Tiek dešimtečių tyčiojosi iš neįgaliųjų, dalino grupes sveikiems. Šlykštynės

    Reply
  7. Hasts

    Siaubingi Vagys, gerai, kad isaiškina tokius ir gersi, kad baudžiami bus!

    Reply
    • Regina

      Tikrai,o kai reikia tikrai žmogui gauti priklausantį invalidumą,tai tiesiog yra pasityčiojama ir pasiunčia namo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Lietuvos Navalnas ar sąmokslo teorijas skleidžiantis kyšininkas?

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje pirma instancija pernai spalį Panevėžio verslininką Tomą Petrą Radiką nuteisė ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Apeliacinio Neringos kyšio bylos proceso starte - teisėjų prisiminimai apie STT

Klaipėdos apygardos teismas vis dar negali pradėti nagrinėti pas jį dėl apeliacinio skundo atkeliavusios baudžiamosios bylos, kurioje pirma instancija pernai ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Aukščiausiasis Teismas nurodė nuteisto klaipėdiečio advokato bylą nagrinėti iš naujo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje uostamiesčio advokatas Aivaras Surblys buvo nuteistas už tai, kad, pasinaudodamas pažintimis ir kita ...
2023-11-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This