Svencelėje – laivų ir vandens pramogų festivalis

Regionas

Penktadienio popietę buriuotojų rojumi vadinamoje Svencelės atidarytas trečiasis laivybos ir vandens pramogų festivalis „Boat and house show 2023“. Atidaryme dalyvavo susisiekimo ministras Marius Skuodis, aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė, Lietuvos vandens kelių direkcijos generalinis direktorius Vladimiras Vinokurovas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega ir Atlantą vienviete irkline valtimi įveikęs keliautojas Aurimas Valujavičius.

Svarbiausiu penktadienio akcentu festivalyje tapo Lietuvos susisiekimo ministerijos ir pramoginės laivybos industrijos asociacijos „LitBOAT“ surengta konferencija „Gamtos apsaugos ir vandens infrastruktūros plėtros sinergija: galimybės, perspektyvos, iššūkiai“, kurią pradėjo A. Valujavičius, su festivalio dalyviais ir svečiais pasidalijęs savo plaukimo per Atlantą patirtimis.

Susisiekimo ministras M. Skuodis teigia esąs įsitikinęs, kad gamtos apsaugos ir vandens infrastruktūros plėtros dermė yra įmanoma.

„Turime dvi didžiules upes, matydami, kas vyksta Svencelėje, tikiu, kad esame pradiniame laivybos renesanso taške, netrukus pamatysime proveržį, reikia labai nedaug, kad gniūžtė nuo kalno pajudėtų“, – konferencijoje kalbėjo ministras.

Jam pritarė ir Lietuvos vidaus vandens kelių direkcijos vadovas V. Vinokurovas. Jis konferencijoje kalbėjo apie tai, kad iš 877 kilometrų vandens kelių Lietuvoje eksploatuojama tik pusė.

„Sovietmečiu mes atitolome nuo vandens transporto ir keleivinės laivybos“, – jis sakė ir pridūrė, kad būtų realu Vilniuje įlipti į laivą ir išlipti Svencelėje.

Direkcijos vadovas konferencijoje pristatė ir ambicingą direkcijos tikslą – vidaus vandenyse sukurti elektrinį laivyną.

„Vis dažniau kaip turiningo laisvalaikio forma pasirenkamos vandens pramogos – plaukiojimas burinėmis jachtomis, baidarėmis, kanojomis, vandens dviračiais, kajakais, katamaranais; vis populiaresnis plaukiojimas vandenlentėmis, vandens slidėmis, irklentėmis, vandens telkiniuose daugėja įrengiamų vandens batutų parkų ar gyvenamosios paskirties objektų. Kartu turime puoselėti ir gamtinio karkaso išsaugojimą, biologinė įvairovė taip pat turi būti apsaugota“, – sakė aplinkos apsaugos viceministrė R. Radavičienė.

Viceministrė konferencijoje pabrėžė, kad plaukiojantys, pramogaujantys ir infrastruktūrą kuriantys žmonės privalo užtikrinti, kad šios priemonės neterštų vandens, neardytų krantų, negadintų hidrotechninių statinių ir komunikacijų, nekeltų pavojaus žmonėms ir aplinkai. Ypatingos atsargos priemonių reikėtų imtis rekreacijai naudojamuose telkiniuose, kurie yra saugomose teritorijose. Todėl ministerijos prioritetas visada bus netaršios plaukiojimo priemonės – nesavaeigės ir elektros varikliais varomos, taip pat lėtaeigės, negalinčios pasiekti didelio greičio ir kurių neigiamas poveikis aplinkai santykinai nedidelis.

Nors į konferenciją susirinko laivybos, gamtos apsaugos specialistai, festivalis „Boat and house show 2023“ skirtas ne tik laivybos ir vandens pramogų entuziastams. Jo organizatoriai parengė daugybę vasaros pramogų šeimai – bus galima paplaukioti tradiciniu senoviniu laivu „Dreverna“, per LRT televiziją matytu nacionalinės ekspedicijos laivu „Vytis“, pramoginiais kateriais, vandens motociklais, baidarėmis, irklentėmis, išmėginti jėgos aitvarus. Vaikams rengiamos buriavimo pamokėlės mažosiomis sportinėmis jachtomis „Optimist“.

Festivalio dalyviai turės unikalią, vienintelę Baltijos šalyse galimybę išmėginti F2 vandens formulę. Kartu su formulės pilotu vandenyje drąsuoliai kviečiami pajusti 200 km/h greitį. Festivalio dalyviams siūloma apžiūrėti laivus, paskraidyti vandens skraidykle – jetboard’u, kirsti improvizuotą Rytų Prūsijos muitinę, pažinti kuršių gyvenimo būdą, Mažosios Lietuvos amatus, pasigaminti vėtrungę, pasidirbinti mažytį laivelį, pašmekioti tradicinių Pamario patiekalų, o ypač kafijos su keksu.

Pramoginių laivų paroda, vandens pramogos, plaukiojimai, kuršių gyvenimo stiliaus ir istorijos pristatymai, koncertai, menininkų pasirodymai Svencelėje vyks iki sekmadienio popietės.

7 Comments

  1. to jovita vytautas....

    Negi gerai kai Lietuvoj niekinama lietuvių kalba? Ar tamistai neskaudu?

    Reply
  2. Deputatas

    BOIKOTAS vienintelė išeitis tokiems išverstaskūriams neleisti niekinti lietuvių kalbą ir Lietuvą. Nekelsiu kojos ten.

    Reply
  3. Žmogus

    Menkaverčiai veikėjai, be savigarbos ir pagarbos šeimoms. Žmonės nevažiuokite į tokį festivalį, jis ne jums, o visokiems atsivertėliams. Nevažiuokite ir kitus paraginkite taip pasielgti. Gal tada tokie veikėjai prisimins esą lietuviai, o ne litovcai.

    Reply
  4. Jovita

    Ar Lietuvoje lietuvių kalba valstybinė, ar jau nebe? jei dar valstybinė, tai kokio galo festivalis šeimai pavadintas angliškai? Apgailėtina ir kartu gėda dėl tokių veikėjų bestuburiškumo ir troškimo plikbajoriškumo.

    Reply
  5. Vytautas Čepas

    Swensheleje ju ne Lietuvos teritorija, ten gyvena vien užsieniečiai, tai ir festivalis pavadintas „Boat and house show”. Įdomu ar Lietuvos piliečiai į tą festivalį bus įleidžiami ar bus tikrinami jų dokumentai, ar reikės mokėti pinigus?

    Reply
    • ?

      Taikliai , pone Čepai . Apgailėtini veikėjai ir jų festivaliai . Laaaabai liberalu …

    • To Jovita Vytautas Cepas zmogus

      Pasivadinti skirtingais vardais ir rašyti neigiamus komentarus, labai originalu :)))) matyt labai skauda :))

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Regionas

Pradės statyti „Vėjo miestelį“

SBA grupės nekilnojamojo turto kompanijai „SBA Urban“ skelbia, jog gavo Klaipėdos rajono savivaldybės leidimą plėtoti „Vėjo miestelį“ šalia Kuršių marių, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Susisiekimo ministras paragino japonus išnaudoti Klaipėdos uosto galimybes

Japonijos įmonių investicijos ir aktyvus dalyvavimas plėtojant Klaipėdos uosto bei kitų regiono transporto infrastruktūros projektus svariai prisidėtų prie Trijų jūrų ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This