Galutinis taškas: Jūreivystės mokykla taps „Vilnius Tech“ padaliniu

ELTA, Svarbu

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)
2023-07-12

Komentarų: 7

Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) parengtam kolegijų tinklo stiprinimo planui.

Vyriausybė patvirtino kolegijų tinklo pertvarkos projektą, kuriame prie Klaipėdos universiteto norėjusi jungtis Alytaus kolegija bus prijungta prie Kauno kolegijos, o Lietuvos aukštoji jūreivystės mokyklą bus prijungta prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto bei įsteigiant Klaipėdoje Vilniaus Gedimino technikos universiteto padalinį – Lietuvos jūreivystės akademiją.

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla

Klaipėdos valstybinė kolegija pagal patvirtintą planą skatinama įgyvendinti savo pačios stiprinimo planą.

Ministerijos teigimu, pertvarkant valstybinių kolegijų tinklą, siekiama gerinti koleginių studijų kokybę ir kokybiškų studijų prieinamumą kiekviename regione.

„Būtina efektyviai panaudoti mokslo ir studijų infrastruktūrą, skiriamas valstybės lėšas, ir tokiu būdu rengti specialistus, kurie atitiktų tiek rinkos poreikius regionuose, tiek būtų sėkmingi ir galėtų prisitaikyti besikeičiančioje darbo rinkoje“, – Vyriausybės posėdyje teigė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Valstybinių kolegijų studentų skaičius per dešimtmetį sumažėjo 38 proc., tik 28 proc. kolegijų dėstytojų dirba visu etatu ir tik 47 proc. absolventų įsidarbina pagal gautą išsilavinimo lygį. Kaip rodo prognozės, kolegijų studentų skaičius 2026 m. gali mažėti dar 37–43 proc.

Įgyvendinus valstybinių kolegijų tinklo pertvarką, bet kurioje valstybinėje kolegijoje 2029 m. turėtų studijuoti ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų.

Taip pat numatyta, kad 2029 m. ne mažiau kaip 76 proc. valstybinių kolegijų absolventų per 12 mėnesių po studijų baigimo įsidarbintų pagal įgytą kvalifikaciją, kolegijose būtų ne mažiau kaip 50 proc. visu etatu dirbančių dėstytojų ir ne mažiau kaip 10 proc. mokslo ar meno laipsnį turinčių dėstytojų, dirbančių bent 0,5 etato dalimi.

Ministerijos organizuojamas kolegijų tinklo stiprinimas sulaukė nemažai kolegijų ir verslo atstovų pasipriešinimo.

Klaipėdos universitetas ir Klaipėdoje įsikūrusių verslų asociacijos nesutiko su Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos prijungimu prie „Vilnius Tech“. Siūlyta mokyklą jungti prie Klaipėdos universiteto, tačiau tokiam prašymui nebuvo nusileista. Pati aukštoji jūreivystės mokykla išreiškė palaikymą ministerijos pasiūlytam reorganizavimo planui.

 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

7 Comments

  1. Antanas

    Trubadūrai taip nusprendė… Kai pagalvoji, o ką veikia seimo nariai- klaipėdiečiai šiuo klausimu? Apart papostringavimo nieko daugiau neradau. Sovietmečiu Klaipėdoje buvo kuriami kitų aukštųjų mokyklų fakultetai tam, kad sukurti universitetą. Dabartiniai valdininkai kuria fakultetus galimai tam, kad sunaikinti universitetą.

    Reply
  2. Senas jūrininkas

    Valstybės visiškas centralizavimas ir subiorakratėjimas.Viskas tik sostinėje.Na, kuom ne Rusija.Galima atsiskirti sienomis ir užkardomis nuo sovietinio-rusiško pasaulio,postringauti apie ištikimybę vakarų vertybėms, bet realūs darbai ir nevaldoma korupcija parodo tikrasias valdžiažmogių vertybes.Kai valdžia ir pinigai vienose rankose,taip gyventi žymiai patogiau.Todėl ir tęsiasi reformos be galo ir krašto, vieni ,atėję į valdžią vienaip reformuoja, kiti – atreformuoja atgal.O tikslas vienas – pinigai.Juk reformų autoriai gauna solidžius honorarus.Ir taip bus be galo be krašto, kol šalies piliečiai suvoks,kad laikas sustabdyti biurokratų siautėjimą, kol nevėlu.

    Reply
  3. Auditorius to Klaipediete

    Kazkada Vilniaus veikeju buvo sunaikinta laivininkyste, jei paziuretume archyva tai pamatytumete kiek ten Vilniaus publikos buvo idarbinta ir naturaliai jokia imone tiek neatlaikys, nes nepotizmas klestejo ohoho.

    Reply
  4. Geda

    Klaipeda visisku kaimu tapo, lieka tik Vilniaus padalinukai, bus jums rinkti triūbininką dešimtmečius… Kada uosto direkcijos paskutinius zmones perkels i Vilnių???

    Reply
  5. Klaipėdietė

    VALIO! Pagaliau!

    Reply
  6. Hansas

    Pinigėliai tekės į Vilnių. Ir apskritai, kodėl Jūreivystės akademija turi būti Klaipėdoje? Juk Vilnius turbūt yra uostamiestis?.. 🙂

    Reply
    • Ramiai

      Niekas niekur neišsikelia, mokykla lieka Kanto gatvėje, pinigai jos veiklai kaip tekėjo iš Vilniaus, taip ir tekės. Tik ne tokių turtingų tėvų vaikai turės galimybę studijuoti Klaipėdoje ir įgyti kokybiškesnių studijų baigimo diplomą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda Jūreivystės mokyklos reorganizaciją

Praėjus porai mėnesių po Vyriausybės sprendimo Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą (LAJM) padaryti Vilnius TECH padaliniu Klaipėdoje – Lietuvos jūreivystės akademija, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This