Pastatų fasadų atnaujinimui – savivaldybės parama

Miestas

Klaipėdos senamiesčio pastatų savininkai jau dabar kviečiami planuoti fasadų atnaujinimo darbus. Savivaldybės parama vienam pastatui gali siekti iki 30 tūkst. eurų ir sudaryti iki 70 procentų sąmatinės vertės. Tokiai Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus iniciatyvai praėjusiame posėdyje pritarė savivaldybės taryba – patvirtintas tvarkos aprašas, atlikti reikiami pakeitimai strateginiame veiklos plane.

„Nuo rugpjūčio 1 dienos jau skelbiame paraiškų priėmimo pradžią. Tad dabar pats metas susiplanuoti darbus, pasirūpinti reikiamais dokumentais. Kilus bet kokiems neaiškumams kviečiame kreiptis į savivaldybę ir konsultuotis su paveldosaugos specialistais. Tikiuosi, kad senamiesčio pastatų savininkai bus aktyvūs – juk tai, kaip atrodo reprezentacinė Klaipėdos dalis, rūpi mums visiems, tad kviečiu startuoti“, – pranešime pažymi miesto meras.

Pranešama, jog į finansavimą pastatų fasadų tvarkymui gali pretenduoti visų senamiesčio zonoje esančių pastatų savininkai, nepriklausomai nuo to, ar pastatas yra saugomas kultūros paveldo objektas, ar ne. Pasinaudoti galimybe gauti finansavimą bus paprasčiau – ne visais atvejais bus reikalinga turėti statybą leidžiantį dokumentą. Pavyzdžiui, leidimo ir sudėtingo projekto nereikės paprastajam fasado remontui – fasado perdažymo, nutrupėjusio tinko sutvarkymo darbams, kai nekeičiama pastato išvaizda ir pastato vertingosios savybės.

Paraiškos bus priimamos nuo rugpjūčio 1 iki sausio 8 d. Finansavimas skiriamas 2024 metams. Skaičiuojama, kad ateinančiais metais fasadų atnaujinimo priemonei prireiks mažiausiai 150 tūkst. eurų, sulaukus daugiau paraiškų iš Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojų, finansavimas ateityje galėtų būti peržiūrėtas.

Daugiau informacijos apie paraiškų teikimą čia.

„Siekiant sudaryti kuo daugiau galimybių atnaujinti savo statinius, lieka galioti ir kita tvarka, pagal kurią galima gauti finansavimą Klaipėdos senamiestyje ir naujamiestyje esančių saugomų kultūros paveldo pastatų tvarkybos darbams. Pagal šią priemonę finansavimas skiriamas darbams, susijusiems su kultūros paveldo objekto išsaugojimu. Iki šių metų liepos 10 d. skelbiamas papildomas paraiškų priėmimas. Tai galimybė, prisidedant savivaldybei, suremontuoti arba restauruoti saugomo pastato pamatus, fasadus, stogą”, – rašoma pranešime.

Savivaldybės skiriamų lėšų dalis projekto arba atskiro etapo įgyvendinimui sudaro iki 90 tūkstančių eurų, gali būti finansuojama iki 50 procentų sąmatinės vertės, o medinės ir fachverko konstrukcijos objektų tvarkybos darbams iki 70 procentų.

Daugiau informacijos čia.

7 Comments

  1. DM

    Vasadai tai tikrai tragedija senamiesti ir ne tik sekantis pastatas jungiantis su Viktorijos viesbuciu kazkokia tai tragedija su fasadu. Centrine ta Klaipedos dalis turetu buti taip pat sutvarkyta kuo greiciau.Pakeiskit tuos sovietinius apsvietimo stulpus zalius po visa Klaipeda nes taip jau jie niuriai atrodo ir aki rezia nem,aziau nei fasadai..

    Reply
  2. Čerlis

    Džiaugiuosi su naujiom idėjomis kad klaipėda butu gražesnė reikia ja puošti kad dingtu niurus vaizdas fasadu atnaujinimas yra būtinas, teritorijos butu tvarkomos tai yra žmogaus kultūra ir gyvenimo dalis

    Reply
  3. Dūdorius

    per 12 metų nesugebėjo inicijuoti tokio svarbaus projekto, o Vaitkus jau pirmais metais kimba įdarbus.Pagirtina, bet ar negalima greičiau? Procesas prasidės tik kitais metais…Labai tikimės, kad neužsitęs …

    Reply
  4. Anonimas

    Tokia iniciatyva galėtų būti ne tik Senamiestyje, bet ir Naujamiestyje . Ten taip pat turistai lankosi.

    Reply
  5. Asd

    Labai labai gera Vaitkaus iniciatyva. Labai!

    Reply
    • Joris

      Iniciatyva tikrai ne Vaitkaus- gerokai senesnė, Kaune puikiai veikianti. Va meras ją puikiai aktyvuos, tikėkim, ir kasmet paramos sumos tik didės. Naujamiesty ji taip pat reikalinga ir dėl miestiečių pirmiausia, turistų akis taip pat pamalonins.

    • Joriui ,

      tik panašu buvęs liberalusis meras nežinojo kur yra Kaunas ir ” nežinojo ” kokio grožio yra Klaipėdos senamiesčio fasadai ? Pasiūlė meras Vaitkus , todėl ir sakome merui Vaitkui ačiū .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This