Žygio per Europos pakrantes dalyviai prisistatė Klaipėdoje

Aplinkosauga
Avatar photoAtvira Klaipėda
2023-06-20

„Traversing European Coastlines” (TREC/ „Žygis per Europos pakrantes”) – pirmoji visos Europos tarpdisciplininė ekspedicija, kurios tikslas – įvairiais lygmenimis, nuo molekulių iki bendruomenių, tirti pakrančių ekosistemas ir jų reakciją į aplinką.

Europos molekulinės biologijos laboratorijos (EMBL) kartu su Taros vandenyno fondu, Taros vandenynų konsorciumu ir Europos jūrų biologijos išteklių centru (EJBIC)m vadovaujama TREC, jungia daugiau kaip 150 mokslinių tyrimų grupių iš daugiau kaip 70-ies institucijų 29-iose Europos šalyse.

Birželio 18-21 dienomis ekspedicija sustojo Klaipėdoje, kur jos dalyvius priėmė Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutas. Klaipėda – 10-oji stotelė ekspedicijos maršrute.

Antradienį ekspedicijos dalyviai susitiko su Lietuvos žiniasklaidos atstovais ir pristatė savo misiją. Pristatyme dalyvavo Valerie Maier, ekspedicijos koordinatorė, Severin Belle, mokslininkas, Tina Enders, mokslininkė, Zita Rasuolė Gasiūnaitė, KU Jūros tyrimų instituto direktorė, Marija Kataržytė, KU Jūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja.

Mokslo projektas jungia sausumoje ir jūroje vykdomas ekspedicijas palei visą Europos pakrantę: Lietuvos teritorijoje mėginiai taip pat imami ir sausumoje, ir jūroje. Visose vietose, kur EMBL komanda su bendradarbiais ir mobiliąja laboratorija ima dirvožemio, nuosėdų ir seklaus vandens mėginius, tą pačią dieną škuna „Tara” ima mėginius iš gretimų jūros ekosistemų.

Visą Europą apimantis projektas sąlygoja, kad mėginiai bus imami standartizuotai. Dėl to duomenis bus galima lyginti. TREC remiasi EMBL, Taros ir EJBIC teikiamais ištekliais, infrastruktūra, žiniomis ir patirtimi, taip pat plačiu Europos partnerinių institucijų, tokių, kaip Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutas, tinklu.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Vietoj universiteto pastato - prekyba ir butai

Klaipėdos universiteto pastatų kompleksą Minijos g. 153, parduotą už 1,73 mln. eurų, šiuo metu dalimis valdo keletas savininkų. Anksčiau viena ...
2024-05-23
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This