XXIX Klaipėdos pilies džiazo festivalis: liko paskutinė diena

Fotoreportažai, Kultūra

Ketvirtadienį Klaipėdos Teatro aikštėje prasidėjęs XXIX Klaipėdos pilies džiazo festivalis priartėjo prie finalo.

„Orą užsakėme tobulą! Kainavo tai kainavo. Tik pirma festivalio diena, o pilnutėlė Teatro aikštė jau linguoja ir šoka džiazo ritmu. Tai kas bus toliau?”, – juokaudama sako Klaipėdos džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė.

Vakaro programą pradėjo septynių vyrukų ansamblis, Klaipėdos universiteto Džiazo muzikos katedros absolventai „Old City Band“. Prieš prasidedant antrajam, svečių iš Sakartvelo pasirodymui, scenoje visus pasveikinti atvyko aštuoni studentai iš Tbilisio technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro. Puikiai lietuvių kalbą įvaldę jaunieji kartvelai dėkojo Lietuvai, o ypatingai nesenai anapilin iškeliavusiam garsiam kalbininkui, profesoriui Vidui Kavaliauskui, kurio dėka Tbilisyje buvo sukurta „mažoji Lietuva“ ir kuris atliko milžinišką darbą siekiant, jog Lietuva pripažintų istorinį jų šalies pavadinimą.

Po jausmingo pasveikinimo scenoje pasirodęs „Liza Kereselidze & Band” kvartetas pakvietė pasiklausyti pietietišku temperamentu pažymėtų džiazo interpretacijų.

O pirmojo festivalio vakaro kulminacija tapo jungtinis Monikos Liu ir grupės „Los Secretos de Pablo“ pasirodymas.

„Jei grįžti į Klaipėdą, tai tik su dvylika vyrų“, – ištarė Monika ir scenoje užkūrė tikrą vakarėlį.

O penktadienio popietę visi susirinkusieji Klaipėdos Kruizinių laivų terminale galėjo stebėti unikalų koncertą ant vandens. Klaipėdos universiteto jachta „Odisėja“ tapo improvizuota scena britų kolektyvui „The Jive Aces“ ir Vytautui Grubliauskui.

„Klaipėda – tai burių ir džiazo miestas. Labai džiaugiuosi, kad šiais metais džiazas suskambėjo ne tik krante, bet ir ant vandens taip atnešdamas gerąją žinią mums visiems“, – sakė Inga Grubliauskienė.

Atsišvartavusi iš Pilies uosto, jachta „Odisėja“ drauge su muzikantų atliekamomis improvizuotomis jūrinėmis melodijomis patraukė į Dangės upę, o susirinkusieji žiūrovai krante juos sekė filmuodami ir mojuodami.

Festivalio jachta „Odisėja“ buvo prišvartuota prie Pilies tilto ir atvėrė savo denį lankytojams, besidomintiems buriavimu, laivais bei jūrinėmis tradicijomis. Visi norintys galėjo apsilankyti 1985 m. pastatytoje, 14 metrų ilgio dvistiebėje jachtoje, kurioje mokosi pradedantieji buriuotojai.

„Mūsų laivui ir visai komandai didelė garbė – tapome miestą garsinančio XXIX Klaipėdos pilies džiazo festivalio dalyviais. Pirmąkart į miestą plauksime su muzika ir tikimės, jog džiazas su jūriniu prieskoniu bus įsimintinas įvykis tiek patiems muzikantams, tiek klausytojams“, – sakė KU jachtos „Odisėja“ kapitonas Dainius Blaževičius.

Penktadienio vakaro programą pradėjo geriausiu Lietuvos džiazo orkestru tituluojamas Kauno bigbendas. Jau tris dešimtmečius gyvuojantis ir labai aktyviai koncertuojantis džiazo kolektyvas Klaipėdos publiką pasveikino su klasikinėmis džiazo melodijomis. Scenoje su Kauno bigbendu pasirodė ir jaunasis Eduardo Balsio menų gimnazijos talentas Marijan Petrov.

Toliau festivalio programą su bigbendu tęsė viena perspektyviausių džiazo atlikėjų Baltijos šalyje – Sofia Rubina, vakarui pasirinkusi garsiosios Elos Fitžerald repertuarą.

Antrieji scenoje it viesulas pasirodė charizmatiškieji ir Klaipėdos publikai jau puikiai pažįstami britai „The Jive Aces“. Po daugiau nei dešimtmečio į uostamiestį sugrįžęs kolektyvas dovanojo energijos, gyvo šokio ir gero britiško humoro kupiną muzikinę programą. Finalinį kūrinį jei atliko drauge su Klaipėdos džiazo grupe „Old City Band“.

Joninių vakaro kulminacija tapo žymioji bosistė, moteriškąja Lenny Kravitz vadinama atlikėja iš Jungtinių Valstijų – Nik West. Garsiais šūksniais pasitikta, antrąkart į Klaipėdą sugrįžusi bosinės gitaros deivė drauge su savo grupe Teatro aikštėje sukėlė tikrą pozityvios energijos audrą. Vakaro pabaigoje ji pateikė staigmeną – į sceną pakvietė ir savo bosinę gitarą perdavė jaunajai atlikėjai Elzei Grubliauskaitei.

„Antroji festivalio diena buvo ypatinga savo bendrystėmis”, – sako Klaipėdos džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė.

Joninių vakarą vykusio koncerto metu nebuvo apsieita ir be tradicijų – ąžuolo vainikais buvo padabinti savo vardo dieną švenčiantys ir festivalyje dalyvaujantys Lietuvos ir užsienio atlikėjai Jonai. Vienam jų – „The Jive Aces“ grupės nariui John Fordham – tai tapo ypač malonia staigmena.

Šeštadienio vakarą bus galima išgirsti „Spice‘n‘Space” (Izraelis), Ukrainos ginkluotųjų pajėgų orkestrą kartu su Anyanya (Nigerija) bei „Shape International jazz band/NATO Jazz Orchesta” (Belgija).

1 Comment

  1. Puiki muzika

    Puikūs atlikėjai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos pilies džiazo festivalis pristato pirmuosius svečius

XXX Klaipėdos pilies džiazo festivalis šiemet vyks birželio 27-29 dienomis Teatro aikštėje. Jo organizatoriai pagarsino pirmuosius renginio svečius –  grupę ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Kultūra

„JazzFest Budapest“ ir Klaipėdos pilies džiazo festivalis pasirašė bendradarbiavimo sutartį

„JazzFest Budapest“ – mieste, koncertų salėse, klubuose bei viešose erdvėse vykstantis džiazo festivalis, kuriame pasirodo pasaulinės džiazo žvaigždės ir vietiniai ...
2023-11-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This