Valstybės dieną – kuršio kario rekonstrukcijos pristatymas

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Liepos 6 d. 12 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje vyks uostamiesčio kapinynais paremtos archeologinės vienos kario rekonstrukcijos pristatymas „XIII a. Klaipėdos kuršis: archeologinės rekonstrukcijos eksperimentas“.

Kad lankytojai geriau suvoktų, kaip atrodė dabartinės Klaipėdos miesto ir apylinkių autochtonų – kuršių – atstovas, kai į šį kraštą koją įkėlė Livonijos ordino riteriai, kilo mintis pagaminti XIII a. kuršio kario aprangos, papuošalų ir ginklų rekonstrukcijas.

Idėjos sumanytojas ir iniciatyvos autorius kraštotyrininkas Denisas Nikitenka rekonstrukcijoms gaminti atliko didžiulį archeologinių artefaktų tiriamąjį darbą, pagrįstą moksliniais straipsniais ir muziejaus saugyklose bei ekspozicijose saugomais eksponatais: sukomplektavo kuršių kario ginkluotę ir papuošalus. Taip pat padarė atradimą – pastebėjo prieš šimtus metų vietinio ginklakalio padarytas sudėtingiausias kalavijo skersinio inkrustacijas, kurios iki tol dešimtmečius nebuvo fiksuotos. Visa šia tiriamąja medžiaga pasinaudojo sumanymo vykdytojai – kuršių gyvosios istorijos klubas „Pilsots“: rekonstrukcijas gamino net 11 meistrų iš Lietuvos ir Ukrainos.

Pristatymo metu lankytojai turės galimybę išvysti pilną XIII a. kuršių kario rekonstrukcijų komplektą, palyginti sukurtas kopijas su originalais ir susipažinti su ilgu, sudėtingu bei mįslingu pačių rekonstrukcijų darymo pasauliu. D. Nikitenka papasakos, kaip ir kokiais motyvais vadovaujantis vyko kuršių kario įkapių atranka, kokie laukė iššūkiai, bus atskleisti komplekto sudarymo užkulisiai.

XIII a. Klaipėdos kuršių kario archeologinis-rekonstrukcinis eksperimentas – pirmasis tokio pobūdžio ne tik Klaipėdoje, bet ir Lietuvoje.

Šventinę dieną lankytojai kviečiami kuo išsamiausiai susipažinti su paslaptinguoju rekonstrukcijų pasauliu, leidžiančiu tarsi įjungti laiko mašiną bei sugrįžti į viduramžius, kuomet kuršių segės nebuvo pažaliavusios, o kalavijai – surūdiję.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus bene vienintelis Lietuvoje yra sukaupęs tokią didžiulę archeologinę kolekciją iš savo miesto ir jo apylinkėse buvusių kapinynų nuo romėniško periodo iki XIII a. Čia saugoma per 1000 eksponatų iš Bandužių, Slengių, Joniškės, Aukštkiemių, Klemiškės, kuriuos galima pamatyti muziejaus ekspozicijose.

INFORMACIJA

Liepos 6-ąją nuo 10 iki 18 val. – nemokamas Mažosios Lietuvos istorijos (Didžioji Vandens g. 2 Klaipėda), Pilies (Priešpilio g. 2, Klaipėda) ir Kalvystės (Šaltkalvių g. 2, 2A, Klaipėda) muziejų ekspozicijų lankymas.

Taip pat šventinę dieną Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Etninės kultūros ekspozicijoje nuo pat ryto su lankytojais bendraus Etnografijos skyriaus vedėja dr. Aušra Kavaliauskienė. Čia ji pristatys puošniausius lietuvininkių marškinius, tik Mažojoje Lietuvoje dėvėtus sijonus „kedelius“, liemenes, kurias šišioniškiai vadino „vestėmis“, prijuostes – „šiuršius“ bei išskirtinius tapatumo simbolius – šimtaraštes juosteles ir delmonus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia į naktinį žygį kuršių praeities labirintais

Palangos Jono Šliūpo muziejus tęsia renginių, aktualizuojančių kuršių kultūros palikimą, ciklą, kuris skirtas šiuo metu veikiančiai vieno eksponato parodai „Subtili ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Muziejuje - paroda „Penktasis Dievo įsakymas…“

Balandžio 10-ąją, 17 val., Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma paroda „Penktasis Dievo įsakymas…“, kurią parengė ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This