KU mokslininkų darbai – Vilniaus „Kultūros naktyje”

Švietimas

Penktadienį, birželio 16-ąją, Vilniuje šurmuliuosiančioje „Kultūros naktyje“ Klaipėdos universitete (KU) kuriamas biotechnologijas naftos teršalams jūros vandenyje neutralizuoti pristatys uostamiesčio mokslininkų komanda – dr. Tatjana Paulauskienė ir dr. Žilvinas Kryževičius.

KU nuotr.

KU mokslininkę, atžalinės įmonės MB „Inobiostar” įkūrėją T. Paulauskienę, neseniai apdovanotą prezidento Valdo Adamkaus gamtosaugine premija, ir jos kolegas „Kultūros naktyje“ reprezentuoti Lietuvos mokslą pakvietė Valstybės pažinimo centras, visuomenei siekiantis atskleisti ateities Lietuvos paveikslą. KU mokslininkų išradimas pristatomas kaip ateities Lietuva ekologijos srityje.

KU atstovai ir jų demonstracinė laboratorija įsikurs Prezidentūros kiemelyje (S. Daukanto a. 3). Čia atėjusieji turės galimybę susipažinti su KU kuriamomis inovacijomis naftos teršalų valymui jūroje bei uosto akvatorijoje, pabendrauti su technologijas plėtojančiais mokslininkais, pamatyti ir įsitikinti, kaip veikia aerogelis (iš popieriaus atliekų pagamintas sorbentas) ar biotechnologija, kurios pagrindas kitas gamtinis sorbentas – šiaudai su naftą skaidančiais mikroorganizmais. KU mokslininkų sprendimai, dar einantys išradimų komercinimo kelią, neretai pristatomi kaip revoliuciniai, kursiantys esminius pokyčius naftos taršos suvaldymo technologijų rinkoje.

T. Paulauskienė džiaugiasi galimybe kuriamas inovacijas pristatyti įvairiai populiaraus kultūrinio renginio publikai.

„Džiaugiuosi galėdama prisidėti prie ES ir KU skatinamos atviro mokslo politikos (angl. The EU‘s Open Science Policy) įgyvendinimo, kai visuomenė ne tik gali susipažinti su Universitete kuriamomis inovacijomis, bet savo patirtimi ir įžvalgomis gali prisidėti prie jų kūrimo. Dalyvaudami tokio pobūdžio renginiuose siekiame įtraukti piliečius, pilietinės visuomenės organizacijas ir galutinius vartotojus į kūrimo (angl. co-creation) procesus bei skatinti atsakingus mokslinius tyrimus ir inovacijas. Praėjusiais metais dalyvaudami Žaliųjų idėjų festivalyje pastebėjome, kad lankytojai yra smalsūs, su jais įdomu diskutuoti, keistis žiniomis ir patirtimis. Buvo labai smagu matyti šeimas su mažais vaikais, atsakyti į jiems kylančius įvairaus sudėtingumo klausimus. Tikiu, kad ir „Kultūros naktis“ mums visiems atneš naujų įspūdžių ir patirčių“,– sakė KU mokslininkė.

Valstybės pažinimo centro iniciatyva „Ateities Lietuva“ ir joje įkurdinta KU mokslininkų laboratorija lankytojams bus atvira birželio 16 d., penktadienį, nuo 18 iki 24 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This