Apie Jūrininkų sveikatos priežiūros centro ateitį

Politikų tribūna

Artur Truš, Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas
2023-06-15

Komentarų: 7

Naujoji Klaipėdos valdžia skeptiškai žiūri į naujo pastato Jūrininkų sveikatos priežiūros centrui statybą ir svarsto jį perkelti į Klaipėdos miesto poliklinikos arba vadinamosios trečiosios poliklinikos pastatą, kurį ketinama renovuoti.

Pirmiausia nereikia daryti skubotų sprendimų, o mero komanda turėtų pasikalbėti su ekspertais, gydymo įstaigų vadovais ir personalu. Nes tik tie žmonės, kurie kasdien dirba sveikatos priežiūros įstaigose, geriausiai mato, jaučia, žino ir supranta situaciją. Reikia girdėti profesionalų balsus. O, mano žiniomis, miesto medikų bendruomenė nepalaikytų „persikėlimo“ į seną, šiuolaikinei medicinai nepritaikytą, sovietmečio pastatą, kuris greičiausiai būtų renovuojamas tik iš išorės.

Antra, reikia labai pamatuotai vertinti, ar senieji pastatai apskritai yra tinkami renovacijai ir kiek senasis pastatas dar gali tarnauti visuomenės poreikiams. Juk būtų labai netoliaregiška, jeigu renovuotą pastatą po 20 metų tektų griauti, nes jis tapo avarinės būklės dėl, pavyzdžiui, pamatų skilimo ar sienų konstrukcijų neatlaikymo. Todėl architektai, projektuotojai turi pateikti ekspertinį įvertinimą dėl kiekvieno seno renovuojamo pastato.

Trečia, būtina įvertinti ir žmogiškąjį faktorių. Žmonės, kurie daugelį metų dirbo ar lankėsi vienoje vietoje, prie jos priprato, bus pasipiktinę nauja vieta. Reikia įvertinti, ar jungiant dvi atskiras institucijas, nepadaugės administracinis aparatas, kas galimai turės įtakos paslaugų prieinamumui – ar nereikės žmonėms laukti vizito pas gydytoją dar ilgiau?

Jeigu jau teigiama, kad miesto biudžete nėra lėšų naujam poliklinikos pastatui statyti (dėl to turiu abejonių), atidžiai išnagrinėkime kitas alternatyvas. Nejaugi mieste negalime surasti kitų pastatų, kurie yra naujesnio tipo ir juos būtų galima renovuoti mažesnėmis sąnaudomis. Tokiu būdu, nereikėtų centralizuoti atskirai veikiančių dviejų gydymo įstaigų.

Tokiam projektui finansuoti dalį lėšų būtų galima ieškoti ir iš kitų šaltinių. Tiek valstybės biudžeto pagalba, tiek ES lėšomis finansuojami medicinos inovaciniai projektai. Tam reikalui reikėtų parengti profesionalų investicinį projektą ir išnaudoti aplink mus esančias galimybes.

Pagaliau, jeigu netenkina dabartinė projekto kaina, galima būtų skelbti naują konkursą, sugriežtinant jo sąlygas, numatant atskirą konkurso komisiją ir sisteminę kontrolę. Didelė tikimybė, kad šie veiksmai atpigintų statybos darbų kainą.

Rasti teisingiausią sprendimą visada galima, tik tam reikia daugiau kompetencijos bei ryžto.

7 Comments

  1. A

    Tenka tik apgailestauti, kad mero pasisakymai kardinaliai priešingi jo rinkiminiams postulatams. Iš esmės gal paskaičiuokime kiek naujų pastatų per pvz pastaruosius 20 metų buvo pastatyta visuomenės poreikiams tenkinti. Vis dar statoma viena mokykla? Keliuose vaikų darželiuose priklijuoti kontenerio tipo priestatėliai ? Rekonstruojamas muzikinis? Viskas. Gal klystu? Dar gerai, kad vadinama respublikinė ligoninė “ aptampyta” . Visos kitos vadinamos “ valdiškos” gydymo įstaigos / ligoninės/poliklinikos vis labiau primena vietas tinkamas siaubo filmams.
    Tiek pacientui, tiek gydytojui prastos sąlygos.
    Gerai, kad gerb. Artūras kelia klausimą.
    Juolab projektas yra. Lengviau nerasti pinigų. Sunkiau pasukti galvą ir rasti. Laikas ir Klaipėdoje gerbti medikus ir pacientus.

    Reply
  2. Linas

    Nieko nuostabaus, kad tokias nesąmones šneka naujas meras. Čia tas pats žmogus siūlė „padidinti” parkavimo vietų skaičių papilstant skaldos, ten kur yra vietos. Ir nesvarbu, kad tai kolkas tokiems darbams reikalingas statybos leidimas, projektas…
    O bet koks bent kiek mastantis ir suprantantis statybų procesą adekvačiai atsakys, kad seno pastato renovacija-rekonstrukcija VISADA bus brangesnė nei naujo pastato statyba. Bet kur tau, naujas meras juk žino kaip galima be leidimų vykdyti statybos darbus….

    Reply
  3. Česlovas

    Protingas straipsnis! Reikia ieškoti teisingo sprendimo, o ne sugrūsti dvi poliklinikas į griūvantį pastatą!

    Reply
  4. Cirkininkas autorius

    Pats painiojasi rašydamas: žmonės pripratę prie vietos bus pasipiktinę nauja vieta..,?, o čia dar geriau: reikia sugriežtinti konkurso sąlygas, tai atpigs??O šitas išvis geras: sujungus dvi įstaigas padidės administracinis aparatas???

    Reply
    • Cirkininkui

      Su teksto suvokimu Jums sunku 🙂 Bandykite dar kartą. Sako kartojimas, visų mokslų motina 🙂

  5. AP

    puikiai išsakyta nuomonė.
    įdomu būtų išgirsti specialistų, ten dirbančių ir gyventojų nuomonę.
    kodėl visi tyli? bijo naujos valdžios? hello!!
    tarybos nariai vėl suspaudys mygtukus, taip kaip lieps „galva”? na pamatysim per miesto tarybos posėdį.

    Reply
  6. Lina

    Kad visi politikai taip mąstytų …. Klaipėda jau senai būtų toliau pažengusi. Arturai, pritariu Jums!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūreivystės mokykloje - tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje (LAJM) vyko tarptautinė mokslinė praktinė konferencija „MARITIME, OFFSHORE ENERGY and PORT LOGISTICS (MOEPL 2024)”. Joje savo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politinė reklama

Klaipėdos kultūros tuštėjimo metas

Klaipėda visais laikais garsėjo kaip neužšąlantis kultūros uostas. Vieta, kur jūros nevaržoma galia ir grožis išlaisvina žmogaus mintis ir suteikia ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This