LEZ investuotojų sumokėti mokesčiai pernai viršijo 100 mln. eurų

Verslas

Daugiau kaip 40-ies Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančių investuotojų sumokėti GPM, PVM ir „Sodros” mokesčiai praėjusiais metais sudarė 107,3 mln. Eur ir pasiekė visų laikų rekordą. Tokia suma prilygtų bent šešių naujų mokyklų statybų biudžetui. Didžiausią istorijoje reikšmę – daugiau kaip 500 mln. Eur – pernai pasiekė ir LEZ įmonių prekių bei paslaugų pirkimai Lietuvoje.

Pernai prasidėjęs karas, taip pat energetikos, žaliavų ir infliacijos krizės bei metų antroje pusėje ryškėti pradėję recesijos iškreipė pagrindinius Klaipėdos LEZ investuotojų rodiklius.

Nors 1,76 mlrd. Eur siekusi bendra kompanijų apyvarta ir 780 mln. Eur sudaręs eksportas taip pat yra visų laikų rekordai, jiems didelės įtakos turėjo stipriai išaugusios žaliavų kainos, susijusios su kelių stambiausių investuotojų produktų kainodara. Nevertinant šių įmonių, likusi Klaipėdos LEZ verslo bendruomenė per visus praėjusius metus pademonstravo nuosaikų augimą, tačiau daugelis verslų susidūrė su prastėjančiomis vartotojų nuotaikomis antroje metų pusėje.

Vis dėlto kiti Klaipėdos LEZ įmonių rezultatai toliau rodo tvirtą ir net sudėtingomis aplinkybėmis augantį indėlį į regiono ir visos šalies ekonomiką. LEZ investuotojų prekių ir paslaugų pirkimai Lietuvoje pernai sudarė 505 mln. Eur arba net 84% daugiau nei 2021 m. Maždaug trečdalis šio skaičiaus tenka biodyzelino gamintojai UAB „Mestilla“, superkančiai rapsus ir kitą žaliavą iš Lietuvos ūkininkų.

Visų laikų rekordą pernai pasiekė ir Klaipėdos LEZ verslo bendruomenės sumokėtų mokesčių suma – 107,3 mln. Eur PVM, GPM ir Sodros mokesčių buvo 42% daugiau nei 2021 m. Palyginimui, per praėjusius metus LEZ investuotojai gavo 8,2 mln. Eur valstybės pagalbos, tad ji vien mokesčių pavidalu per metus atsipirko keliolika kartų.

Esami ir nauji investuotojai Klaipėdos LEZ pernai iš viso įgyvendino 45,8 mln. Eur vertės investicinių projektų. Daugiausiai į plėtrą investavo naujos REHAU ir „Finegri“ gamyklos, o esamus pajėgumus ir infrastruktūrą labiausiai plėtė „Retal Baltic Films“, „Neo Group“, „Orion Global PET“, „Pack Klaipėda“, „Lavango Engineering“, „Glassbel Baltic“, „Mestilla“ ir kitos įmonės.

Darbo vietų skaičius Klaipėdos LEZ investuotojų įmonėse pernai išaugo nuo 2300 iki 2800, o visoje LEZ teritorijoje pernai dirbo apie 5000 darbuotojų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This