Nemalonūs kvapai – nesibaigianti pietinės Klaipėdos problema

Miestas

Roberta Reliugaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2023-06-29

Komentarų: 4

Klaipėdietės Seimo narės Ligitos Girskienės iniciatyva ketvirtadienio pavakare vykusiame gyventojų ir įmonių bei atsakingų institucijų atstovų susitikime, skirtame pietinę miesto dalį vis dar varginančioms kvapų problemoms aptarti, tradiciškai liejosi gyventojų skundai.

Nors susirinkusieji pripažino, jog situacija po truputį gerėja, tačiau ji esą vis tiek tebėra prasta. Miestiečiai dalinosi savo istorijomis, su kuriomis jiems esą tenka susidurti kasdien.

Robertos Reliugaitės nuotr.

Aurelijus, gyvenantis Lūžų g., teigė praėjusią naktį, po vidurnakčio, pajutęs stiprų fekalijų kvapą, kuris bemat pasklido po visą butą.

„Nors pietiniame rajone gyvenu neilgą laiką, tačiau pastebėjau, kad blogas kvapas būna tik naktį, o dienos metu jo niekada nebūna“, – teigė jis.

Kad smarvė neduoda ramybės būtent nakties metu, pritarė ir kiti gyventojai.

„Jūs pasakykit, kas yra padaryta. Mes žinom teršėjus – „Grigeo“ ir „Klaipėdos vanduo“, – teigė viena moteris, išreiškusi susirūpinimą ir dėl numatomos UAB „Mestilla“ plėtros.

„Aš gyvenu priešais „Mestillą“, kuri žada didintis tris kartus. Nežinau, kiek tiksliai metų „Mestilla“ gyvuoja, 15 metų tai tikrai ir visada tas kvapas kankina. O dabar dar tris kartus pasididins. Tai pagalvokite, kaip mes gyvensime“, – guodėsi moteris.

Savo ruožtu „Mestillos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Tinginys teigė, jog įmonė atsakingai vertina bendruomenės skundus, bendradarbiauja su gyventojais, o savo gamyboje diegia modernias technologijas, investuodama į tai nemažas pinigų sumas.

„Rapsus mes perdirbinėjam ir rapsams mes nenaudojam jokios chemijos. Visiškai jokios chemijos. Rapsai yra karštu būdu pakaitinami, tuomet perdirbinėjami paprastuoju būdu – presais, kurių veikimas panašus į mėsos malimo mašinėlės. Sukant ir traiškant tuos rapsus ir išbėga aliejus. Taip, dėl karščio kvapas susidaro, tačiau jis nėra visų problemų šaltinis“, – teigė jis.

Įmonės atstovas neatmetė, jog įvairūs kvapai gali sklisti ir iš kitų objektų, nebūtai tai turi būti tik „Mestilla“.

Kai važiuojate pro laukus irgi jaučiate kažkokį tai kvapą“, – sakė jis, tuo sukėlęs didžiulį susirinkusiųjų pasipiktinimą.

Tuo metu apie „Klaipėdos vandens” diegiamas priemones papasakojo jos atstovė Kristina Bereišienė. Jos teigimu, 2019 metais buvo uždengti gravitaciniai tankintuvai su ozonavimo sistema, vasaros sezono metu pradėjo veikti tiek mobilūs, tiek stacionarūs purkštuvai.

„Pati moderniausia sistema, kurios tikrai Lietuvoje nėra – mes ozonuojame nuotekas, patenkančias į pačią nuotekų valyklą, į jos pačią pradžią. Ši sistema veikia nuo 2021 metų“, – sakė ji.

Taip pat, jos teigimu, šiais metais „Klaipėdos vanduo“ įsidiegė kvapų monitoringo stoteles, o dumblas esą jau jau seniai nebedžiovinamas.

„Kai įvyko ekonominė krizė, mes atlikome paskaičiavimus, kad įmonei būtų finansiškai nenaudinga. Džiovykla buvo sustabdyta, o visas dumblas keliavo į „Fortum“, dabartinį „Green“, – sakė „Klaipėdos vandens” atstovė.

Susitikimo įrašą galima rasti „Švari pietinė Klaipėda” Facebook paskyroje.

3 Comments

  1. Janina

    Baltic bitterminal, Lypkių 13,a skleidžia tokį dvoką, kad per uždarus langus į namus veržias. Aplinkosaugai ŝimtą jart skambinta, vienodai, tuščia vieta. Savivaldybei irgi vienodai. Rapsų smarvę tas pats terminalas leidžia, pradžioje, po to nusidriekua ta baisi bitumo smarvè. Ir ką daryti? Ievaitienei iš savivaldybès, aplinkosaugos skyriaus irgi nusispjauti

    Reply
  2. danas

    pz

    Reply
  3. Pietinis

    Koks rezultatas? Vistiek smirdės, situacija negerėja ir nemanau, kad gerės. Susirinko, pasibėdavojo, Girskienė pliusiuką užsidėjo. Kaži ar suveiks per naujus rinkimus „kovotojos prieš smarvę” įvaizdis. Kažkaip viskas pletkų lygyje, pasikeitimų nėra. O nauja, tepalų perdirbimo, gamykla statoma. Šalia, kokius kvapus ji atneš? Reik man pradėt „kovot”, eisiu į seimą!

    Reply
    • Anonimas

      Drąsiai, aš ir eisiu

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This