Energetikai ukrainiečių nemokamai nebelaikys

Miestas, Svarbu

Nuo praėjusių metų kovo uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ nebenaudojamose administracinėse patalpose, esančiose Danės gatvėje, nemokamai gyvenančios ukrainietės moterys ir jų vaikai – iš viso 12 asmenų – nuo šiol turės mokėti komunalinius mokesčius. Taip pat bendrovės išplatintame pranešime teigiama, jog šiems įnamiams bus siekiama surasti geresnes patalas, nes dabartinės patenka į konversijos zoną ir jų ateitis nėra aiški.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” daugiau nei prieš mėnesį buvo sulaukusi signalo, kad esą naujoji įmonės valdžia nori iškeldinti minėtas iš Charkivo į Klaipėdą atbėgusias šeimas.

„Pakvietė ir pasakė, kad per mėnesį išsikraustytume, nes nebebus daugiau galimybės suteikti šias patalpas”, – tada sakė viena iš ukrainiečių. 

Įmonės atstovai tada tikino, kad tikriausiai įvyko nesusipratimas, nes buvo surengtas tik pokalbis, kurio metu siekta išsiaiškinti apie sąlygas, požiūrį į perspektyvas. Tačiau šio pirmadienio vakarą įmonė išplatino pranešimą spaudai, kuriame informuoja, kad padėtis keisis. Jame rašoma, kad nebenaudojami energetikų kabinetai minimaliai buvo tik minimaliai pritaikyti gyvenimui: nupirkti būtiniausi baldai ir įranga bendrai virtuvei, kosmetiškai sutvarkyta buvusi darbuotojų dušo patalpa ir tualetas.

Bendrovė šias patalpas ukrainiečiams suteikė neatlygintinai, mokėjo už juos visus komunalinius mokesčius. Ši suma esą jau perkopė 30 000 eurų. Taip pat nuo karo pasitraukusiems ukrainiečiams AB „Klaipėdos energija“ administracija padėjo rasti darbą. Vienas vyras įdarbintas bendrovėje, moteris – šalia įsikūrusioje kultūrinėje erdvėje „Hofas“. Jų vaikai eina į Klaipėdos mokyklas, lanko būrelius.  

Pasak naujojo įmonės vadovo Rolando Baltuonio, investuoti į rimtą patalpų, kuriose dabar gyvena ukrainiečiai, remontą, pritaikyti jas gyvenamajai paskirčiai, artimiausiu metu nebus galimybių, nes ši statinių grupė patenka į bendrovės konversijos teritoriją, jos ateitį spręs akcininkai ir investuotojai. Tad nelaukiant paskutinės dienos, kai ukrainiečiams gali tekti išsikraustyti, įmonė esą pradėjo ieškoti būdų perkelti globotinius į civilizuotam gyvenimui labiau pritaikytą būstą – kreiptasi į Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją ir socialinių paslaugų specialistus.   

„Nors įmonės laukia sudėtingas konversijos procesas, pasirūpinti šiais žmonėmis yra pirmasis mūsų prioritetas. Buvome susitikę su ukrainiečių šeimynomis, kalbėjomės apie jų situaciją, ateitį. Žinoma, visi gyvename viltimi, kad netrukus visi ukrainiečiai galės grįžti į tėvynę. Parama Ukrainai turi keliauti ten, kur jos labiausiai reikia  – į karo zoną. O tiems, kas liko čia, turime padėti integruotis, tapti pilnateisiais mūsų bendruomenės nariais“,  – pranešime cituojamas R. Baltuonis.  

Įmonė žada, kad kol bus ieškoma naujos gyvenimo vietos, ukrainiečiai ir toliau galės naudotis jos patalpomis neatlygintinai,  bet nuo šio mėnesio turės pradėti mokėti komunalinius mokesčius.

Taip pat įmonė kreipiasi į klaipėdiečius bei prašo suteikti jiems gyvenimui tinkamesnį būstą ar geriau apmokamus darbus, kad jie galėtų patys save išlaikyti.   

Buvęs „Klaipėdos energijos” vadovas Antanas Katinas „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad ukrainiečiai nenaudojamose įmonės patalpose atsirado tuometinės miesto valdžios prašymu. 

„Prasidėjus karui ir pradėjus plūsti pabėgėliams iš Ukrainos, miesto valdžia kreipėsi pagalbos ir į savo įmonės. Mes prisiminėme nenaudotas patalpas virš garažų, kur anksčiau buvo mokymo centras, transporto skyriaus kabinetai. Buvo įrengti santechniniai mazgai, darbuotojai patys atvežė baldus, padovanoji ir drabužių, dalinosi ir maistu”, – sakė A. Katinas. 

42 Comments

  1. Ceslovas

    Laikas hoholams varyt namo bet kartu ir belarusams ju cia per daug , jei maidana dare turejo pasirupint ir savo saugumu , as tai geriau vietoi hoholu padeciau badaujantiems ir prievartaujantiems Afrikos vaikams galetu juos cia laisvai integruot , o rusai mires reikalas isileisdami juos mes rizikuojame savo saugimu visie bb deja ant Lietuvos

    Reply
  2. Baisu

    Vai vai,iškarto matosi kur zombiai komentuoja.

    Reply
  3. X

    Tai viską teisingai daro KLE , tik kad seniau reikejo. Patalpas suteikė kai buvo sunku, o mokesčius kad dabar mokės viskas ok. Beto jei patalpos nepritaikytos gyvent, tai laikas butu ir patiema susiprast išsikraustyt… bet kam čia rūpi to Katino komentaras dar?? Tegu eina pelių gaudyt…

    Reply
    • Nebetikiu jais

      Kiek galiu remiu iš pensijos. Bet tik likusius ten, kovojančius, kenčiančius…. Pribėgo tūkstančiai įžūlių Ukrainos rusų. Be dėkingumo, „naglų”, nepatenkintų… Kiek dienų prie visų LIDL-ų nepilnametės rusiškų Klaipėdos mokyklų mokinės, renka aukas? Neva, kažkokiam Ukrainos sergančiam vaikui… Tikrinau kontaktus, supratau, kad kažkkos „feikas” ta labdara ir aukos. Lietuvių gerumas, atjauta neturi būti patyčių ir išnaudojimo objektas. Pasižiūrėkit, kiek apsirėdžiusių „pabėgėlių” marširuoja po Akropolį, kaip darmai gauna be nuomos, erdvius butus, pašalpas, maisto paketus! Mes tylim ir toliau remiam! Skaudu. Netikiu likusiais ir Tėvynės ginti negrįžtančiais, tik rusiškai kalbančiais žmonėmis.

  4. Irute

    Karo pabegeliai pagal ES yra 6 men.lenkai ta ir padare,6 men selpe,dabar jie patys rupinasi savimi,tik mes imam paskolas ir landsnukiu gauja juos dalijasi tarpusavy

    Reply
  5. Rita

    Ukraina didele,ne visur karas.

    Reply
  6. Gal gana lozungų ?

    O kiek pristeigta visokių všį – „gelbėtojų” , kurie man vis labiau panašėja į prisiplakėlius prie ukrainiečių, nes jų ” pagalba” paversta patryjotyste už algą . Suraskite butus , mokėkite už ukrainiečių šeimas mokesčius , o ne prisidengę vėliavomis aimanuokite kaip visi turi padėti .

    Reply
    • Rita

      Pritariu,Jums! Ukraina didele nevisur karas.

  7. Dėl lozungų

    Dar nežinai nieko!Gali ir tu pats būti pabėgeliu.Nespjauk į šulinį,nes gali tekti pačiam išgerti iš jo.

    Reply
    • Gana lozungų

      Pabėgėliai jokios įtakos geresniam mano miegui neturi . Remti reikia kariaujančius , o ne antrus metus vėliavomis plėvesuojančius . Aš skirtumą suvokiu .

  8. Nu žinote

    Jie niekur dar neintegruojasi.Jie tik laikini pabėgeliai nuo karo.Visi sugrįš į Tėvynę.Nereikia lyginti mūsų padėtį ir jų.Tu galvoji kad jiems gera gyventi ne savo šalyje.
    Reikia pabūti jų kailyje kad tai suprastum.Pas mus daug rusų,kurie senai gyvena Lietuvoje ir nemoka valstybinės kalbos.Kaip jums tai?

    Reply
    • Gal

      Nesvaik, tai tie patys rusai ir niekur jie nesugrįš. Ne Ukraina jiems rūpi, Liks čia ir lauks progos bei Putino.

  9. Verkšlenantiems

    Nepavydėkite ukrainiečiams! Užtai ramiai miegate ir gyvenate savo namuose!

    Reply
    • Na žinote , prie pavydas ?

      PAGARBA ir lygios teisės yra pagrindas . Mano vaikai Vilniuje dirba , nuomojasi būstą , moka visus mokesčius ir nemokamai nevažiuoja viešu transportu . Jei mes patys savęs negerbiame , mūsų negerbs ir kiti. Tik buvo straipsnis , apie ukrainietę merginą , kuriai atrodė – mažai uždirba , mažai …..ir lietuvių nepamilo . Man ” meilės ” ir nereikia , bet pagarbos ….Aš gerbiu Lietuvą ir mūsų piliečius , kurie padeda ukrainiečiams , o jie ….? Niekur , didžioji dalis, iš čia nevažiuos , integruojantis dirbantys mokėti valstybinę kalbą privalo .

    • Gal gana lozungų ?

      Kodėl lietuviai gali ramiau miegoti ? Nes pabėgėliai dešimtys tūkstančių užplūdo ?

    • (ne)pavyduoliui

      Taip tavo vaikai galbūt Vilniuje dirba , nuomojasi būstą , moka visus mokesčius ir nemokamai nevažiuoja viešu transportu, tačiau tavo vaikai nekariauja karo fronte, o tu gyveni Tėvynėje, savo artimųjų ir draugų bei ta pačia kalbančiųjų rate, taip pat ir savo namuose, kuriuos galbūt įsigijai už tuos pačius privatizacijos čekius 🙂

  10. Žmonės

    Kaip,kai kurie,nesupranta,kad ukrainiečiai čia laikinai prisiglaudė ,kol vyksta karas.Manote,kad jie nenorėtų gyventi savo Tėvynėje.Tikrai norėtų.Jie visi sugrįš į Ukrainą,kai baigsis šis košmaras.Ir nereikia čia reikalauti ,kad mokėtų lietuvių kalbą.Jie čia laikinai gyvena.O tie,kurie gyvena Lietuvoje 30-50metų ir nemoka lietuviškai,tai jau absurdas ir nepagarba tai šaliai,kurioje jie perdaug gerai gyvena.

    Reply
    • Kiras

      Mazai hoholu,kurie nori gyventi savo tevyneje.Dauguma lauke kada galima pagaliau pabegti i uzsieni.Kur hohol praejo,zydui nera ko veikti.O su veliavom ukrainetiskom,kaskokia kolektivine psichoze.Nekur taip nera.Reikia savo simboliams duoti plevesuoti ir rodyti.Vien Vytis koks rimtas ir grazus simbolis.

  11. Burbantiems

    Kokius ten atlyginimus gauna tos ukrainiečių moterys? Jų atlyginimai tikrai maži.Jos vienos turi išlaikyti dar savo vaikus. Vyrai jų kovoja ir už mus visus! Kovoja ir už tą,kuris dabar labai skundžiasi ir verkšlena.Nežinome,kas mūsų laukia rytoj.Oi-nežinome!Tad pagalvokite gerai.

    Reply
    • Jau tik nereikia

      Šalia ukrainiečių už tokias pačias algas dirba ir lietuvaičiai ! Iš algos apmoka būsto nuomą , komunalinius ir viešo transporto talonėlį ! Mano galva ,Lietuva , o šiuo atveju Klaipėdos savivaldybės įmonė – visi klaipėdiečiai labiau prisideda prie kovojančių Ukrainoje . ____ Taip pat nuo karo pasitraukusiems ukrainiečiams AB „Klaipėdos energija“ administracija padėjo rasti darbą. Vienas vyras įdarbintas bendrovėje, moteris – šalia įsikūrusioje kultūrinėje erdvėje „Hofas“. Jų vaikai eina į Klaipėdos mokyklas, lanko būrelius.  

    • klp

      100%

  12. Pala pala

    Dirbantys NEMOKA MOKESČIŲ ? Ir niekas jų nevaro , tegul ieško kur gyventi , gal koks henrikas ar … priims nemokamai ? _____Įmonė žada, kad kol bus ieškoma naujos gyvenimo vietos, ukrainiečiai ir toliau galės naudotis jos patalpomis neatlygintinai,  bet nuo šio mėnesio turės pradėti mokėti komunalinius mokesčius.

    Reply
  13. Nerijus

    Ukrainai ir ukrainiečiams reikia padėti (ir Mes padedame),nes kitaip kita ruzzkių išgamų „stotelė”- Baltijos šalys! Bet kyla klausimai-30000€ per metus!!??- 2500€per MĖNESĮ!!! Tai „SPAKAINIAI”luxury klasės namas KLP rajone! Ir dar KODĖL VYRUI teikiama pagalba-ieškomas darbas,AR JIS NETURI GINTI TĖVYNĖS(Kiek rašoma NEGALIMA išvykti vyrams 18-60m.iš Ukrainos),kiek čia pabėgusių moterų su vaikais gauna pašalpas,BET JŲ VYRAI DIRBA (per mūsų firmas)Skandinavijoje!? AR NEJUOKINGA(Jo alga apie 3500€) o čia dar Jo šeimai PAŠALPOS !!!???

    Reply
    • Kiras

      Pats isgama.Tu net nezinai,kokie hoholai.Banditu salis usraina.Ir cia viska nori sugadinti.Padet visada reika,bet ir turet supratima,kam padeti.

  14. Henrikas

    Klounas Baltuonis. Galėjo bent padėti surasti kur kraustytis vaikams. Klaipėdos energija tik dėl vaizdo apsimeta, kad padeda Ukrainai. Parodė tikrą savo veidą Klaipėdos energetikai. Nusikabinkite Ukrainos vėliavą, nes darote gėdą visai VALSTYBEI. GĖDA!!!

    Reply
    • Gėda henrikams

      Kodėl henrikai negali surasti kur gyventi ir mokėti buto nuomą ? Kodėl turi daryti tie , kurie jau ir taip darė ? Darykite realius darbus , o ne vėliavomis mojuokite . Gėda tokiems ” kovotojams ” .

    • Emocija

      Blogai, kai Klaipėdos energija, būdama iš tarifo ir už miesto gyventojų pinigus gyvenanti bendrovė priima nemokamai gyventojus, nors tai ne jos veikla, tačiau dar blogiau, kai gyventojai nesusipranta pradėti už paslaugą mokėti. Prisitaikyti prie sąlygų laiko užteko. Tai kainuoja realius pinigus, kurie neauga ant medžių. O emocijas pasilikite sau arba perimkite tą rūpestį. Kartu su kitos valstybės vėliavom. Nes lietuviai visokiems ultrapatriotams savo žemėje kažkodėl tampa kliūtimi ir nežmonėmis.

  15. Pagarba tikriems ukrainiečiams!

    Mes privalome padėti tikriems ukrainiečiams ir jų šeimoms.Tik jų kovos dėka,mes galime ramiai miegoti ir nebijoti,kad atskridusi raketa sugriaus mūsų namus ir mūsų gyvenimus.Kol blogis dar gyvas,reikia turėti kantrybės. Jei jis ateitų pas mus-tikrai kitaip pradėtumėm mąstyti.

    Reply
  16. Anonimas

    Žmonės, nebūkite tokie negailestingi, neliekite ant kitų dažnu atveju pačių susikurtas savo gyvenimo nesėkmes ir pyktį dėl neišsipildžiusių svajonių . Tai karo pabėgėliai ir ne iš gero gyvenimo tos moterys su vaikais ir seneliais pas mus atvyko. Ne kiekvienas yra vikrus ir greitai prisitaikantis prie aplinkos, juo labiau, jeigu vis tikisi, kad tuoj karas baigsis ir netrukus galės grįžti į namus, kurių … galbūt jau nebėra. Nenorėkime, kad po metų laiko mama, auginanti vaiką arba dirbanti nekvalifikuotą (gal net epizodinį) darbą , arba senolis pradėtų kalbėti lietuviškai. Tuo tarpu ne kartą jau teko matyti, kad jaunimas , netgi pypliai jau pradeda šnekėti lietuviškai. Pasikalbėjus su ukrainiečiais, jiems mūsų tautiečiai neatrodo tokie geraširdžiai, kaip mums patiems atrodo ir norime pasirodyti. Manau, kad šiuo konkrečiu atveju yra teisingas Klaipėdos energijos sprendimas, verčiantis po truputį krutėti ir integruotis nerangius ukrainiečius.

    Reply
  17. audi

    kai visa lietuva kolektyviai padeda ukrainai, klaipedos energija parodo vidurinyji pirsta – liepia mamos su vaikais issikraustyti prisigalvodama visokiu butu ar nebutu mokesciu

    Reply
  18. Klausimėlis

    Ar visada mes teisingai įvardijame pabėgėlių iš Ukrainos tautybę? Dabar daugiau nei aišku, kad beveik visi jie yra rusų tautybės. Todėl nereiktų „meluoti” ir pn. -įvardijame kad tai Ukrainos piliečiai rusų tautybės. Yra nemažai pavyzdžių,žinau konkrečiai, kad atvykėliai rusai jau išmoko lietuvių kalbą. Tačiau dauguma net nesimoko, nemoko to vaikų…
    Sykį autobuse girdėjau kaip vienas vyriškis garsiai aiškino, kad : ja rusky iz Ukraini…”
    Padėkime, reikalaukime Ukrainos rusams pabėgėliams mokytis mūsų kalbos. Tada galės dirbti-užsidirbti ir užsimokėti už vandenį kurį naudoja, už elektrą ir kt. savo vartojimo išlaidas.. Jau metai gyvena Lietuvoje….

    Reply
  19. Tokiai Irutei

    Jei tau reikėtų bėgti nuo karo,palikus savo namus,,manau tau ne tik vidurius susuktų.Žmonėms dabar didelė nelaimė.Žudoma jų Tėvynė.O tau kas?Viskas blogai,ar ne?Gėda!

    Reply
    • Jau tik nereikia

      O tie , kurie liko ir kariauja už Ukrainą , jiems vidurių nesuka ? Karas – blogis . Pabėgę gauna paramą – gali dirbti nemokėdami lietuvių kalbos ! Viešas transportas nemokamas , vaikai gali mokytis . Kas negerai ? O kas dengs tuos , kad ir 30 000 tūkstančių ? Klaipėdiečiai . Nustokite aimanuoti , padedame visi .

  20. Lietuvė

    Tikras lietuvis niekada nepasakys ukrainiečiui-chemodan,vokzal.Fui šlykštu.

    Reply
    • Aš taip pat - lietuvis

      ir aš gerbiu savo šalį , save , savo šalies piliečius , o svečiai , kokie ir iš kur jie bebūtų , privalo gerbti mano Lietuvą , mes padedame kariaujančiai Ukraina , o norintys integruotis Lietuvoje, neturėtų norėti išskirtinių sąlygų . Garbė Lietuvai ir lietuviams .

  21. Pritariu įmonės vadovo nuomonei

    Dirbi – moki mokesčius taip kaip visi Lietuvos piliečiai . Ir nereikia jokių ” ašarojimų ” kokia „bloga” Lietuva . Mes remiame kariaujančius Ukrainoje .

    Reply
  22. I am

    Kokia konversija? Į Šiaurės prospektą biokatilinę statys?!
    Dėl psichopatų poreikių žmonių /vergų perkraustymas dar nebaigtinis procesas.

    Reply
  23. Irute

    O kas pasirupins lietuviais kurie neisgali susimoketi uz buta nors ir dirba,kodel jiems neparupina geriau apmokomo darbo,vidurius suka isgirdus ukrainietis

    Reply
    • Pritariu

      Pritariu. Jei žmogus dirba, nesvarbu, lietuvis, ukrainietis, rusas, žydas.., jis privalo mokėti mokesčius. Karas yra karas ?, pagalba yra pagalba, bet nereikia piktnaudžiauti. Nebūtų Lietuvoj vargstančių… Suprasčiau, bet problemų pas mus pačius iki ausų…

  24. Skaitytojas

    Mano manymu,teisina kad bent už komunalines paslaugas,ims mokesčius.
    Lenkija ukrainiečius priglaudė pusmečiui.Po 6mėn netenki jokių paramų.Įsidarbini,o jei nepavyko-grįžti į Ukrainą.

    Reply
    • Anonimas

      Charkovas išvaduotas, chemodan, vokzal, ukraina.

    • Liulis

      Mano giminėms anglijoje į subinę niekas nelipa, nepatinka pizdink atgal į LT ir visa kalba.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Jos bus 11,5 ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This