Kitąmet planuojama „Independence“ apžiūra sausajame doke

Uostas ir jūra

2024-aisiais, prieš perimant SGD terminalo laivą-saugyklą „Independence“ AB „Klaipėdos nafta“ (KN) nuosavybėn numatoma jo apžiūra ir remontas sausajame doke.

Kadangi laivo-saugyklos ,,Independence“ dydžiui reikalingas didelis dokas, kurio Klaipėdoje ir gretimuose uostuose nėra, apžiūrai laivas bus nukreipiamas į vieno iš pietvakarių Europos uostų laivų remonto dirbtuves. Apžiūros sausuosiuose dokuose laivams su išdujinimo įranga (FSRU) Europoje paprastai vyksta Prancūzijos, Ispanijos ar Portugalijos uostų laivų remonto įmonėse. Kur tiksliai bus nukreipiamas „Independence“ paaiškės rudenį, bendrai sutarus esamam laivo-saugyklos savininkui „Hoegh LNG“ ir KN.

„Independence“ Pietų Korėjos laivų statyklos „Hyundai Heavy Industries Co Ltd“ doke. Martyno Vainoriaus nuotr.

Atliekant „Independence“ apžiūrą sausajame doke planuojama atnaujinti antikorozinę „Independence“ korpuso dangą, atlikti kitus periodinio aptarnavimo darbus.

„Skaičiuojame, kad nuo SGD terminalo veiklos pradžios terminalas išdujino ir patiekė į rinką apie 12 mlrd. kub. m. dujų, aprūpindamas dujomis vartotojus Lietuvoje ir regione. Vien per pastaruosius metus SGD terminalas dirba beveik maksimaliu išdujinimo pajėgumu. Tad patikima tokios strateginės infrastruktūros veikla, atitinkamai ir aukščiausio lygio techninė priežiūra – mūsų prioritetas. Nuodugni laivo-saugyklos apžiūra prieš jį perimant KN nuosavybėn, prisidės prie to, kad ir ateityje užtikrintume sklandų dujų tiekimą klientams Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse“, – pranešime cituojamas KN komercijos direktorius Mindaugas Navikas.

Skaičiuojama, kad „Independence“ reiso trukmė į ir iš doko gali trukti apie 12 dienų, o remonto darbams numatyta apie 25 dienos. Atsižvelgiant į kelionės trukmę bei su tuo susijusius būtinus darbus, preliminariai numatoma, kad FSRU „Independence“ išdujinimo nevykdys 2024 m. gegužės 1 – birželio 13 dienomis. Kartu su Baltijos – Suomijos perdavimo sistemos operatoriais šis terminalo neprieinamumo periodas buvo įvertintas ruošiant bendrą 2023 m. spalio – 2024 m. gruodžio mėn. apimantį konsoliduotą remonto darbų planą Baltijos – Suomijos regionui.

Kol „Independence“ išdujinimo nevykdys, Lietuva gamtinėmis dujomis apsirūpins per Lietuvos-Lenkijos dujotiekių jungtį GIPL ir iš Inčukalnio gamtinių dujų saugyklos Latvijoje. Apie planuojamus terminus yra informuoti rinkos dalyviai ir Klaipėdos SGD terminalo klientai.

2012 m. Lietuvai priimant sprendimą dėl laivo-saugyklos su išdujinimo įrenginiu, „Independence“ buvo vos penktasis statomas tokio tipo įrenginys pasaulyje. „Independence“ statyba vyko Pietų Korėjos laivų statykloje „Hyundai Heavy Industries Co Ltd“. 2014 m. spalio 27 d. ryte SGD laivas prisišvartavo Klaipėdos uoste prie krantinių ties Kiaulės Nugaros sala. Planiniai laivo-saugyklos priežiūros ir remonto darbai vykdomi kasmet pavasarį ir rudenį, tačiau apžiūros sausajame doke iki šiol daryta nebuvo.

Jau skelbta, kad laivo išpirkimo kaina sieks 153,5 mln. JAV dolerių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos SGD terminale - išskirtinė operacija

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad jos valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje vyko neeilinė perkovos operacija: iš ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This