Valdantieji mato galimybę R. Žemaitaičio apkaltai

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)
2023-07-04

Komentarų: 2

Valdančiajai koalicijai priklausančių frakcijų seniūnai pasirašė pareiškimą, smerkiantį viešoje erdvėje reiškiamus antisemitinius buvusio kandidato į Klaipėdos merus, Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pasisakymus. Valdančiosios koalicijos atstovai dokumente akcentuoja, kad jei parlamentaras dėl savo pasisakymų neatsiprašys, ketinama pradėti apkaltos procedūrą.

Remigijus Žemaitaitis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors opozicijai priklausančios frakcijos buvo kviečiamos taip pat pasirašyti pareiškimą, tačiau jos valdančiųjų parengto dokumento nepalaikė.

„Smerkiame Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio nuolat kartojamus, sąmoningus ir tikslinius antisemitizmo išpuolius, kuriais menkinamas Holokaustas, kurstoma neapykanta vienai tautybei, ir provokuojama visuomeninė ir tautinė nesantaika“, – rašoma valdančiųjų frakcijų seniūnų pasirašytame pareiškime.

Koalicijos partneriai pareiškime akcentuoja R. Žemaitaičio pasisakymus vertinantys kaip dezinformacinės prieš Lietuvą sistemiškai vykdomos kampanijos dalį, kuri suaktyvėjo artėjančio NATO viršūnių susitikimo kontekste.

„Apgailestaujame, kad tokie išpuoliai menkina Lietuvos tarptautinę reputaciją ir Seimo instituciją“, – pabrėžiama dokumente.

Pažymima, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos garantuojama teisė turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija, visu tuo, kuo, pasak valdančiųjų sistemingai užsiima Seimo narys R. Žemaitaitis.

„Esame įsitikinę, kad tai akivaizdus Konstitucijos 25 straipsnio pažeidimas ir Seimo nario priesaikos sulaužymas. Todėl raginame Seimo narį pripažinti klaidą ir viešai atsiprašyti iki NATO viršūnių susitikimo, – akcentuoja valdantieji.

Pareiškime akcentuojama, kad jei R. Žemaitaitis dėl savo pasisakymų neatsiprašys, politikui bus inicijuojama apkaltos procedūra.

„Nesulaukę nuoširdaus ir deramo atsiprašymo esame pasirengę inicijuoti apkaltos procedūrą Seimo nariui, nepriklausomai nuo to, kaip pasibaigtų Generalinės Prokuratūros tyrimas“, – rašoma pareiškime.

„Manome, kad sistemingai R. Žemaitaičio nuolat kartojami antisemitiniai teiginiai leidžia pradėti procedūrą dėl priesaikos sulaužymo ir konstitucinės atsakomybės“, – taip pat akcentuojama dokumente.

„Nematau dėl ko turėčiau atsiprašyti“, – Eltai antradienį sakė R. Žemaitaitis.

Pasak jo, tą padaryti turėtų jį kritikuojantys politikai. Tiek pozicijoje, tiek opozicijoje kritikos dėl savo pasisakymų sulaukęs R. Žemaitaitis teigė nebijąs apkaltos.

„Gali man drąsiai inicijuoti apkaltą, pažiūrėsime, kaip į tai reaguos Europos žmogaus teisių teismas, kaip reaguos teismai ir visuomenė“, – teigė parlamentaras.

Valdančiųjų politinių oponentų teigimu, ši iniciatyva yra perteklinė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnė Orinta Leiputė tikino, kad „socdemai“ R. Žemaitaičio elgesį smerkia, tačiau konservatorių rengiamo dokumento nepasirašys.

„Mes nepasirašysime ant valdančiųjų, tiksliau Tėvynės sąjungos, rengiamo pareiškimo. Mes tikrai smerkiame tokius pasisakymus ir kaip frakcija turime savo poziciją, bet ant pačio dokumento mes paprasčiausiai nepasirašysime“, – Eltai teigė O. Leiputė.

„Tuo labiau, kad yra pradėtas ir ikiteisminis tyrimas, ir Etikos komisija svarsto“, – pridūrė ji.

Tokios pačios pozicijos laikosi ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime atstovas Aurelijus Veryga.

„Mes dar neturėjome kaip frakcija tokio pasikalbėjimo. Bet man šitas žanras, kad prie kažkokio pareiškimo bandoma surinkti parašus, tai aš nematau jokio reikalo generuoti papildomo dėmesio, kam tai daryti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A. Veryga.

Politikas taip pat atkreipia dėmesį, kad tyrimą dėl R. Žemaitaičio pasisakymų tyrimą jau pradėjo Etikos ir procedūrų komisija ir Generalinė prokuratūra.

„Tai nežinau, kam tas žanras yra reikalingas ir dabar vėl generuoti papildomai diskusijas apie tai ir suteikti platformą vėl iš naujo pasisakinėti“, – akcentavo Seimo narys.

Tuo tarpu, ar palaikytų apkaltos procedūrą R. Žemaitaičiui, A. Veryga kol kas negalėjo atsakyti.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis irgi skeptiškai vertina valdančiųjų pareiškimą dėl R. Žemaitaičio elgesio.

„Girdėjau, kad kažkas kažką siuntė, bet aš jo nei gavęs, nei žinau. Bet aš, žinoma, nepritariu ir joks sveikai mąstantis žmogus negali pritarti, ką Žemaitaitis sakė, tam turiniui. O ar kažkokiame bendrame smerkime reikėtų dalyvauti, ar tiesiog pasakyti, kad tai tiesiog netoleruotina“, – žurnalistams Seime sakė A. Mazuronis.

Visgi, pasak jo, jei dėl tokio pareiškimo vyktų balsavimas Seime, „darbiečiai“ iniciatyvą palaikytų.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą. Tokį R. Žemaitaičio pareiškimą pasmerkė premjerė bei Seimo pirmininkė.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.
Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

2 Comments

  1. Anonimas

    Kai žydai žudo tada viskas gerai , bet kai prieš juos pasisako tai jau antisemitas . O tai kur žodžio laisvė , čia jo nuomonė .

    Reply
  2. Iš tiesų

    Iki pastarųjų Žemaitaičio pasisakymų (akibrokštų) laikiau jį vienu protingesnių ir veiklesnių Seimo narių.
    Dabar šis antisemitas pasirodė esąs bjauresnis net už tokius kaip Raskevičius.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato

Priesaiką sulaužęs ir šiurkščiai Konstituciją pažeidęs parlamentaras Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato. Pirmadienį politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This