Ministerijos konkurse nugalėjo dvi Klaipėdos sveikatos įstaigos

Sveikata

Siekdama supažindinti visuomenę ir priminti, kad slaugos paslaugos namuose teikiamos visoje Lietuvoje, Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) jau trečią kartą surengė ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugas namuose (ASPN) teikiančių komandų fotografijų konkursą ir apdovanojo jo nugalėtojus. Tarp trijų nugalėtojų – dvi Klaipėdoje veikiančios įstaigos: Uosto poliklinika ir „Mano šeimos gydytojas“.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad per pastaruosius kelis metus įvyko slaugos namuose lūžis – paslaugos apimtys augo kartais, visoje Lietuvoje slaugytojų komandų skaičiuojama beveik 150. Jokia kita sveikatos priežiūros paslauga taip greitai nesivysto.

„Slaugos namuose apimtys per kelis metus išaugo beveik keturis kartus – gyventojai įvertino jos naudą ir patogumą. Tenka konstatuoti, kad laiku pasiūlėme alternatyvą slaugai ligonėse. To nebūtų be atsidavusių ir sau reiklių slaugytojų, kurie savo darbu įrodė slaugos namuose reikalingumą ir aktualumą. Slaugos namuose laukia šviesi perspektyva, apimtys didės, nes, deja, esame viena sparčiausiai senėjančių visuomenių Europoje, tad kviečiu savo pašaukimo ieškančius jaunuolius rinktis slaugos studijas ir prisijungti prie šios šaunios bendruomenės“, – sako A. Dulkys.

„Nors slaugos namuose paslaugos pradėtos teikti neseniai, tačiau matome, kad komandų skaičius visoje Lietuvoje sparčiai auga. Suprantant, kad poreikis didėja, 2023 m. sausio 1 d. praplėstas paslaugų teikimo laikas – paslaugos pradėtos teikti vakarais, savaitgaliais bei švenčių dienomis. O pokyčių, palengvinsiančių šių komandų darbą, tikrai numatoma nemažai, pradedant papildomo inventoriaus parūpinimu, baigiant teikiamų paslaugų skaičiaus vienam slaugytojui suvienodinimu“, – teigia SAM Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Marius Čiurlionis.

Konkurso nugalėtojų teigimu, šiame darbe juos motyvuoja ne tik pacientų šypsenos ir padėkos žodžiai, bet ir galimybė dirbti komandoje bei jaustis jos dalimi.

„Didžiuojamės savo profesija ir misija, kurią vykdome – būdami šios bendruomenės dalimi, save realizuojame. Visuomet vienas kitam padedame ir palaikome, kad galėtume sėkmingai atlikti darbą – esame kaip šeima“, – teigia Uosto poliklinikos ASPN komanda.

UAB „Mano šeimos gydytojas“ komanda sako, kad jos varomoji jėga – tarpusavio palaikymas ir supratimas, draugiški, betarpiški santykiai.

„Mūsų darbo prasmė – galimybė žmogui suteikti saugumo jausmą, kai jis mums patiki tai, kas svarbiausia – savo sveikatą. Rezultatas, kurį matome kasdieniame savo darbe – pacientų ir jų artimųjų ramybė žinant, kad jais bus pasirūpinta. Nepamirštame motyvuoti ir įgalinti pacientą rūpintis savimi, kad pasitenkinimas savo sveikatos būkle būtų palaikomas nuolat. Nuoširdus ir profesionalus rūpestis – mūsų komandos raktas į paciento pasitikėjimą”, – teigia komanda.

SAM konkurso metu ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas namuose teikiančios komandos kviestos pasidalinti savo nuotraukomis ir istorijomis iš kasdienio darbo. Konkurse rungėsi 14 komandų iš visos Lietuvos.

Teikdamas slaugos paslaugą namuose slaugytojas atlieka injekcijas, lašinės prijungimą, priežiūrą ir lašinę infuziją kateteriu; paima kraują, šlapimą ir kt. laboratoriniams tyrimams; atlieka elektrokardiogramą, žaizdų priežiūrą, pragulų profilaktiką ir priežiūrą, dirbtinių kūno angų priežiūrą (stomų priežiūrą), enterinį maitinimą ir kt.

Komandą sudaro: slaugytojas, slaugytojo padėjėjas, kineziterapeutas, o nuo 2024-ųjų metų komandas papildys ir ergoterapeutas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Eugenijus Gentvilas įspėja dėl galimo konflikto po prezidento rinkimų

Antrosios kadencijos poste siekiančio šalies vadovo Gitano Nausėdos pergalė gali atnešti dar nematytų problemų dešiniųjų Ministrų kabinetui ir jo vadovei ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This