Meras siūlo pritarti ženkliai pabrangusiai sporto komplekso koncesijos sutarčiai

Miestas, Svarbu

Nors Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ne vieną kartą sakė, jog mano, kad neverta koncesijos būdu buvusioje II vandenvietėje, Paryžiaus komunos gatvėje, statyti sporto ir laisvalaikio kompleksą, jis miesto Tarybai pateikė projektą dėl tokios sutarties vykdymo naujomis sąlygomis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Rinkiminės kampanijos metu tuomet dar tik kandidatas į merus A. Vaitkus kalbėjo, kad pergalės rinkimuose atveju nutrauks tokią koncesijos sutartį, kad Kauno meras pažadėjo jam padovanoti laikinojoje sostinėje pastatytos ledo arenos projektą.

„Akivaizdu, jog tų mistinių 45 milijonų tokio objekto statyboms neužteks. Jau kalbama apie 70 milijonų. Nuvykome į Kauną apžiūrėti ledo arenos. Pamatėme, kad už 14 milijonų eurų pastatyta tarptautinio lygio žaidynėms tinkanti arena su treniruočių aikštele. Kauno meras iš tiesų žadėjo man laimėjus rinkimus padovanoti šį projektą, kad būtų galima jį bandyti adaptuoti prie vietos sąlygų”, – tik tapęs meru „Atvirai Klaipėdai” sakė A. Vaitkus.

Gegužės pabaigoje paklaustas, koks gali būti šios koncesijos ir pačios buvusios vandenvietės likimas, meras tvirtai atsakė tik į pirmąją klausimo dalį: „Nebus tokios sutarties”. A. Vaitkus tada teigė jau apžiūrėjęs ir Vilniaus ledo areną, kuri galbūt yra net geresnis variantas už kaunietiškąją. O ir tokio objekto atsiradimo vieta esą nebūtinai gali būti tik buvusi II vandenvietė.

„Nereikia pamiršti, kad turime ir tokių apleistų sporto objektų kaip kad dviračių trekas, kurį man jau irgi teko apžiūrėti”, – sakė meras, patikinęs, jog sporto bazių tvarkymas yra vienas iš jo prioritetų.

Tačiau dabar jis jau teikia Tarybai sprendimo projektą, pagal kurį nauja metinė savivaldybės mokėtina suma sudarytų 1 404 000 eurų be pridėtinės vertės mokesčio – 200 tūkst. eurų daugiau nei sutarta anksčiau. O metinis mokėjimas nominalia (indeksuota) verte visam koncesijos laikotarpiui išaugtų nuo 43,7 iki 51 mln. eurų.

Klaipėdos savivaldybė ir UAB „Partnerystės projektai septyni” koncesijos sutartį pasirašė praėjusių metų pabaigoje. Tiesa, tuomet  buvo sutarta, kad  ji įsigalios tik tuo atveju, jei koncesininkui parengus naują finansavimo modelį Klaipėdos miesto taryba pritars padidėjusiems naujai perskaičiuotiems koncesijos kaštams.

„Koncesijos sutarties pakeitimo inicijavimą lėmė nenumatytos aplinkybės, kurių šalys, net elgdamosi deramai stropiai, negalėjo numatyti ar kontroliuoti, – teigiama mero pateiktame Tarybos sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Jame taip pat dėstoma, kad po galutinio pasiūlymo pateikimo Lietuvoje buvo fiksuojamas rekordinis infliacijos augimas (hiperinfliacija), didėjo kainos statybų sektoriuje (daugiau nei 24 proc.), keletą kartų augo energijos išteklių (elektros, dujų ir kt.) kainos, iš esmės pasikeitė kredito įstaigų teikiamo finansavimo sąlygos ir kt.

Atnaujintoje sutartyje numatyta investicijų suma sudaro 22 322 134 Eur (be PVM).

7 Comments

  1. Fi

    Nors kažką bandys statyti matomai ir čia ant praėjusios kadencijos įdirbio. Kol kas liūdna, kaip sakoma rinkiminis burbulas susprogo.

    Reply
  2. Romualdas

    atrodo labai brangiai, nors sąmatos nemačiau.

    2021-2022 stačiau 1450m2 ypatingos paskirties objektą su liftais, 23 sanmazgai, viskas pritaikyta neįgaliesiems, modernus grindinis šildymas-vėsinimas, rekuperacinė sistema ir t.t., žodžiu “kaip sau”, nes sau, tai su baldais ~800 000€. Pasikalbu su pažįstamais rangovais, sako, mes už ne mažiau nei 2.5mln būtume pastatę.

    Realus objektas, reali situacija. Kažkur statybose “skraido” tie milijonai

    Reply
  3. Simona

    80 milijonų sporto kompleksui pritaria, tačiaul 20 milijonų poliklinikai nebeužtenka. Gal galuma norus sporto kompleksui sumažinti ir polukliniką pastatyti?

    Reply
    • O kiek milijonų

      reikėtų poliklinikai įrengti ? Sienos negydo . Manyčiau sporto kompleksas svarbiau – sportuos mažiau sirgs . Apie taip skleidžiamą tvarumą Simona , negalvojate . Namus reikia renovuoti , prikelti naujam gyvenimui , ar ne tokia žinutė skleidžiama ? 3 poliklinika tiktų idealiai , puikus susisiekimas , o ir priestatus jei ką būtų galima statyti . Labai patogu pacientui . Vienas pastatas – daug paslaugų .

    • to milijonų daug

      Čia buvo „sveikatos ekperto” komentaras kuris nieko apie tai nesnusimano. Apie srautus, apie pritavaus ir savivaldybės įstaigų pasiskirtsymą ir kam tokie siūlymai naudingi….

  4. Hmmm

    Gal bent antraštėje klaidą ištaisykite.
    „Meras siūlo pratarti…”

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū, kad pastebėjote.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This