Kretingos šilumininkų drama: fantastinė literatūra ar šmeižtas, psichologinis spaudimas ir pasityčiojimas? (atnaujinta)

Svarbu, Temos

Buvusio Neringos ir Klaipėdos savivaldybių bendrovių „Neringos vanduo” ir „Gatvių apšvietimo” direktoriaus Dangero Aleksandrovo karjera Kretingos rajono savivaldybės valdomoje UAB „Kretingos šilumos tinklai” (KŠT) truko neilgai. Įmonės vadovas Dainius Budrys atleido D. Aleksandrovą, su kuriuo jį sieja sena pažintis, dėl esą nepatenkinamų bandomojo laikotarpio rezultatų.

Pats D. Aleksandrovas tikina, jog patyrė psichologinį smurtą ir galiausiai prastus rezultatus demonstruojančios įmonės vadovas nusprendė jį padaryti atpirkimo ožiu. Ir į Darbo ginčų komisiją, ir į Kretingos rajono vadovus kreipęsis vyras taip pat tvirtina, jog D. Budrys yra visiškai nekompetentingas ir konkursą pernai laimėjo tik jam padedant pasiruošti bei savo ryšių dėka.

Tuo metu KŠT vadovas sako norintis susilaikyti nuo komentarų, kol nėra baigtas darbo ginčas, tačiau jam metamus kaltinimus dėl kompetencijos ir konkurso laimėjimo aplinkybių vadina fantastinės literatūros kūrinį primenančiu rašiniu.

KŠT akcijų valdytoju esantis Kretingos meras Antanas Kalnius savo ruožtu teigia, jog jau kreipėsi į D. Budrį dėl išsamių paaiškinimų pateikimo ir juos gavus bus sprendžiama, ką daryti toliau.

Dangeras Aleksandrovas ir Dainius Budrys. Martyno Vainoriaus ir „Facebook” nuotr.

Įveikė dešimt pretendentų

„Atvira Klaipėda” buvo rašiusi, kad KŠT komercijos vadovu D. Aleksandrovas pradėjo dirbti balandžio pabaigoje. D. Budrys tada teigė, kad nors pažintis su D. Aleksandrovu jį sieja nuo studijų laikų, tačiau konkurse sėkmė pastarąjį aplankė tik dėl kompetencijos.

„Iš viso konkurse dalyvavo per 10 pretendentų. Iš jų atrankos komisija geriausiai įvertino penkis, su kuriais ir vyko pokalbiai. Jų metu pagal tą pačią atrankos komisijos pateiktą matricą buvo uždavinėjami vienodi klausimai. Tai patvirtina garso įrašai. Buvo dar vienas labai stiprus kandidatas, tačiau jo finansiniai lūkesčiai buvo dvigubai didesni nei mes galime leisti”, – sakė D. Budrys.

Jis tada tikino, kad su D. Aleksandrovu aptarė ir garsiai nuskambėjusios Neringos istorijos klausimą. Žinia, „Neringos vanduo” yra pateikusi ieškinį teismui ir prašo priteisti iš D. Aleksandrovo pinigų už neva negrąžintą įmonės turtą. O pagal gautą Neringos savivaldybės administracijos pareiškimą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės turto pasisavinimo bei piktnaudžiavimo siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos. Tačiau balandžio pradžioje jokie įtarimai niekam dar nebuvo pareikšti.

D. Budrys tada pabrėžė, kad dėl D. Aleksandrovo tinkamumo eiti tokias pareigas buvo gauta teigiama STT pažyma.

Savo ruožtu Kretingos meras A. Kalnius „Atvirai Klaipėdai” tada sakė, jog toks įmonės vadovo sprendimas jį labai liūdina. Esą ar tikrai reikėjo taip skubėti, kol nėra galutinių išvadų dėl Neringos istorijos. Meras tikino, kad jau artimiausiu metu šauks įmonės valdybos posėdį ir vienas iš jo klausimų bus būtent šis paskyrimas.

Laiške dėsto įdomias mintis

Praėjusios savaitės pabaigoje „Atvirą Klaipėdą” pasiekė D. Aleksandrovo laiškas, skirtas Kretingos savivaldybės vadovams. Jame jis informuoja, kad nuo birželio 9 dienos yra atleidžiamas iš pareigų, tad greta savo teisių gynimo dar jaučia moralinę pareigą pasakyti tiesą, „kaip tampama savivaldybės įmonių direktoriais ir ką tokie direktoriai išdarinėja”.

D. Aleksandrovas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad rašė tokį laišką ir sakė ketinantis viešinti jame minimus faktus, nes jaučiasi įžeistas ir pažemintas po to, kai buvo apkaltintas nekompetencija asmens, kuris pats esąs visiškai nekompetentingas.

Pasak jau buvusio KŠT komercijos vadovo, į savo elektroninį paštą pranešimą, kad atleidžiamas iš pareigų, jis gavo birželio 6-osios vakare, po to, kai tądien išsiuntė prašymą išleisti jį į tėvystės atostogas iki vaikui sukaks dveji metai. Sprendimas dėl atleidimo buvo priimtas, kai jis dar turėjo gydytojo išduotą nedarbingumo pažymėjimą.

„Aš atleidžiamas, nes mano kompetencija per žema ir aš neatlieku kažkokių darbų. <…> Tokį Dainiaus Budrio veiksmą vertinu kaip asmeninį įžeidimą, nes mano kompetencija daug kartų viršija jo paties kompetenciją. Mane yra kaltinę ir kaltina visokiais nebūtais dalykais, bet kad būtų metami kaltinimai dėl kompetencijos stokos, tai jau man nauja patirtis. <…> Taip pat svarbu pažymėti, kad man dar dirbant UAB „Neringos vanduo“ tiek D. Budrys, tiek valdybos pirmininkas Vaidotas Balynas primygtinai siūlė man pereiti dirbti į UAB „Kretingos šilumos tinklai“. Paskelbus atranką į komercijos vadovo poziciją D. Budrys primygtinai siūlė man teikti dokumentus į vykdomą atranką. Todėl kaltinimai dėl nekompetencijos ir motyvacijos trūkumų yra ne tik šmeižtas, bet ir pasityčiojimas iš manęs kaip profesionalaus vadovo. <…> Man laimėjus atranką komercijos vadovo pareigoms ir D. Budriui gavus Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymą, jis pats primygtinai prašė, kad kuo greičiau pradėčiau darbą. <…> Jis mane 2023-04-16 (sekmadienį) 21.55 val. primygtinai spaudžia kuo greičiau pradėti darbą (pridedu Signal žinutes). Konkrečiau jis mane spaudžia atvykti į darbą 2023-04-16 (sekmadienį) 10.00, 16.23, 16.28 val.. Man nepradėjus darbo 2023-04-17 (pirmadienį), jis ir toliau mane spaudžia skambučiais 08.35, 12.30, 16.12, 17.18 val., kol аš išreiškiu sutikimą pradėti darbą nuo 2023-04-18”, – rašo D. Aleksandrovas.

Dangero Aleksandrovo laiško priedas

Pasak jo, D. Budrys net neklausė apie vykstančius teisminius ginčus su „Neringos vandenimis”, o apie ikiteisminį tyrimą jis to metu dar nežinojęs. D. Aleksandrovas tikina apie šią aplinkybę sužinojo tik gerokai vėliau, bet dabar daugiau detalių negalintis atskleisti iki bus baigtas toks tyrimas.

„Po to, kai D. Budrio vadovo kėdė dėl įmonės nuostolingos veiklos pradėjo braškėti, jis nutarė mane padaryti atpirkimo ožiu”, – rašo D. Aleksandrovas.

Jis tikina, kad iš D. Budrio darbe patyrė įvairiai pasireiškusį psichologinį smurtą, o galiausiai sulaukė pasiūlymo rašyti prašymą išeiti iš darbo savo noru.

„Savo spaudimą išeiti iš darbo savo noru jis motyvavo, kad mano personalija netinka Kretingos rajono merui. Tą pačią motyvaciją išsakė ir valdybos pirmininkas V. Balynas paskambinęs man 2023-05-11 ir psichologiškai spausdamas išeiti iš darbo savo noru (pridedu Signal žinutės nuotrauką). Tačiau man pabendravus su Kretingos rajono meru, šis nustebo tokia D. Budrio ir V. Balyno išsakyta pozicija ir patikino mane, kad neturi jokių priekaištų mano personalijai”, – rašo D. Aleksandrovas.

Dangero Aleksandrovo laiško priedas

Jis išvardino ir darbus, kuriuos esą nuveikė po oficialios darbo KŠT pradžios, bei pridėjo el. laiškų kopijas su atitinkamu susirašinėjimu. D. Aleksandrovo nuomone, jis per savo trumpą darbą bendrovėje padarė daugiau darbų nei D. Budrys per pusę metų.

Buvęs KŠT komercijos vadovas tvirtina, jog susiklosčius tokiai situacijai su rajono vadovais nusprendė pasidalinti ir informacija, kaip D. Budrys tapo KŠT vadovu. Esą būtent jis rengė D. Budriui CV, atliko trejų metų KŠT veiklos analizę ir parengė jo kaip potencialaus vadovo programą bei prezentaciją, teikė nuolatinės konsultacijos įmonės valdymo klausimais. Atitinkamus savo teiginius jis grindžia pridėtais elektroninių laiškų vaizdais.

D. Aleksandrovo įsitikinimu, D. Budrys KŠT vadovu tapo tik dėl to, valdybos nariai V. Balynas, Titas Sereika ir valdybai pirmininkavusi Rūta Jokubauskienė „autostradoje susitarę „prastūmė“ jį į direktoriaus postą”.

„Tik va bėda, kad kvailai kandidatas nepasirodytų per atranką, reikėjo profesionalaus vadovo pagalbos (kad net CV surašytų). Tada ir V. Balynas prašė mano pagalbos”, – aštriai dėsto D. Aleksandrovas.

Pasak jo, KŠT dirba daug gerų žmonių, tad jis jaučia moralinę pareiga prieš juos bent jau viešai pasakyti tiesą, kaip tampama savivaldybės įmonių direktoriais ir ką tokie direktoriai išdarinėja.

D. Aleksandrovas sakė jau pateikęs skundą Darbo ginčų komisijai, kad ši pripažintų jo atleidimą iš darbo neteisėtu. Jau yra paskirta ir ginčo nagrinėjimo data.

Vadina fantazijomis ir stebisi „dovana”

D. Budrys „Atvirai Klaipėdai” sakė jau girdėjęs apie tokį D. Aleksandrovo raštą, kuris jam primena „fantastinės literatūros knygutę”.

„Atrodo, kad žmogų šiek tiek pažinojau, bet pasirodo, kad nelabai”, – sakė KŠT vadovas.

Jis sakė nenorintis komentuoti detalių, kol tebevyksta darbo ginčas.

„Google Street View” nuotr.

KŠT valdybos narys V. Balynas sakė irgi girdėjęs apie tokį D. Aleksandrovo kreipimąsi, bet jo jam neteko skaityti.

„Sunkiai galiu įsivaizduoti, kaip valdybos narys galėtų daryti spaudimą, kai valdybos funkcijos darbo santykių srityje yra labai ribotos. Gal yra šiek tiek problemų su adekvačiu pasaulio suvokimu? Po to, kai jūsų portale pasirodė informacija apie istoriją buvusioje Dangero Aleksandrovo darbovietėje, valdyba paprašė papildomos informacijos ir iš atrankos agentūros, kuri dar kartą patvirtino, kad tai buvo vienas geriausių kandidatų, ir vadovo vertinimo, nes informacija buvo neeilinė. Posėdyje dalyvavo ir pats Dangeras Aleksandrovas. Nepaisant jo pareiškimo, kad esame galbūt angažuoti, buvo pateikti atsakymai, kad visi kaltinimai jam yra metami dėl atskleistos korupcijos Neringoje. Esą istorija pasibaigusi. Tačiau vėliau visgi paaiškėjo, kad taip nėra, kad yra byla. Ar toks valdybos domėjimasis gali būti psichologinis spaudimas? Yra posėdžio įrašas, jei ką, atitinkamos institucijos gali pasiklausyti ir padaryti išvadas”, – sakė V. Balynas.

D. Aleksandrovo versiją apie siekį D. Budrį paskirti KŠT vadovu ir prašymus jam padėti pasiruošti pašnekovas įvardino vienu žodžiu: „stipru”.

„Žinoma, kad su kitais valdybos nariais kalbėjomės apie vadovo paskyrimą, tačiau to nereikia daryti autostradoje. Posėdžiai vykdavo arba įmonėje, arba nuotoliniu būdu. Akivaizdu, kad egzistuoja rimtas disonansas tarp to, kokį įvaizdį žmogus sukuria kalbėdamas, pateikdamas atsakymus į visus klausimus, ir kas yra realybėje. Labai laki fantazija, o jei dar pridėti vadovo paminėtą faktą, kad išeinanti įmonėje buvo palikti kažkokie kruvini skudurai…”, – sakė V. Balynas.

D. Budrys, paklaustas, apie kokius kruvinus skudurus kalba valdybos narys, sakė, jog D. Aleksandrovas išeidamas iš darbo buvo palikęs neaiškų paketą su užrašu „Dainiui”.

„Kartu su kolegomis išpakavome, tai buvo lyg drabužis su raudonomis dėmėmis. Atrodo kaip perspėjimas ar grasinimas”, – sakė KŠT vadovas, pranešęs apie tai ir policijai.

Tuo metu pats D. Aleksandrovas „Atvirai Klaipėdai” paaiškino, jog D. Budrys, jo nuomone, elgiasi kaip boba, todėl nusprendė išeidamas pastarajam padovanoti už porą eurų pigių drabužių parduotuvėje nupirktą sijoną.

Klausimų dėl D. Budrio visgi buvo

Jau buvusi KŠT valdybos pirmininkė Rūta Jakubauskienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog svarstant D. Budrio kandidatūrą nebuvo jokių įtarimų dėl jo kompetencijos.

„Nebuvo nė vieno valdybos nario, kuris prieštarautų”, – teigė ji.

Tačiau Registrų centrui pateiktame KŠT valdybos protokole nurodyta, kad paskiriant vadovą nedalyvavo tuometinis mažojo akcininko – 24,1 % akcijų valdančios AB „Klaipėdos energija” – generalinis direktorius Antanas Katinas.

Visgi, anot R. Jakubauskienės, yra įrodymų, kad tokiam sprendimui anksčiau pritarė ir Antanas Katinas.

Tuo metu pastarasis „Atvirai Klaipėdai” sakė kėlęs klausimus ir abejones, ar D. Budrys iš tiesų atitiko konkurso reikalavimus turėti ne mažesnę kaip 5 metų sėkmingo vadovaujamo darbo patirtį ir būti ne mažesnės kaip 25 darbuotojus turinčios įmonės, jos departamento ar filialo vadovu. Kiti valdybos nariai esą buvo įsitikinę, kad D. Budrys atitinka šias sąlygas.

Beje, tiek R. Jakubauskienės, tiek V. Balyno dosjė yra darbas „Lietuvos geležinkelių” įmonėse, o D. Budrys vadovavo „Lietuvos geležinkelių“ antrinei įmonei „Rail Baltica statyba“. Tačiau tiek R. Jakubauskienė, tiek V. Balynas tvirtino, kad tai neturėjo jokios įtakos jų sprendimui dėl D. Budrio paskyrimo KŠT vadovu.

„Labai stipriai prasilenkė mūsų darbo laikotarpiai geležinkeliuose”, – sakė R. Jakubauskienė.

„Lietuvos geležinkeliuose” dirbau su 10 000 žmonių, visa tai yra deklaruota. Apie porą metų buvau valdybos nariu, o Dainius Budrys buvo vienos iš įmonių vadovu. Praėjo tikriausiai apie dešimt metų. Ką galima iš to išspausti? Matyt, fantazijos reikalas”, – sakė V. Balynas.

Meras laukia paaiškinimų

Kretingos meras A. Kalnius „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog jau praėjusią savaitę, po to, kai buvo gautas D. Aleksandrovo laiškas, kreiptasi į D. Budrį, kad šis pateiktų išsamius paaiškinimus dėl nurodomų aplinkybių ir teiginių.

Antanas Kalnius. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Gavus iš direktoriaus raštinius paaiškinimus bus sprendžiama dėl galimų tolesnių veiksmų”, – sakė meras.

Jis patvirtino, jog buvo kalbėjęsis su D. Aleksandrovu.

„Į visus telefono skambučius atsakau arba perskambinu. Skambino ir Dangeras Aleksandrovas. Jis išsakė savo pastebėjimus, aš jokių asmeniškumų jo atžvilgiu neturiu. Yra tik kiti niuansai – ar iš tiesų tokių finansinių problemų turinčiai įmonei reikia jas spręsti priimant naujus vadovus”, – sakė A. Kalnius.

ATNAUJINTA. 

Sulaukė grasinimų

Jau po publikacijos pasirodymo, antradienio vakarą D. Aleksandrovas pasidalino žinia, jog sulaukė grasinančio skambučio iš numerio, kuris nerodomas.

„Paskambinęs vyras rusiškai pareiškė, jog taip yra negerai, Dangerai, tau blogai baigsis”, – sakė D. Aleksandrovas.

Pašnekovo teigimu, jis dėl šio grasinimo kreipsis į policiją.

13 Comments

  1. Kretinga

    yra pasaulio bamba. Juokas per ašaras – kostiumuoti, iškalbingi, turintys ryšių valstybės tratintojai, stulpų apšvietėjai, rajono „vandenų” šefai, apie vandens tekėjimą suprantantys tik kaip apie pinigų tekėjimą, aiškinasi kuris yra kietesnis vadovas!!! Bet čia yra Lietuva, valdininkų kompetencija nulis, o paklausk kas yra Pitagoro teorema, pasakys, kad yra žeminamas.

    Reply
  2. Čia stipru

    Toks Budrys kuris geležinkeliuose nusivažiavo ,iš pirtininko paliko šilumininku ir dar kokiu -generaliniu,ne tik ,kad kompetencijos neturi,bet ir gėdos su sažine nerasta pas tą Tamošiūną :[

    Reply
  3. Lidija

    Nu rimtai veikia , net savo draugus pakiša, nebeturi visai nei garbės nei sąžinės, bet kažkoks paradoksas, prisidirbo visur kur tik buvo bet vistiek randa naujų šiltų vietelių. Kiek galima. Nejau negalima pasimokyti iš kitų klaidų. Bet gal tikrai nepakeičiamas vadovas?
    Geras specialistas? Tik taip apie save kalba jis pats. Čia jau liga. Kai kiti sako tai gali patikėti, nors nesu to girdėjusi. Kaip pats, tai baisi liga.

    Reply
  4. Cha cha

    Nu kažkokia Santa Barbara 🙂

    Reply
  5. bet kaip visi

    rinktiniai didžiausių skandalų herojai Kretingoj nusėdo. Reiks pranciškonams mišias užsakyt nuo piktų dvasių nekitaip

    Reply
  6. Vietinis

    Meras parodei visiems po rinkimu kad yra karalius. Kažkas jau minėjo kad lazda turi du galus. Labai didele arogancija ir noras valdyti, nesvarbu kaip. Kad tik saviems butu gerai.

    Reply
  7. Jons

    Dangeras išpašolvonintas jau iš trečios savivaldybės įmonės, berods, per trejus metus. Tiesiog wow! O lydintys cirkai kažkas įspūdingo. Kas sekantys pakibs?

    Reply
  8. Vietinis 2

    Kai kurie atsakingi galėtų atkreipti dėmesį kaip giminės arba artimi vietos valdžiai įdarbinti Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centre ir kokie atlyginimai, o rėkia nėra iš jo kelti seniesiems gydytojams algų.

    Reply
  9. Vietinis

    Kas gali paneigti, kad cia nera eiline mero intriga. Jis visur keičia direktorius, nesvarbu kad ir gerai dirba. Pats i darba priima neaiškios reputacijos direktorius. Del Kretingos muziejaus net du kartus buvo rengiamas konkursas, kad tik prakištiu kazkoki svetimšali. Nors yra gerai ir norinčiu dirbti savame mieste. Butu gerai kad Atvira Klaipėda pasidomėtu kaip vyksta konkursai i savivaldybes imoniu direktoriu pareigas.

    Reply
  10. Jooo...

    Nė imei sto rublei, no imei sto druzei, nė imei sto druzei, no imei odnu nagluju rož !!!

    Reply
  11. Lazda turi du galus

    Pasirodo, kad lazda tikrai turi du galus. Pagaliau D.Aleksandrovui teko patirti jo darbuotojams taikytas ,,vadovavimo” metodikas: patyčias, prichologinį smurtą, protekcijas. Ir tu matai, nepatiko????? O dar iš ilgamečio draugo. Na turėjo būti labai nemalonu. Tik tokias jo ,, vadovavimo” metodikas išbandę darbuotojai per laikraščius ir per teismus teisybės neieškojo. O gal be reikalo????

    Reply
  12. Jei būčiau Kretingos meru

    VISUS skandalo dalyvius išpašolvoninčiau iš pareigų . Visus , nes ” nagus ” prikišo visi . Vieni priimant , kiti … Valomės , ponai , valomės . Reputacija ! Pagarba ! Nebeegzistuoja ?

    Reply
  13. Apie purvina politika

    Apie Aleksandrova viskas aišku, žmogus negali nevadovauti ir jis išbandys visus galimus konkursus į šiltas vietas …
    Na bet ką tas močiučių kybintojas, linksmybea mėgstantis, doros, geros mokyklos nebaigęs dorai berniukas veikia tokiame svarbiame poste??????
    Kai aš skaitau kokios kompetencijos reikalingos, kad įsidarbinti nors ir pačią žemiausią biurokratinį postą. Gali būti baigęs gera aukštąjį, bet reikalavimų vistiek neatitiksi …o čia Kretingos vandenų generalinis!!!!!!
    Ble, jūs rimtai??????

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This