Garbės piliečio vardą meras siūlo Vytautui Čepui

Miestas, Svarbu

Artūras Šulcas, Martynas Vainorius
2023-07-10

Komentarų: 19

Pasitvirtino vieši spėliojimai, kad Klaipėdos miesto garbės piliečio vardo suteikimo tvarkos pakeitimai buvo inicijuoti siekiant taip pagerbti pirmosios nepriklausomos miesto Tarybos pirmininką Vytautą Čepą: meras Arvydas Vaitkus pateikė savivaldybės Tarybai svarstyti atitinkamą sprendimo projektą.

Vytautas Čepas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Birželio posėdyje Klaipėdos miesto taryba pritarė mero pasiūlymui, kad miesto garbės piliečio vardas jo vienasmeniu teikimu būtų viešai svarstomas jos posėdžio metu. Siekiant išvengti viešųjų politikų rietenų iki šiol Tarybą pasiekdavo tik tie pasiūlymai suteikti miesto garbės piliečio vardą, kuriems iš anksto pritardavo visos frakcijos.

Tuomet buvęs meras Vytautas Grubliauskas kaip pavyzdį paminėjo V. Čepą, kuriam garbės piliečio vardas iki šiol nebuvo suteiktas dėl ankstesnio procedūrų reglamentavimo griežtumo. O kai kurie politikai priėmus sprendimą pusiau juokais, pusiau rimtai šnabždėjo, kad sprendimas priimtas būtent dėl V. Čepo.

Formaliai teikimą dėl V. Čepo liepos 3 d. raštu inicijavo jo buvę bendražygiai Jonas Sąlyga, Nijolė Požarskienė ir Audrius Pauža.

Pats ne kartą ta tema juokaudavęs V. Čepas „Atviros Klaipėdos” žurnalistui sakė tik iš jo sužinojęs apie tokį teikimą. Prieš tai buvo skaitęs tik apie tvarkos keitimą. 

„Manau, kad gerai, jog tvarka pakeista, nes negali būti ji vienos kurios nors politinės jėgos įkaitė. Tačiau kandidatus reikia teikti labai atsakingai, kad nenutiktų kaip su paminklais, kai pastato, o tad jau žiūri, kad reikia griauti”, – sakė V. Čepas. 

Apie patį nominavimą jis kalbėjo filosofiškai – esą idėja jau senoka, bet kuo toliau gyveni, tuo mažiau rūpi titulai, supranti esąs tik žemės skruzdė. 

„Visi žmonės lygūs, tik aplinkybės kartais ant vienų uždeda didesnę naštą, juk ir kare yra ir eiliniai, ir generolai. Net ir revoliucijų metu, kai kovota už lygybę, buvo vadai, jų pavaduotojai. Pats niekad niekur nesiveržiau, matyt, turėjau kokių savybių, kurių pats tada nepastebėjau, dėl kurių buvau renkamas ir skiriamas”, – sakė pašnekovas.   

Mero A. Vaitkaus pateiktame sprendimo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas yra suteikiamas už ypatingus nuopelnus miestui, įvertinus asmeninį indėlį bei miesto vardo propagavimą pasaulyje. Šiuo metu Klaipėdos garbės piliečio vardas yra suteiktas 21 asmeniui. Garbės piliečio vardas per metus suteikiamas ne daugiau kaip vienam asmeniui. 2022 m. apdovanojimas suteiktas Benediktui Sigitui Jurčiui.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai apsisprendus suteikti šį garbingą apdovanojimą V. Čepas būtų apdovanotas rugpjūčio 1-ąją minint Klaipėdos miesto gimtadienį.

Klaipėdos garbės piliečiai yra apdovanojami autoriniais medaliais iš aukso ir sidabro (autorius juvelyras Vidas Bizauskas), Kultūros plėtros programoje šiemet medalio įsigijimui yra suplanuota skirti iki 4000 Eur.

Klaipėdos garbės piliečio ženklo įteikimo ceremonija bus organizuojama kartu su Klaipėdos kultūros magistro žiedų įteikimo ceremonija, todėl papildomų asignavimų Klaipėdos garbės piliečio ženklo įteikimo ceremonijos organizavimui planuoti nereikėtų. Minėtąsias ceremonijas yra pavesta organizuoti Žvejų rūmams. Kultūros plėtros programoje ceremonijų organizavimui yra suplanuota 9000 Eur.

19 Comments

  1. abejojantis

    Prieštaringa asmenybė. Yra gerų darbų, yra ir skaudžiai, negražiai negerų. Kas nusvers? Bet juk tai GARBĖS dimensija.

    Reply
  2. Onutę

    Ko stebėtis, juk pavydi ir šmeižia nevykėliai, nieko gero nepadarę ne tik kitiems, bet ir sau. Pilti purvą ant kitų yra vienintelis jų užsięmimas ir širdies atgaiva

    Reply
  3. Antanas

    Keista, kad kai kurie žmonių net viso gyvenimo darbai laikomi nusikaltimu. Štai Profesorius Vinsas Janušonis 40 metų vadovavo miesto ligoninei, niekas nepajėgus suskaičiuoti jo triūso dėka išgelbėtų gyvybių skaičiaus. Kas valstybėje imanoma, viskas yra miesto ligoninėje. Net ir geriausi gydytojai plikomis rankomis retai gali išgelbėti žmogaus gyvybę. Vadovo dėka ligoninėje įdiegtos visos diagnostikos ir gydymo naujovės. Kai kam tai visai nesvarbu, o jo 40 metų darbas ligoninės vadovu laikoma vos ne nusikaltimu. Ir kaltina tie, kurie bent jau iki šiol dirbo tik liežuviu ir demagogija. JAV Prezidentas-aštuondešimtmetis, o vadovauuja galingiasiai pasaulio valstybei, o Janušonio darbas dabar dėl amžiaus, nes perkopė 70, laikomas savotišku nusikaltimu. Nelakstė Janušonis per penkias darbovietes, o visą save atidavė ligoninei ir štai rezultatas. Vieni vaikosi pinigų, kiti -garbės, o šis profesorius viską pasiekė savo darbu.

    Reply
  4. Bronislavas

    Nei verkti, nei juoktis , kiek pykcčo. Jei nežinote , nepažįstate ,kam rašinèjat. Vytautas Čepas padarè ir daro didelius darbus, ypatingai Sąjûdžio laikais, o ir dabar kas kreipiasi visada stengiasi žmogui padėti , patarti, be iskaičiavimų ir savanaudiškų paskatų. SENIAI JAU BUVO LAIKAS TAI PADARYTI !!!

    Reply
  5. Mingailė

    Geri darbai greitai užmirštami, o klaidos ir klaidelės lieka visam gyvenimui. Paskaitykite kas raš0ma” įkūrė autoservisą, vadovavo bankui, vadovavo miestui. Ar tai nuodėmės, juk miestui po nepriklausomybės atgavimo vadovavo gerai, autoservisas taip pat ne nuodėmė, be bankų nebus ekonomikos. Nebūkime tokie bukai pykti, o meras šaunuolis – ištaiso tai ką turėjo padaryti kiti merai.

    Reply
  6. Kestas

    Ar jisai nusipelne prisimenu kai pirma syki balotiravosi kartu su dar viena mot.ar tik ne slicyte buvusioje spaustuveje baltijos pr. Koki versla sunus sukure.Ar ne jisai atidare auto salona buvusiam mesos komb.

    Reply
  7. Stebėtojas

    Straipsnyje rašo: Klaipėdos garbės piliečiai yra apdovanojami autoriniais medaliais iš aukso ir sidabro (autorius juvelyras Vidas Bizauskas), Kultūros plėtros programoje šiemet medalio įsigijimui yra suplanuota skirti iki 4000 Eur. Įdomu kokia liekamoji to medalio vertė, kiek aukso ir sidabro įdedamas? Ar gali būti, kad aukso ir sidabro už kelis šimtus, o visa kita darbas, darbas mažai žinomo meistro? Taigi negandoms nelauktai atėjus, ką gautum už šį medalį. Mano a.t.a. uošvienė turėjo daug tokio aukso ir sidabro gaminių, tai ir dabar guli, priduoti į laužą per pigu, kaip dirbiniai nieko neverti, nors kainos rubliais ant „birkų” tūkstančiai. Čepas nevertas garbės piliečio vardo, bet kas manęs ar kitų miestiečių klausia, chebra savus stumia….

    Reply
    • Trys savi ?

      Ar tikrai užteko TRIJŲ piliečių teikimo, kad tokia garbė būtų suteikta? Kažkaip keistai viskas atrodo…

    • Arvydas

      negirdėjau, kad kada nors ką nors būtų stumę svetimi ar priešai. Visada stumia tie kurie žino.

  8. Stebiu

    Meras dar būdamas tarybos nariu teikė jo kandidatūrą, o dabar jis pats teikia ir turi dauguma. Ši asmenybė vertinama nevienareikšmiškai, bet va Vaitkui jis labai, labai… o užtenka pasigilinti, kur jų keliai praeityje buvo susiėję ir suprasite kodėl 😉 …

    Reply
    • Ne ne

      esate beviltiškai pavargęs nuo ” įsigilinimo ” ir ” priešų ” paieškos 🙂 Čepas vertas ir taškas . Adekvatus kas šiai dienai jau retenybė .

  9. anonimas

    Buvo bankas, buvo ir kitokių „griekų”, bet vertas būti miesto garbės piliečiu.

    Reply
    • Vitalija

      Geriausia, ar bankas dabar jau griekas?

  10. Štai taip

    Taip. Apmaudu. Meras nuvylė.

    Reply
  11. Anonimas

    Turtingų žmonių užnugaris ir balsai yra puikus dalykas . O uostamiestyje yra daug žmonių kurie labiau verti garbės piliečio vardo .

    Reply
  12. vertas

    Vytautas tikrai vertas, ryškų pėdsaką įrėžęs miesto istorijoje, tik nepelnytai ilgokai užmirštas ir neįvertintas. Su sovietų karine vadovybe susitvarkė, kad nė vienas tankas iš kareivinių neišvažiavo. Klaipėdos universiteto miestelis vietoj buvusių kareivinių – jo idėja. O rašiniai, paskaitos – prasmingos, įdomios, nepamirštamos.

    Reply
  13. Kokie garbės kriterijai?

    Gal galėtų tai spręsti ir visuomenė? Jkk Čepas vis gi politikas, buvęs seimo narys, kaip kailiukus keitęs tas partijas? O kodėl ne Kęstutis Demereckas, kodėl ne Gražina Juodytė- nepartiniai piliečiai, kurie miestui paliks labiau vertingos savo kūrybos? Ar siūlyti gali tik politikai, turtingieji ir ilgamečiai įmonių vadovai?

    Reply
    • Hasts

      Labai pritariu komentarui

    • Buvo visko

      O kai Čiapas buvo vieno banko valdytoju, kiek žmonių nukentėjo. Gal ir būtų nusipelnęs, kaip politinis veikėjas, bet kaip žmogus yra klaidų pridaręs. Miesto garbės pilietis turėtų būti viso miesto pasididžiavimas,. Kaip dabar su tai nukentėjusiais kai dirbo banke?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This