Vidurvasary išsiaiškino pernykštės žiemos chaoso priežastis

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas trečiadienį aiškinosi praėjusių metų gruodį didelio snygio Klaipėdoje sukelto chaoso, kurio savivaldybė nesugebėjo suvaldyti, priežastis. Ir gavo patikinimą, kad ateityje tokių situacijų bus išvengta.

Savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Inga Kubilienė sakė tikinti, jog ateityje tokia situacija nepasikartos, nes jau turima sutartis su trimis rangovais trejiems metams. Jie visi kartu turi ir trečdaliu daugiau technikos gatvėms valyti nei buvo pernai.

Tarnautoja tikino, kad UAB „Klaipėdos paslaugos“ (buvęs Klaipėdos autobusų parkas) praeitą žiemą turėjo savo subrangovus, „antraip nebūtų susitvarkiusi”.

Pasak I. Kubilienės, ši savivaldybės įmonė taip pat nėra patenkinta pernai susiklosčiusia situacija.

„Tuomet buvo įsitraukę visi, nuo mero iki įmonių. <…> Galėjo būti ir daugiau baudų”, – aiškino vedėja.

Komiteto nariai stebėjosi, kodėl pasnigus rangovai „vieni ant kitų sniegą drabsto”. Tai yra, šaligatvių valytojai žeria sniegą į gatvę, o gatvių valytojai – atgal ant šaligatvių. Sutarta, kad palaipsniui reikia keisti situaciją taip, kad ir sniegą nuo gatvių, ir šaligatvius valytų tie patys rangovai. O susikaupusį sniegą būtina operatyviai išvežti.

Vidmantas Dambrauskas atkreipė dėmesį ir į sniego iš autobusų stotelių valymo ydas. Anot jo, žmonės nepatenka į autobusus iš autobusų stotelių, nes jas užverčia. I. Kubilienė su pastebėjimu sutiko: „Stotelės atrodė prasčiausiai”.

Politikai klausė, ar ir ateityje miesto gyventojai galės skambinti telefonu rangovams. Vedėja tvirtino, kad taip neturėtų būti, geriau pastabas, pasiūlymus teikti internetu per nurodytus kanalus. Ji taip pat atsisakė komentuoti druskos, kuria praėjusią žiemą buvo barstomos uostamiesčio gatvės, kokybę. Ir teigė, kad tai turėtų komentuoti rangovai.

Komitetas nusprendė rudens pradžioje pasikviesti gatvių valytojus ir aiškintis, kaip jie pasiruošė žiemos sezonui. 

Savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas pateikė informaciją apie tai, kad pernai balandį tarp Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir jos valdomo Klaipėdos autobusų parko buvo pasirašyta sutartis dėl gatvių mechanizuoto tvarkymo paslaugos, apimančios miesto gatvių valymą ir barstymą žiemos sezono metu bei gatvių šlavimą bei laistymą vasaros sezono metu.

Jis pažymėjo, kad KAP sutartis su savivaldybe buvo skirta tik šiaurinės miesto dalies gatvių priežiūrai, o kitų miesto dalių priežiūra (pietinės ir centrinės) numatyta „tik susiklosčiusius neeilinei situacijai, kokia ir susiklostė 2022 m. pabaigoje, kuomet buvo neįvykę pietinės ir centrinės miesto dalių valymo paslaugų pirkimai”. 

„2022 metais paslaugos pirkimas žiemos valymui buvo pradėtas dar birželio mėnesį, konkurso procedūros buvo nutrauktos dėl Lietuvos Aukščiausiojo teismo 2022 m. birželio 16 d. nutarties (teisminis ginčas užsitęsė nuo 2021 m. liepos mėn., naujame pirkime buvo nustatytos tos pačios sąlygos dėl baudų, todėl turėjo būti keičiamos), pirkimas dar kartą paskelbtas ir nutrauktas dėl netiksliai suformuluoto standarto reikalavimo technikai siekiant įvykdyti „žaliąjį“ pirkimą, patikslinus reikalavimą dar kartą paskelbtas ir nutrauktas dėl netikslumų sąlygose, dėl kurių 2022-09-26 kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą išaiškinimo ir kuris gautas tik 2022-10-26, tuomet nedelsiant paskelbtas naujas pirkimas”, – aiškinama A. Žuko rašte komitetui.

Jame taip pat dėstoma, kad 2022 m. gruodį buvo itin sudėtingos hidrometeorologinės sąlygos – gausus sniegas, staigus (vidutiniškai 3 val.) bei (nuo 0º iki -7º ir -10º) temperatūros, išsilaikiusios keletą dienų, pokytis, dėl ko intensyvaus transporto sraute nemaža dalis gatvių dangų pasidengė suspausto ledo sluoksniu. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba nurodė, didžiausias kritulių kiekis teko vakarinei Žemaitijos daliai. 

Tuo metu pietinėje miesto dalyje esą dirbo 6-8, o šiaurinėje ir centrinėje dalyse 10 transporto priemonių, įskaitant personalą. 

Šį sausį pasirašytos trimetės sutartys, pagal kurias pietinę miesto dalį valo UAB „Vakarų švara“, centrinę miesto dalį – UAB „Ecoservice“, o šiaurinę – „Klaipėdos paslaugos“.

8 Comments

  1. Petras

    Parodomoji veikla.Pasivaikščiokite po senamiestį, niekada nebuvo taip, prižèlęs grindinys, šaligatviai, gėlynai pilni piktžolių ,prie Žvejo tuščia gėlių piramide…Danės skvero želdiniai , kur tas 1000 kanų?Skulptūrų parko gėlynai apgailėtini….Gal laikas Ingai pradėti dirbti ?

    Reply
  2. Nokia

    to: Siaures centras- o tu zinai, proceduras, kas vyksta nutraukus sutarti su rangovu? Atleisi darbuotojus ir kas toliau? Pasakysi, kad ziema snigtu tolygiai ir graziai? O rudeni nekristu lapai, nebutu liuciu ir jie neplauktu gatvese? Imsi sluota, grebli, kastuva ir pats kasi ziema sniega, rudeni grebsi lapus! Besmegeniu komentatoriu pilni portalai! Atsipeikekit, zinovai…
    Miestas tvarkosi, grazeja ir tai deka VISU derbuotoju. Kantrybes visiems..

    Reply
    • Tai niekas

      ir nepyksta, kad miestas gražėja, pyksta dėl apsileidusių tvarkytojų, dėl pavėluotų viešųjų pirkimų, proteguojamų konkursų lamėtojų, neturinčių net reikalingos technikos , vienu žodžiu žmonės pyksta dėl betvarkės , kurios pilna visur ir tikisi rimtų pokyčių iš naujos valdžios

  3. Šiaurės centras

    Reiktu nurraukti sutartis su rangovais ir skelbti nauja konkursa su reikalavimais naujais, taip pat atleisti kubiliene iš darbo, nes kažkas turi prisiimti atsakomybę už bardakus ir autobusu parko protegavima. Užteks gal jau siurbti miesto pinigus? Autobusu parke ir KKT atlikti etninius klanu valymus, pagal Roko Masiulio metodika. Efektas garantuotas. O šultcui laikas jau i “duokim garo” eit performint, o ne savo ikyria fiziomordija su piaru visur kaišiot.

    Reply
  4. MArijus

    Labai gerai, reikia drožti tas relikvijas užsilaikiusas savivaldybėje.

    Reply
  5. Malonu skaityti

    kaip mero Vaitkaus komanda rūpinasi miestu . Teisingai žmonės sako , ruošk roges vasarą , o prie liberalių valdymo ” žiema ateidavo netikėtai ” . Pagarba .

    Reply
    • Dj

      🙂 taip taip, pamatysime rezultatą, kuris bus toks pat arba blogesnis. Bet jei patinka pjaras, jo gaunate ir gausite daug.

    • Tam Dj

      Taip , taip ….imkite į rankas šluotą ir be piaro parodykite kaip galima geriau ? Piaru vadinti planuojamą , nuoseklų ir efektyvų darbą , gali tik liberalus nevykėlis ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This